2.4 C
Budapest
2022. december. 2. péntek

… Ha már az ellenzék vezető médiája is méltatja Miniszterelnökünket … Merkel: Magyarország jól használja fel az EU-s pénzeket

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Másfél órával azután, hogy Angela Merkel és Orbán Viktor beszédet mondott a soproni evangélikus templomban a páneurópai piknik 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen, a német kancellár és a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tartott a soproni Városháza dísztermében.

Addig a sajtótól sikeresen szeparálták el a két kormányfőt: kameráktól mentesen látogatott ki Merkel az 1989-es páneurópai piknik helyszínére az osztrák-magyar határra, és egyikőjük érkezését sem követhették le a fotósok, amikor az evangélikus templomhoz érkeztek.

Hogy ebben mennyi volt a biztonsági intézkedés és mennyi a német fél más szempontú, kifejezett kérése,arról csak találgatások vannak. (Annak azonban semmi jele sem volt, hogy Angela Merkel gyengélkedne.)

Ünnepelni jöttünk, de azért dolgoztunk is – kezdte a sajtótájékoztatót Orbán Viktor, megismételve “a szívünkhöz legközelebb álló gondolatokat: 30 éve volt, de nem veszített sem a fényéből, sem a fontosságából az a nap, amely a berlini fal leomlásához vezető pillanat volt.Európa újraegyesítésének kulcspillanata.”

A munkamegbeszélés fő témáját gazdasági kérdések adták: a két ország közötti kereskedelmi forgalom minden évben rekordot dönt, tavaly meghaladta az 54 milliárd eurót. 6000 német vállalat működik Magyarországon,300 ezer embernek munkát adva. Korábban 14 új beruházásról született döntés – sorolta a számokat Orbán Viktor, ígérve, hogy az innováció és a high tech területén szakminiszteri szinten továbbra is napirenden van a kapcsolatok továbbfejlesztése.

Merkel is a 30 évvel ezelőtti páneurópai piknik fontosságával kezdte,hálás köszönetet mondva Magyarországnak a bátor lépésért,amit Németország sosem felejt el Magyarországnak – közölte a kancellár.

Az Európai Unió minden tagjának szorosabb egyesítéséről szólt, megemlítve Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság novemberben hivatalban lépő elnökét, aki mindeddig Merkel kormányának védelmi minisztere volt.

Merkel ezután Magyarország és Németország gazdasági kapcsolatáról szólt, kijelentve, hogy  Magyarország jól fekteti be ezeket a pénzeket az ország és a lakosság érdekében.

Egységesek vagyunk vannak gazdaságilag sikeres országok, mint amilyen Magyarország is, így lehet, hogy a jövőben kevesebb olyan régiója lesz, amely támogatásra szorul – mondta Merkel. “Mindig kompromisszumokat kell találnunk és ezt meg is fogjuk tenni.”

Orbán szerint sajátos időszak történt azóta, hogy Magyarország és a térség az EU tagja. “Sokakat meglepő ütemben modernizálódnak és fejlődnek” – mondta a V4 és más térségbeli országról Orbán reagálva az újságírói kérdésre. A közép-európai régió jelentős növekedéssel jár hozzá az összeurópai teljesítményhez, így az európai érdekek figyelembevétele – amely a német-francia kapcsolatokon alapul – a térség népeinek érdekeinek figyelembevételével egészül ki.

Régen bontottak, most építenek

A ZDF kérdése a migrációra vonatkozott: Merkel helyesnek tartja az új startot, amelyet von der Leyen hirdetett meg – mondta Merkel. “A közös vonások figyelembevételével kell kezdenünk” – közölte Merkel optimistán nyilatkozott az ősszel felálló új Európai Bizottság munkáját illetően.

Merkel szerint fair egyezményeket kell kötni a menekülteket kibocsátó országokkal, hogy lehetőleg maradhassanak a hazájukban.

“Osztom a kancellár optimizmusát” – mondta Orbán, aki a közelmúltban már beszélt Ursula von der Leyennel, biztatónak tartva az új hozzáállást.

Orbán szerint nincs ellentmondás abban, hogy 30 éve lebontották a kerítést, most viszont újak épülnek. “Az európaiak előtt azért lettek lebontva, hogy a kontinensen békében és biztonságban éljenek.” Orbán szerint az Afrikából érkezők előtt azért kell felépíteni, hogy Európa továbbra is békében és biztonságban éljen. “A németek várkapitányi teendőit látjuk el, amikor a déli határainkat, az EU külső határait védjük.”

„Küldhetnének néha bőkezűbb muníciót is, de a határvédelem a mi kötelezettségünk.” – mondta Orbán, megjegyezve, hogy szeretné, ha „a határvédelem költségeinek felét Brüsszel állja.” Ez egyelőre nem sikerült, de a magyar kormányfő terve ennek elérése.

Ami a magyar demokráciát elmarasztaló véleményeket illeti,mi azokat politikailag elfogultaknak tekintjük, tényekkel nem támasztják alá, de nem nagyon vesszük figyelembe. Mindenki gyűjtsön személyes tapasztalatokat, jöjjön el, gyűjtsön tapasztalatokat és akkor meg fogja érteni, hogyan szervezik az életüket a magyarok. Ez más, mint a német francia, de más, mint akár az orosz. Szívesen ismertetjük meg a világgal, hogy mik azok a folyamatok, amelyek elindították Magyarországot a gyarapodás útján. Még nem lehetünk elégedettek, de Magyarország jól teljesít – közölte a kormányfő, majd a német és a magyar sajtó két-két kérdése után véget ért a sajtótájékoztató.

DSC 2328

Fotó: Bődey János / Bődey János

A német kancellár látogatása idején szinte az egész soproni belváros le volt zárva. De még a sajtótájékoztató után sem lehetett senki a főtéren, csak azok, akiknek külön meghívójuk volt.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Index

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is?

A megfelelő fehérjebevitel viszonylag kulcsfontosságú minden ember, különösen az aktív személy életében. Azonban sokaknál a fehérjék csak az izomtömeg...

Ma este egy romantikus dráma arról, hogy hogyan lesz egy kiskatonából EMBER – Újoncok napja.. – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Üzent a BKK: változik a közlekedés az ünnepek alatt – Ez sokakat érinthet!

Az adventi időszakban az utasok színvonalasabb és biztonságosabb kiszolgálása érdekében a hétvégi napokon sűríti egyes járatait, illetve nagyobb...

„Amit Németország csinál, az romboló a békére nézve” – Putyin és Scholz telefonon tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy a német és nyugati irányvonal Ukrajnával...