32.1 C
Budapest
2022. augusztus. 17. szerda

Hadihajókat vetnek be a britek, ha nem lesz Brexit-megállapodás

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

London négy hadihajóval védené a brit halászati övezetet, amennyiben nem sikerül megállapodásra jutni az EU és Nagy-Britannia között a kereskedelmi kapcsolatokról a hét végén.

A halászat kérdése a Brexit egyik jelképévé vált, és a Brüsszel és London közötti kereskedelmi tárgyalások kulcskérdése volt, annak ellenére, hogy ez a gazdasági ágazat mind létszámban, mind a GDP-hez való hozzájárulásában nem túl jelentős szintet képvisel.

Mind Londonban, mind Brüsszelben úgy látják, hogy nagyon nagy valószínűséggel elmarad a megegyezés az az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról. Vasárnapig kellene megegyezni.

Eközben mindkét fél vészhelyzeti intézkedéscsomagot készített elő, és készülnek az új helyzetre.

A haditengerészet felkészült

A brit királyi haditengerészet felkészült a járőrözésre a brit területi vizeken arra az esetre, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalásokon – közölte szombaton a brit védelmi minisztérium.

A tárca a szóvivői tájékoztatás szerint kiterjedt tervezési és előkészületi tevékenységet folytatott a jelenlegi átmeneti időszak december végi lejárta utáni időszakra. A minisztérium illetékese szerint a haditengerészet négy járőrhajója áll készenlétben a brit területi vizek ellenőrzésére, és

a tárca szükség esetén „robusztus” intézkedésekkel szerez érvényt az Egyesült Királyságot független tengeri országként megillető jogoknak.

A készenléti javaslatok között van olyan, amelyik felhatalmazná a királyi haditengerészet rendészeti egységeit arra, hogy külföldi hajók fedélzetére lépjenek és őrizetbe vegyék azokat, akik megsértik a jogszabályokat.

Megállapodás híján január elsejétől a közös halászati politika sem vonatkozik majd a britekre, ami azt is jelenti, hogy az Egyesült Királyság partjaitól 200 tengeri mérföldre kinyúló exkluzív gazdasági övezetben csak brit halászhajóknak engedélyezett a halászat.

A Daily Mail írása szerint kiújulhatnak az 1970-es évekhez hasonló konfliktusok, az úgynevezett tőkehal háborúk, amelyeket még a britek uniós csatlakozása előtt Izlanddal vívtak. Ekkor a britek fregattokat is küldtek a „csatába”, és ütközésre mentek az izlandi parti őrség hajóival, de csak figyelmeztető lövések dördültek el időnként.

A halászatot érintően az Európai Bizottság egy ideiglenes jogi keret létrehozását kezdeményezte 2021. december 31-ig vagy mindaddig, amíg az Egyesült Királysággal nem sikerül halászati megállapodást kötni.

Ez a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy az EU és az Egyesült Királyság halászhajói továbbra is kölcsönösen hozzáférhetnének egymás vizeihez. Ezt a javaslatot azonban a britek elutasították.

A The Guardian azt írta, hogy az uniós halászhajók fogásának 60 százaléka brit vizekről származik, ami főleg makréla és hering, amely nem túl népszerű a brit szigeteken, annál inkább a tőkehal.

Nem világos, hogy a brit haditengerészet mennyire lesz képes hatékonyan ellenőrizni a kizárólagos gazdasági övezetet. Elsősorban műholdas megfigyeléssel segíthetnek az uniós halászhajók felkutatásában.

Daily Mail

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Pedáns vagy kényszerbeteg, aki állandóan takarít?

A rendet és a tisztaságot mindenki, ám az utat, ami elvezet odáig, csak nagyon kevesen szeretik, sőt a...

Mit tegyünk, ha az idegeskedés miatt fáj a gyomrunk?

A gyomorfájdalom több ok miatt is kialakulhat. A fájdalmat kiválthatják vírusfertőzések, savas reflux, de gyomorfekély is állhat a...

Féltékenység, pénz, megcsalás – ezek a szakításhoz vezető leggyakoribb indokok

A kapcsolatok gyakran ugyanazokon a problémákon csúsznak el. Ilyen a pénz, az elköteleződés kérdése vagy a kommunikáció hiánya....

Eddig ezt cm-ben nem tudták túlszárnyalni, 230 cm és 82 kg-os, kapitális harcsa..

Óriás harcsát fogtak a gyomaendrődi Sirató-holtágon még két éve, de azóta sem fogott Magyarországon senki ilyen hosszú hatcsát.. Kétszázharminc...
facebook