4.5 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

Ha nem tiltakozott ellene, ön is szervdonornak minősül

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: hirado.hu

Áttörés lehet az idei év, elvégezhetik az első hazai tüdőátültetést. Jelenleg húszan várnak tüdőtranszplantációra Magyarországon, tavaly 12 magyar betegen hajtottak végre ilyen szervátültetést, külföldön. Tavaly a 2013-as adatoknál harminc százalékkal több, összesen 203 elhunyt ember szerveit kaphatták meg mások.

Az átültetések száma ennél is nagyobb mértékben, közel 38 százalékkal emelkedett annak jóvoltából, hogy Magyarország 2013 közepe óta teljes jogú tagja a 8 tagállamot tömörítő Europtransplant szakmai szervezetnek – mondta el Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója az M1 aktuális csatornán.

transzplantációs világnap

A veseátültetés a leggyakoribb

Tavaly az 58 szívtranszplantáció mellett az élő donortól kapott szervekkel együtt 342 vesét, 75 májat ültettek át, illetve 14 olyan, kombinált beavatkozást hajtottak végre, amelynek során valaki egyszerre kapott vesét és hasnyálmirigyet. Azért vesetranszplantációból van a legtöbb, mivel egy donorból két ember kaphat vesét, hiszen egy vesével is lehet élni – mondta el ugyancsak a Ma reggelben Szalamanov Zsuzsa,  a Transzplantációs Alapítvány elnöke, aki maga is 21 éve egy vesével él.

Az élő donorok száma tavaly nőtt ugyan, de idén valamelyest csökkent, mivel a múlt évben „olyan sok, halottból származó szerv volt, hogy nem volt hely és idő az élő donoros transzplantációra” – tette hozzá.

Szalamov Zsuzsanna a műsorban azt is hangsúlyozta, hogy aki életében nem tiltakozott ellene, az potenciális szervdonornak minősül Magyarországon. Így például egy agyhalott ember esetében megnézik, készült-e tiltakozó nyilatkozat, ha az nincs, felhasználhatók a szervei. Szemben tehát az angolszász törvényekkel nem szükséges a hozzájárulásuk, felajánlásuk.

A Transzplantációs Alapítvány és a Magyar Szervátültetettek Szövetsége szervátültetett és szervátültetésre váró gyermekeknek és családjuknak szervez rendszeres programot.

Európában az erős középmezőnyben vagyunk az átültetések számát tekintve, Csehország és az Egyesült Királyság aktivitásához hasonlít a magyar adat, tavaly pedig több helyet léptünk előre az európai összehasonlítási listán – mondta Mihály Sándor.

Idén nagy erőkkel készülnek az első magyarországi tüdőátültetésre, amely eddig magyaroknak a bécsi egyetemi klinika volt elérhető, tavaly 22 magyar beteg kapott tüdőt. Komoly szakmai felkészülés zajlik a Semmelweis Egyetem és az Onkológiai Intézet együttműködésében: megvan a hely, a szakemberek felkészültek a műtétre, már csak a technikai beszerzések vannak hátra, de a remények szerint idén megvalósulhat az első tüdőtranszplantáció az Onkológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján – számolt be róla a szervkoordinációs iroda igazgatója.

Az évente elvégezhető beavatkozások száma elérheti a negyvenet is. A kormány kilencszázmillió forintot különített el tavaly decemberben, hogy megteremtse a hazai tüdőátültetés feltételeit. Beavatkozásonként 20 millió forintot fizet a biztosító. Magyarországon körülbelül 1500 beteg vár valamilyen szervre, a legtöbben, majdnem 1200-an, vesére; tüdőtranszplantációra jelenleg tizenhatan várnak.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Elhunyt a Flashdance dalszerzője, mindössze 63 éves volt

63 éves korában meghalt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője - számolt be róla a BBC...

Karácsonykor hiánycikk lehet a kacsa és a liba a hazai boltokban

Madárinfluenza, elszálló költségek, energiaválság, bizonytalanság - ezekkel a problémákkal kell szembenézniük a termelőknek a baromfiágazatban. Rendkívül nehéz helyzetben vannak...

Egy férfi, egy nő és egy újszülött is meghalt a 4-es úton – videó

Egy férfi, egy nő és újszülött gyermeke életéért küzdöttek a mentők az Ebes és Debrecen közötti balesetnél, de...

Kijev 70 százaléka áram nélkül, orosz átcsoportosítás Kelet-Ukrajnába

A súlyos orosz rakétatámadások után az ukrán főváros több mint kétharmadában még mindig nincs áram, a lakosság egy...