10.9 C
Budapest
2024. február. 26. hétfő

Hajók, amelyek megváltoztatták a világot – videók

Dátum:

Megosztás:

Kínában sokáig élték virágkorukat a Fu-hajók, amelyek speciális technológiával képesek voltak biztonságosan akár porcelánt is szállítani. A Victoria pedig Európa talán legfontosabb hajója volt, amellyel új ízek jutottak el a nyugati világba, ezeket mutatjuk be a Crossing Cultures legújabb adásában.

Kína évezredek óta foglalkozik tengeri kereskedelemmel. Az ókorban a tengeri selyemút létfontosságú összeköttetés volt a külvilággal. De az áruk szállítása, különösen az olyan nehéz rakományoké, mint a kerámiák, veszélyes vállalkozás is lehetett.

Videó

A kockázat csökkentésére a kínai hajóépítők zseniális megoldást találtak ki: a Fu hajót. Ezek a hajók forradalmiak voltak, mivel először alkalmazták a vízzáró-tömörfejes technológiát. Az újítás lehetővé tette, hogy a kínai hajók a legvadabb viharoknak és a legzordabb tengereknek is ellenálljanak.

Régészeti bizonyítékok azt mutatják, hogy már a Szung-dinasztia idején, a 10. és a 13. század között is használtak válaszfalakat a kereskedőhajók. A hajótest ilyen jellegű felosztását még ma is használják. Ez megakadályozza, hogy baleset esetén a hajó teljesen elárassza a vizet. Megkönnyíti a tárolást is, és megakadályozza a rakomány elmozdulását.

„Az ősi időkben a Fucsien partvidékén őseink a tengeren és a tenger mellett éltek. A hajók alapvetően a megélhetésük forrását jelentették, ezért folyamatosan fejlesztették ezeket, a legkorábbi tutajoktól és kenuktól a hosszú utakra tervezett Fu hajókig,” magyarázta Zhang Guohui.

Videó

Egykor Fu-hajók lepték el a kikötőket szerte Kínában. A modern acélhéjazatú hajók megjelenése azonban véget vetett ennek a korszaknak. De 2020-ban Lin Peizong összeállított egy csapatot, hogy megépítse a Ming-dinasztia idejéből, a 14-17. századból származó mitikus hajó teljes életnagyságú másolatát.

“Kilenc éve vagyok tengerész. Örököltem a vízmentes rekeszek kialakításának technikáját. Nekünk, akik a tengeren élünk, a Fu hajók jelentik az otthonunkat. Az az álmom, hogy egy Fu hajóval hajózzak végig a Tengeri Selyemúton,” mondta Lin Peizong.

Ma a Fu-hajók leginkább a róluk készült makettek miatt ismertek. A hajó elnevezése részben onnan származik, hogy Fucsienben készültek, másrészt az ottani nyelvjárásban a kínai Fu karakter azt is jelenti: sok szerencsét!

Magellán küldetésének legfontosabb hajója

Miközben a Fu hajók elvitték Kínát a világba, a Nao Victoria szó szerint megkerülte azt.

1519-ben Ferdinand Magellán portugál felfedező elindult a világ talán legnagyobb tengeri útjára. A spanyol királyság megbízásából egy öthajós flottával indult el Sevillából, és az volt a feladata, hogy a mai Indonéziában található Molukkákhoz, vagyis a Fűszer-szigetekhez vezető nyugati útvonalat megtalálja. Az előtte álló 3 éves kimerítő út zendüléssel, gyilkossággal és végül a halálával járt.

Ezúttal szerencsére sokkal rövidebb a Crossing Cultures stábjának küldetése. Jerseyből észak felé veszik az irányt a normandiai partok mentén Fécamp kikötőjébe. Javier, az elsőtiszt a hajón, elmagyarázta, miért lehetett különösen nehéz egy ilyen hajó irányítása.

