11.1 C
Budapest
2024. március. 1. péntek

Ha nyernek, a republikánusok elszámoltatják a Biden-kormányzatot

Dátum:

Megosztás:

Az inflációt gerjesztő túlköltekezést, a bevándorlás kezelését és az FBI átpolitizáltságát is górcső alá veszik a republikánusok, ha legalább a kongresszus képviselőházában többséget szereznek a félidős választások eredményeképpen

– erről Simon Hankinson, a konzervatív amerikai Heritage Foundation vezető elemzője, nemzetbiztonsági szakértő beszélt a Magyar Nemzetnek. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az Alapjogokért Központ közös budapesti rendezvényén is felszólaló Simon Hankinson szerint a jelenlegi amerikai vezetés jelenleg nem erőt, hanem gyengeséget sugároz a világban.

– Bár a félidős választásoknak még nem tudjuk a végeredményét, tételezzük fel, hogy a republikánusok a kongresszus egyik vagy mindkét házában többséget szereznek. Ha így lesz, mire fognak összpontosítani?

– Valószínűsíthető, hogy a republikánusok átveszik az irányítást a képviselőházban. Ezzel a felügyelő- és vizsgálóbizottságok is az irányításuk alá kerülnek, amelyekkel hatékonyabban kötelezhetik számadásra a Biden-kormányzatot. Impeachment (felelősségre vonási) eljárást sürgetnek például Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter ellen, amiért kudarcot vallott határaink védelme és a bevándorlási törvények betartatása terén. A képviselőház egyes tagjai az igazságügyi minisztérium, beleértve a Központi Hírszerző Ügynökség, az FBI-nak az átpolitizáltságát is meg akarják vizsgálni. Csak két példát említenék, hogy miért: az FBI-ban fontolóra vették, hogy potenciális belföldi terrorfenyegetésként minősítsenek gyermekeikért aggódó (az egyes iskolák Covid-szabályai ellen tiltakozó – a szerk.) szülőket, illetve harminc ügynöküket küldték egy abortuszellenes aktivista letartóztatására egy négy évvel korábban elkövetett, ám a bíróság által ejtett kihágásáért. A képviselőházi republikánusok kivizsgálhatják az afganisztáni kivonulás kudarcának okait is, a koronavírus-járvány kezelésére költött pénzeket és a lezárásokat, illetve nagyobb betekintést kérhetnek abba, hogy Ukrajnában miként költik el az amerikai pénzadományokat. Ha a republikánusoknak a szenátusban is sikerülne többséget szerezniük, igyekezni fognak megakadályozni a hanyag, inflációt gerjesztő költekezést, továbbá lehetőségük lenne megvétózni Biden elnök legfelsőbb bírósági jelöltjeit.

A legfrissebb hírek itt!

– Rekordszámú illegális migráns érkezett az Egyesült Államokba az idei pénzügyi évben. Mit tehetnek a republikánusok ez ellen a törvényhozásban?

– Mint említettem, egyesek a belbiztonsági miniszter felelősségre vonását sürgetik. A republikánusok továbbá arra használhatják újdonsült hatalmukat, hogy megmutassák, a Biden-kormányzat miként veszi semmibe a kongresszust, amikor illegális bevándorlók millióinak ad lehetőséget arra, hogy Amerikában maradjanak, dolgozzanak és határozatlan ideig itt éljenek. A republikánusok végre leállíthatnák Mayorkas migrációs gépezetének pénzelését, a migránsoknak szociális segélyeket ígérő és őket bevándorlásra ösztönző belföldi és külföldi NGO-k finanszírozását. Végső soron az elnök és a végrehajtó hatalmi ág dolga a határok védelme és a bevándorlási törvények betartatása. Mivel erre jelenleg nem hajlandók, a kongresszusnak törvényekkel kellene rákényszerítenie a jelenlegi és a jövőbeni elnököket, hogy végezzék a munkájukat.

– A The Wall Street Journal a napokban azt írta, hogy a Biden-kormányzat az amerikai értékek rovására erőlteti a világra a woke-ideológiát. A lap kritizálta az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét is, mondván: a diplomáciai képviselet tevékenysége leginkább „általános iskolai bohóckodásnak” tekinthető, mintsem az amerikai hatalom kivetítésének vagy a kultúra exportjának. A jelenlegi geopolitikai helyzetben (orosz–ukrán háború, Kína megerősödése) fenntartható-e és célravezető-e a Joe Biden-féle értékalapú külpolitika?

– Az amerikai diplomáciának az olyan időtálló, alapvető értékeinken kellene alapulnia, mint a demokrácia, a szólásszabadság, a tisztességes gazdasági verseny, az egyéni és családi jogok és még sorolhatnám. Egyes, úgynevezett értékek, amelyeket a jelenlegi külügyminisztériumunk és a USAID (a nemzetközi fejlesztésért felelős amerikai kormányügynökség – a szerk.) fegyelmezetlenül propagál, odahaza is hatalmas vitákat gerjesztenek, külföldön pedig gyakran kedvezőtlen fogadtatásban részesülnek. Azok a kihívások, melyeket Kína expanziója és Ukrajna orosz megszállása jelent, erős vezetést kívánnak az Egyesült Államok részéről, ám országunk erőfeszítéseit aláássa, hogy nem a lényegi ügyekkel foglalkozunk és a divatos woke-ideológiára alapozzuk irányvonalunkat, amelyet még a legtöbb amerikai sem fogad el.

A legfrissebb hírek itt!

– Donald Trump korábbi republikánus elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is arról beszélt a közelmúltban, hogy ha Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, nem tört volna ki az orosz–ukrán háború. Mit gondol erről?

– Ezt nehéz megmondani. Trump elnök sokat tett azért, hogy elkerüljük a külföldön vívott háborúkat, emellett önbizalmat sugárzott, amivel Amerika erejét jelképezte, ezt a külföldi vezetők tisztelték benne. Az ukrajnai és tajvani helyzettel, illetve más létfontosságú kérdésekkel kapcsolatban az ellenségnek határozottnak és kompetensnek kell látnia Amerikát. A gyengeség kisugárzására nincs szükségünk.

Nyitókép: A félidős amerikai választások 2022. november 11. nap, délelőtti helyzete, Hirmagazin.eu

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Kikerült Alekszej Navalnij arcképe a Szabadság téri szovjet emlékműre – videók

A posztert kirakó aktivisták között sok a párhuzam az orosz és a magyar politikai helyzet között. Videó Egy Alekszej Navalnijra...

Ma este Silvester Stallone nagysikerű sorozata: Tusla királya (1-5. részek) – videók

Teljes film magyarul: Tusla királya 1 Tusla királya 2 Tusla királya 3 Tusla királya 4 Tusla királya 5 Kellemes szórakozást a filmekhez! Holnap a 6-9....

Omara Portuondo, a kubai zenei legendák egyike, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét – videó

Omara Portuondo, a kubai zenei ikon, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét. Bár pontos okokat nem...

Tudtad, hogy a műfű az otthonodat szebbé és gondtalanabbá varázsolja?

A műfű egyre népszerűbb választás a kertekben és teraszokon, és számos előnye van a hagyományos füves területekkel szemben. Nézzük, miért...