7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeÉletmódOtthon, lakberendezés, kertHa most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

budapest egy hetkoznap delelottje autoval 340
Budapest, 18. kerület, Ifjúsági lakotelep, muskátli egy erkályen, ládákban. Kép tulajdonosa: Bognár Géza

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az ébresztgetését, hogy felkészítsük a tavaszi burjánzásra, írja a zaol.hu.

A lap cikke szerint március elején elkezdhetjük gyakrabban öntözni a virágot, aztán jöhet a metszés, majd egy kis tápoldattal is megkínálhatjuk. Tanult virágkertészek nem győzik hangoztatni: a muskátli dús virágzásának titka az alapos visszavágás. A növekedés korai szakaszában elengedhetetlen az iram fékezése, anélkül felnyurgul a növény. Ha metszetlenül hagyjuk, soha nem éri el azt a fás növekedést, amely szükséges ahhoz, hogy formás, robusztus növényekké fejlődjenek, hívják fel rá a figyelmet a cikkben.

Hozzátették, a metszés ugyan késlelteti a virágzást, de megéri beáldozni, mert muskátlink így nagy, jól lekerekített, masszív kis bokorrá fejlődik, amely a szezonban több tucat virágot is nevelhet.

Érdemes arra is ügyelni, hogy mindig közvetlenül egy „csomópont”, ízesülés felett vágjunk, a hosszabban hagyott szár elpusztul és megfertőződik, viszont ha nem, az egészséges muskátli gyógyítani is képes!

Növényünknek a gyökerét is vegyük szemügyre, az elszáradt, elpusztult részt vágjuk le, de kurtítsuk meg akkor is, ha túl hosszú, ha a cserép alján összetekeredett, esetleg a vízelvezető lyukon még ki is bújt.

A zaol.hu felhívja arra is a figyelmet, hogy balkonládákban az átültetésre nincs minden évben szükség, elég 2-3 évente megtenni – viszont a köztes években a föld felső rétegét 3-5 centi mélységben cseréljük ki friss muskátliföldre. Egyébként az általános virágföld is megfelelő, de vehetünk kimondottan muskátliknak összeállított keveréket is.

A megmetszett muskátlit alaposan öntözzük be és tegyük világos helyre, de tűző napsütés még ne érje. A további öntözéssel viszont legyünk mértéktartóak, csak akkor kerítsünk rá sort, ha a virág földje kiszáradt, akkor viszont ne sajnáljuk a vizet, figyelmeztetnek.

Hogy minek köszönhetjük a muskátli népszerűségét hazánkban, arra egészen különleges a válasz, erről itt írtunk bővebben korábban.

Képek tulajdonosa: Bognár Géza

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work