0.6 C
Budapest
2023. december. 7. csütörtök

Ha valaki tudja, hogy volt tengerünk, akkor azt Orbán Viktor tudja! – Történész: „Az Adria vize magyar partokat mosott. … Érdekességként pedig említsük meg, hogy 1779-ben gazdaságélénkítés céljából Mária Terézia Fiume városát Magyarországhoz csatolta.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Akkor nézzük, hogy volt-e három tengere Magyarországnak!

Az egészséges magyar nemzeti öntudat nincs rászorulva arra, hogy a történelmi múltat használja arra, hogy öregbítse a nemzet nagyságát.

Büszkék leheteünk arra, hogy  Magyarország Nagy Lajos korában erős, aktív és kezdeményező állam volt. Európai nagyhatalom, és bár a történelem igazságtalan és megfelelő hatalmi vággyal rendelkező nagyurai miatt megnyírbáltak minket, Magyarország ma (világszínvonalon is) meghatározó ország.

Orbán Viktor olyan Magyarországot irányít, amely büszke lehet történelmére, büszke lehet hagyományaira, és büszke lehet nemzeti öntudatára, büszke lehet lakosaira és nem utolsósorban  Miniszterelnökére!

Pattognak a horvátok, mert tudják, igazunk van, és fosnak, hogy elvennénk tőlük a tengert, de megnyugtatunk mindenkit, nem kell a tenger, mert Magyarország ma tenger nélkül is egy igazgyöngy – ezzel a vezetéssel, ezzel a lakossággal, ezzel az öntudattal különbek vagyunk a sok seggnyaló országnál (akinek nem inge, ne vegye magára! .. szerk..), akik csatlakoztak egy igazságtalan és törvénytelen harchoz!

Azért nézzük azokat a tengereket.

Az Adria

A legkézenfekvőbb magyar tenger az Adria. Minden azzal kezdődött, hogy Zvonomir horvát király feleségül vette Ilonát, Szent László testvérét. 1087-ben az uralkodó meghalt, zűrzavaros állapotokat hagyva maga után, ami persze felkeltette a szomszédos hatalmak érdeklődését.

László királyunk reagált a leggyorsabban, Ilona és köre révén pedig belső támogatói is akadtak. Serege élén 1091-ben meghódította Horvátországot, élére unokaöccsét, Álmost ültette.

Tengerfehérvárnál elérte az Adriát, majd nem kis önbizalommal kijelentette:

letöltés
Nagy Magyarország Klub

Magyarország immár Itália szomszédja.

A magyar uralmat végül könyves Kálmán szilárdította meg és terjesztette ki a dalmát városok elfoglalásával, felvette a Horvátország és Dalmácia királya címet. Horvátországot nem tagolták be szorosan a magyar közigazgatásba, a király által kinevezett bán vezette, széles körű autonómiát élvezett.

Egyfajta államközösség volt ez, több, mit perszonálunió. De ne legyünk szőrszálhasogatók, és engedjük meg:

az Adria vize magyar partokat mosott.

Érdekességként pedig említsük meg, hogy 1779-ben gazdaságélénkítés céljából Mária Terézia Fiume városát Magyarországhoz csatolta.

A Szent Korona külön testeként volt nyilvántartva, egy darab magyar fennhatóságú területként tengerparttal, kikötővel a szigorúan vett országhatáron kívül.

A Fekete-tenger

Térjünk vissza a középkorba, Nagy Lajos királyhoz és a három tengerhez. Miután Károly Róbert az Árpád-ház kihalása után megszerezte a trónt az Anjouknak, letörte a kiskirályok uralmát, Magyarország ismét fejlődésnek indult. Halálakor, 1342-ben egy stabil, erős országot hagyott fiára, amely kellő alapot szolgáltatott Lajos hódító terveihez.

A “második tengert” a közhiedelem szerint Moldva biztosította a magyar királynak – a Fekete-tengerről van szó, amely valóban határos a területtel. Az is igaz, hogy a tatárokon aratott győzelmek után Lajos egy Dragos nevű férfit, Máramarosi román vajdáját ültette a trónra, aki a vajdaság élén is a magyar király alattvalója maradt.

Küküllei János, a kortárs történetíró:

A vajdák pedig, akiket az ország oláhjai választanak, a magyar király hűbéresének vallják magukat, és a szokásos időben megfizetik adójukat Magyarországnak.

Moldva tehát nem volt a királyság része, csupán Lajos hűbérese, és az sem sokáig.

A Balti-tenger

Elég egy pillantás a korabeli térképre, és világosan látszik: “harmadik tengerről” már csak azért sem beszélhetünk, mert az akkori Lengyelország és a tenger közé a német lovagrend területe ékelődött. Az egész pedig úgy jön a képbe, hogy Lajos édesanyja, Erzsébet III. Nagy Kázmér lengyel király testvére volt.