“Manőverezni még manapság, motorral is nehéz, és akkoriban kizárólag a szélre támaszkodtak, ami csak akkor tette ezt lehetővé, ha a tat felől vagy annak közelében fújt. A kormányrudat is elég nehéz mozgatni, különösen nagy tengeren, mert közvetlenül a hullámokkal és az áramlással szemben kell tolni, és mindig a passzátszeleket kellett keresniük,” mondta.

Videó

Mire a portugál parancsnok átkelt az Atlanti-óceánon és áthajózott a Csendes-óceánra, már kegyetlenül elfojtott egy lázadást. De ez csak ízelítő volt a borzalomból, ami még várta.

A hatalmas Csendes-óceánon átkelve eluralkodott rajtuk az éhség és a skorbut. Az expedíció csaknem 100 napig nem ért partot. Nehéz elképzelni, milyen lehetett az élet ezen a hajón öt évszázaddal ezelőtt, de azt tudjuk, hogy tele volt veszélyekkel. A legénység többsége nem élte túl.

„A fő probléma a friss víz, a friss gyümölcsök és zöldségek hiánya volt. Alábecsülték a Csendes-óceán méretét, nem voltak kellőképpen felszerelkezve az átkeléshez. Emellett néhányukat csapdába ejtették, elfogták vagy megölték a bennszülöttek vagy a portugálok,” mesélte Javier.

Végül az expedíció elérte a Fülöp-szigeteket. Miután azonban Magellán Spanyolország számára elfoglalta az új földet, meghalt a helyi törzsekkel vívott csatában. A túlélők a baszk Juan Sebastián Elcano vezetésével folytatták útjukat.

A Victoriával hajóztak át az Indiai-óceánon és az afrikai Jóreménység-fokot megkerülve vissza Spanyolországba, útközben pedig feltankoltak fűszerekből. Úgy tűnik, a történelem elsiklott Elcano felett, pedig valójában ő volt az, aki megkerülte a Földet.

“Ez azért vicces, mert az expedíció kezdetén még kapitány sem volt, és részt vett a Magellán elleni lázadásban. Később mégis előléptették, mivel egyre kevesebben lettek,” magyarázta az elsőtiszt, aki szerint ez a küldetés megváltoztatta világot.

“Ők fedezték fel a Csendes-óceánt a nyugati világ számára. Új fűszereket, árukat, ételeket hoztak, fontos kereskedelmi útvonalakat hoztak létre, és először tudatosult az emberekben a Föld tényleges mérete. Azt hiszem, ez egy igen figyelemre méltó küldetés volt,” tette hozzá.

Az eredetileg útnak indult mintegy 250 emberből mindössze 18-an tértek vissza a Nao Victoria, az egyetlen megmaradt hajó fedélzetén. De ők bebizonyították, mekkora a világunk, és ezzel megteremtették a globalizmus alapjait.

Nyitókép: Bognár Géza

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megható pillanatok közepette köszöntötték a világbajnoki hősöket – videó

Kitörő lelkesedéssel és egyedi ajándékokkal várták a DFVE utánpótlás csapatai a világbajnokságon ezüstérmes és olimpiai részvételét kiharcoló női...

Óriási tűz Budapesten, rohantak a helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltók – 15 embert kellett menekíteni..

Tűz volt egy társasházi lakásban Budapest III. kerületében, a Hévízi úton. Az első emeleti lakás nappalijában öt négyzetméteren berendezési tárgyak...

Orosz drón üldözte a német külügyminisztert – videók

Annalena Baerbock német külügyminiszter az orosz–ukrán háború második évfordulóján Ukrajnába látogatott. Odesszában további német támogatást ígért ukrán kollégájának....

Vérfürdő Bécsben: öt nőt öltek meg (18+)

Pénteken összesen öt erőszakos halált halt nő holttestére bukkant a rendőrség Bécsben két helyszínen. Egy 51 éves nő és...