2.1 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Hagyó-per: Az ügyész a nokiás dobozos pénzátadást bizonyíthatónak tartja

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: MTI

A vád szerint Hagyó Mikós két alkalommal is kért jogtalanul 15 millió forintot a BKV akkori megbízott vezérigazgatójától, de a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze csak a nokiás dobozban lebonyolított pénzátadást nevezte bizonyíthatónak perbeszédében az egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán.

“A jogtalan előny kérése két esetben is megtörtént, elfogadását csak egy esetben tartom bizonyíthatónak, ez azonban a cselekmény minősítésén nem változtat, mivel a vesztegetés már az előny kérésével befejezett bűncselekmény” – hangsúlyozta Homonnai János.
Közölte, Hagyó Miklós a vádbeli időszakban hivatalos személy volt, főpolgármester-helyettesként a jogtalan előnyt annak az ígéretével kérte Balogh Zsolt negyedrendű vádlottól, hogy segít neki megbízott vezérigazgatói posztját megtartani a BKV élén.

Emlékeztetett rá, hogy Balogh Zsolt 2010 februárja után 11 alkalommal tett olyan vallomást, amely “közvetlenül a cselekményre vagy az azzal összefüggő történésre” vonatkozott. Kétszer megmutatta a helyszínt, ahova Hagyó Miklós rendelte, hogy utasításait közölje, egyszer szembesítésen vett részt az elsőrendű vádlottal – tette hozzá.

Az ügyész leszögezte: bár a negyedrendű vádlott vallomásaiban lehet ellentmondásokat találni, a pénz követelését, “a pénz átadását és az ennek érdekében alkalmazott fenyegetést illetően Balogh Zsolt következetes volt”.

Homonnai János fontosnak nevezte, hogy Balogh Zsolt önként fordult ügyvédhez, hogy a segítségével feltárja a BKV-nál történt visszaéléseket, mindig ügyvédei jelenlétében tett vallomást, és lehetőségeihez mérten bizonyítékokat is szolgáltatott. A CC Soft-ügyben önmagára is terhelő vallomást tett, vállalta és végigcsinálta Hagyó Miklóssal a szembesítést, vallomását közvetett bizonyítékok több pontot alátámasztják – tette hozzá.

Balogh Zsolt a tárgyaláson az ügyész szavai szerint “különös vargabetűket tett”. Perbeli vallomása nem következetes, a tárgyalás elején csak azért nem mondott semmit az ügyről, mert félt, hogy vesztegetéssel is megvádolja az ügyészség – fogalmazta meg álláspontját.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a negyedrendű vádlott a nyomozati vallomásának megtagadásáig csak három évvel később, 2015-re jutott el. Homonnai János szólt arról, hogy a korrupciós jellegű cselekmények bizonyítása igen nehéz, mivel a bűncselekmény egyetlen résztvevőjének sem érdeke az igazság feltárása.

Ezek nem azok a bűncselekmények, amelyeknek az érdekelteken kívül lehetne szemtanúja – mondta, hozzátéve, hogy a nokiás dobozos vádpont éppen ilyen, mert sem a kérés elhangzásának, sem a teljesítésének nem volt szem- és fültanúja. A cselekménynek egyetlen közvetlen bizonyítéka van: Balogh Zsolt nyomozati vallomása – fűzte hozzá.

Homonnai János azt indítványozta a törvényszéknek, hogy azokban az esetekben, amikor Balogh Zsolt nyomozati vallomásában a saját közvetlen tapasztalatait mondta el – vagyis a 2008-as és a 2009-es pénzkövetelés, a 2009-es nokiás dobozos pénzátadás eseményeit -, a vallomásokat tegye a tényállás alapjául.

Az ügyész ezután a BKV Zrt. értékesítési és kommunikációs igazgatóságának szerződéseit vette sorra. Külön csoportba foglalta azokat, amelyek mögött a vádhatóság szerint nem volt érdemi teljesítés, valamint azokat, amelyek mögött “bujtatott kifizetés” vagy nem megengedett támogatások leplezése volt a cél.

Álláspontja szerint “pártvonalon és ismeretségi alapon” lehetett a BKV Zrt.-től “megrendeléshez” jutni. Szavai szerint Hagyó Miklós olyan “kifizetőhelynek” tartotta a BKV Zrt.-t, ahonnan saját feladatainak az ellátásához, valamint munkatársainak a kifizetéséhez lehetett fedezetet teremteni.

Homonnai János perbeszédének második napján is mintegy hét órán keresztül összegezte a bizonyítási eljárást. A per csütörtökön, a perbeszéd harmadik negyedének a felolvasásával folytatódik.

Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is?

A megfelelő fehérjebevitel viszonylag kulcsfontosságú minden ember, különösen az aktív személy életében. Azonban sokaknál a fehérjék csak az izomtömeg...

Ma este egy romantikus dráma arról, hogy hogyan lesz egy kiskatonából EMBER – Újoncok napja.. – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Üzent a BKK: változik a közlekedés az ünnepek alatt – Ez sokakat érinthet!

Az adventi időszakban az utasok színvonalasabb és biztonságosabb kiszolgálása érdekében a hétvégi napokon sűríti egyes járatait, illetve nagyobb...

„Amit Németország csinál, az romboló a békére nézve” – Putyin és Scholz telefonon tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy a német és nyugati irányvonal Ukrajnával...