Nagy Lajos birodalma (Wikipedia)
Nagy Lajos birodalma (Wikipedia)

Erzsébetnek feltehetően nem kis része volt abban, hogy a magyar és a lengyel uralkodó 1339-ben szerződést kötött: ha Kázmér örökös nélkül hal meg, trónját Károly Róbert, vagy Lajos örökli. Így koronázták Lajost 1370-ben lengyel királlyá, és nevezték “Magyar” Lajos királynak.

Ám témánk szempontjából mindez lényegtelen onnan kezdve, hogy északi szomszédunk nem volt határos tengerrel. Ha az is lett volna, legfeljebb Nagy Lajos büszkeségét növelhette volna, hiszen a két országban az egyetlen közös az uralkodó személye volt.

Nem volt három tengerünk, csak egy! Kétségbe esni viszont nem kell, a legendánál sokkal dicsőbb a valóság: Magyarország az Anjouk keze alatt az anarchia széléről Európa nagyjai közé emelkedett. Nagy Lajos utódja, Luxemburgi Zsigmond pedig innen indulva vált német-római császárrá, gyakorlatilag a kontinens legnagyobb hatalmú urává.

Ezek után, akkor nézzük meg, hogy a horvátok hogyan sértegetik Miniszterelnökünket!

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy országának nem lenne gondja az orosz olajimport embargóval, ha „nem vitték volna el a tengert”. Orban úr nyilvánvalóan eltévedt a történelem egyik olyan „villanásában”, ami számára nyilvánvalóan nem világos.

Senki sem tudta elvenni a tengert az országától, mert sosem volt neki. Még abban a történelmi „villanásban” sem, amit Orban nyilván nem világos, Rijeka nem magyar volt, hanem a Rijekai Ideiglenes Hivatal irányította. Mivel Rijeka ügye a horvát-magyar település („Rijeka rag”) után is megoldatlan maradt, a horvát parlament 20. 1870 júliusa elfogadta az ilyen státuszt (ideiglenes) azzal a feltétellel, hogy ideiglenes, amit az uralkodó 28-as döntése megerősített. /29. 1870. július. Rijeka városát és erődjét a miniszterelnök javaslatára a király által kinevezett „Rijeka és a horvát-magyar part” kormányzója irányította.

Tehát orban azt nevezi magyarnak, ami ideiglenes és végső soron a király dönt. Ezekről az eseményekről az igazságot legjobban a Horvát Állami Levéltárban keresik, amelynek dokumentumaiból az is olvasható, hogy a horvát tengerpart egyetlen millimétere sem volt magyar.

A Horvát Állami Levéltárban őrzik a híres „Rijek rag” kiegészítésű horvát-magyar település. Ő csak az egyik emlékeztetője annak, hogyan próbálták meg diplomáciai csalásokkal átállítani a horvát határokat.”

****

Kedves horvát vezetők! Legelőször is adjátok meg a tsizteletet Orbán Viktornak, nem kell több, mint a vezetéknevét nagybetűvel írni, ez a minimum, no és beszélhetnénk arról, hogy az európai történelem kinek nem világos, de a cikk céjla nem az, hogy ostoba- és rágalmazó embereket keressen Európában, hanem az, hogy kiigazítson egy szándékosan félreértelmezett álláspontot:

Orbán Viktor egy magyar történelmi téynre utalt, és ehhez se hozzátenni, se elvenni nem lehet semmit, mert ez az igazság.

Itt a Facebook-on tudjátok elolvasni eredetiben a horvátok szemtelen okoskodását!

Szólj hozzá! Mondd el a véleményedet, mert nekünk fontos a véleményed, mert a Hirmagazin.eu Online Média olvasója vagy, és mi megbecsüljük olvasóinkat!

A vélemény szabadon kijelenthető, így nincs jó – vagy rossz vélemény, minden vélemény a maga nemében ÉRTÉK!

Osztd meg a cikket, ha tetszett, hogy mások is elmondhassák a véleményüket! Hirmagazin.eu

Források, 24. wikipedia, Facebook

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Scott Adkins: Tökéletes célpont 2 – videó

A második részben is folytatódik az embervadászat. Ezúttal Burma dzsungeleiben és Thaiföldön. A visszavonult harcmûvész Wes Baylor (Scott Adkins),...

Videóra vettek egy horrorisztikus keddi gázolást Solymáron, keresik a sofőrt

A német rendszámú BMW-s sérült kocsival, fékezés nélkül hajtott tovább. A rendőrség a lakosság segítségét kéri. Két embert gázolt...

A babérlevél antioxidánsként segíti a vesék egészségét

Napjainkban is sokan használnak a húsételek készítésekor, sütésekor babérlevelet. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nagyon sok előnnyel...

Konyhai- és háztartási gépeket adományoztak rászorulóknak! Nemes cselekedet, köszönjük a rászorulók nevében is!

Nélkülöző családok juthatnak a mindennapi életet megkönnyítő készülékekhez Budapest, 2023. december 6. – Konyhai kisgépeket adományozott a Sencor magyarországi...