15.7 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

Hableány-katasztrófa: az elhunyt matróz édesanyja üzent a Viking kapitányának

Dátum:

Megosztás:

Lassan két év telt el a tragédia óta, de nincs nap, hogy az elhunyt matróz édesanyja, Julika néni ne gondolna a tragikus sorsú fiára.

Az egyedül élő, idős asszony magányosan gyászolja őt a szolnoki otthonában. A nyugdíjas latin nyelvtanárnő naphosszat csak a tévét nézi, de az sem képes enyhíti a lelkében dúló fájdalmat. A Hableány-katasztrófában meghalt matróz édesanyja nyilatkozott a Blikknek, miután a mai tárgyaláson levetítették az eddig soha nem látott, talán a legmegrázóbb felvételt a balesetről.

– Ma már nincs a szívemben se bosszúvágy, se harag, mert elfogadtam, hogy semmi nem adhatja vissza a fiamat. De képtelen vagyok felejteni, kiheverni a történteket – panaszolta a Blikknek a balesetben elhunyt matróz édesanyja. – A nap minden percében ő jár az eszemben, ha pedig álmodom róla, olyan élesen látom, mintha élne. Nem tudok belenyugodni, hogy alig öt percen múlt a kisfiam élete, ennyi kellett volna, hogy lehorgonyozzanak a kikötőben. Korábban azt kívántam a Viking Sigyn luxushajó kapitányának, hogy olyan büntetést mérjen rá a sors, amilyenre ő ítélte a kisfiamat. Nem tudom, mikor hirdet ítéletet a bíróság, de abban reménykedem, hogy a kapitány nem vezethet többé hajót.

27 koreai turista és a kétfős magyar személyzet halt meg a Hableányon / Fotó: Police.hu / videó 27 koreai turista és a kétfős magyar személyzet halt meg a Hableányon / Fotó: Police.hu / videó

Ezt az ember még az ellenségének sem kívánná: sosem látott videófelvételeken hallatszódik a turisták halálsikolya, amikor az apró Hableánynak teljes erővel nekiront a Viking Sigyn, és a maga alá gyűri a mélybe.

A mai tárgyaláson mutatták be a 2019. május 29-én készült videókat, ezeket turisták készítették a Viking fedélzetén. A sötét képeken épp csak ki lehet venni, ahogy a Hableány orra befordul a hatalmas szállodahajó elé, és máris elkezdődik a horrorfilmbe illő sikoltozás: az utasok angolul kiabálják mindenfelől, „Istenem, itt egy hajó, jaj, istenem, egy hajó!”. A tragédiát azonban már semmi nem akadályozhatta meg, a Hableány hét másodperc alatt hullámsírba vitte az utasait: 27 koreai turistát, és a kétfős magyar személyzetet.

A Telex felvétele:

Ítéletnek egyelőre nyoma sincs, de a vádlott, Jurij C. egészen biztosan nem vezet hajót, hiszen letartóztatásban marad. A férfi korábban kijelentette, hogy nem tesz vallomást, így arra sem reagált, hogy az egyik áldozat ügyvédje szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az ütközés előtti öt percben nem a Viking vezetésével foglalkozott, hiszen akkor a saját szemével láthatta volna a közeledő Hableányt.

Ezt arra a videóra alapozta a védő, amelyen egy, a kormányállás közelében álló férfi a sikoltozás hallatán azt kérdezgeti, „Hol van a hajó?” A felvételen ezután látszik egy alak, aki zavartan a hajóorrba szalad és nem az ütközés oldalán kezdi el figyelni a kavargó vizet. Kisvártatva egy felszólítás is hallatszik lentről: Állítsátok meg a hajót!

A szakértők szerint, ha Jurij C. időben fékez, esetleg megállítja a monstrumot, akkor a Vikingnek nem az orra kapja el a Hableányt, csak oldalról ütköztek volna, amivel elkerülhetővé vált volna a tömegkatasztrófa.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Fuszek Gábor

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...