25.2 C
Budapest
2022. május. 16. hétfő

Ha új fűnyíróra van szükség…

Dátum:

Megosztás:

Ha új fűnyíróra van szükség…

Ha új fűnyírót szeretnénk vásárolni, számos kérdésre kell megadnunk a választ: benzines vagy elektromos gépre van szükségünk, mekkora legyen a vágószélesség, milyen növényzet vágását kell végeznünk? Az alábbiakban néhány hasznos információval igyekszünk segíteni a kiválasztást.

Elsőként érdemes eldönteni, hogy benzines, elektromos vagy akkumulátoros fűnyíró gépre van szükségünk. Ezek mellett említést érdemelnek a különböző mechanikus hűnyírók, amelyek kellemes rekreációs tevékenységet biztosítanak kisebb területek esetén, hatékony munkavégzésre azonban kevésbé alkalmasak.

Alapvetően a füves terület nagyságát érdemes szem előtt tartani; nagy területek esetén a benzines változat jelentheti az ésszerű döntést, kisebb kertekben az elektromos és akkumulátoros gépek is nagyszerű szolgálatot tesznek. Általános javaslat szerint 400-500 négyzetméter jelenti a vízválasztót; ennél nagyobb terület esetén érdemes előnyben részesíteni a benzines fűnyírókat.

Természetesen a különböző motortípusok kiválasztása során más szempontokat is figyelembe kell venni. A benzines gépek nagyobb motorerővel rendelkeznek, így alkalmasak gazosabb területek nyírására is. Ugyanakkor tudni kell róluk, hogy a működésük sokkal hangosabb, a karbantartásuk pedig nagyobb odafigyelést igényel, mint más típusoké. Két- és négyütemű motorokkal szerelt gépek közül választhatunk.

A hagyományos elektromos fűnyírók meghajtását áramvezető kábel biztosítja. Az ilyen gépek egész sor előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, ami tökéletessé teszi őket a kisebb és közepes területek gondozására, de a folyton akadékoskodó kábellel sajnos számolnunk kell. Érdemes megemlíteni, hogy típus népszerűsége töretlen, továbbra is keresett változatról beszélünk.

Az elektromos fűnyírók alternatíváit jelentik az akkumulátoros gépek, amelyek még a kábeles változatoknál is csendesebbek, és ami a legfontosabb, esetükben nem kell magunk után vonszolni a hosszabbító kábelt. Ugyanakkor tudni kell róluk kapcsolatban, hogy kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, illetve az akkumulátor töltésének függvényében az üzemidejük véges.

Miután döntést hoztunk a leendő fűnyírónk típusáról, más tulajdonságokat is meg kell vizsgálnunk. Fontoljuk meg a méretekkel kapcsolatos kérdéseket is. Azt gondolhatjuk, hogy a nagyobb méret és a nagyobb vágószélesség minden esetben az előnyünket szolgálja, ez azonban csak a nagyobb területek esetén igaz. A kisebb kertekben a nagy méret inkább hátrány, hiszen a manőverezés és a szegélyek elérése sokkan nehézkesebb.

Amennyiben a terepviszonyok szükségessé teszik, válasszunk nagy hátsó kerekekkel és önjáró funkcióval ellátott gépet. Árkokkal, buckákkal és dombokkal tarkított területen a tologatós gépek nem nevezhetők ideálisnak; ilyen esetben érdemes elgondolkodni egy fűkasza vásárlásán is.

Kerti és udvari használat esetén mindenképpen érdemes előnyben részesíteni azokat a fűnyírókat, amelyek fűgyűjtő kosárral rendelkeznek.

Szerencsére a legtöbb gép ilyen. Ha nem szeretnénk összegyűjteni a füvet, hanem inkább tápanyagforrásként visszajuttatnánk a talajra, válasszunk mulcsozásra alkalmas fűnyírót. Az ilyen készülékek a késházban keringő fűszálakat apróra vágják, majd visszajuttatják a talajra, ami természetes trágyaként szolgál, illetve védi a talajt a gyors kiszáradástól. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a túlzottan gyakori mulcsozás filcréteget képez a talajon, ami meggátolja a talaj oxigénfelvételét, illetve gombás fertőzések melegágya lehet. Ha rendszeresen végzünk mulcsozást, érdemes a gyepszellőztetésről is gondoskodnunk.

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tragédia: durrdefektet kapott és felborult egy tűzoltóautó Borsodban

Annyira siethettek egy tűzesethez a kazincbarcikai tűzoltók, hogy a konvoj lajtoskocsija durrdefektet kapott és felborult. Személyi sérülés nem...

Észak-Korea – Kim DzsungUn: Nem koronavírus, hanem egy országon átviharzó lázas megbetegedés az, amiben benne vagyunk – A helyi állami sajtó szerint lázas betegekből...

Világsajtó - Letarolja Észak-Koreát a koronavírus: teszt és vakcina nélkül küzdenek a humanitárius katasztrófa ellen Sokáig tagadta Észak-Korea diktátora,...

Az orosz oligarchák paradicsomában van villája Zelenszkijnek, amelyet fedőcégeken keresztül birtokol – Szólj hozzá!

A több mint 400 négyzetméteres villa mindössze 400 méterre fekszik a tengerparttól. Volodimir Zelenszkij vagyonát egyes források egymilliárd dollárra...