12.5 C
Budapest
2022. október. 2. vasárnap

„Ha létezik ember, aki túlél egy ilyet, az ő!” – Megszólalt a Himalájában eltűnt hegymászó testvére

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Wittek Péter a testvére szerint a lehető legjobban felkészült az extrém túrára.

Hat napja tűnt el a Himaláján Wittek Péter (37) hegymászó, akinek a sátrát egy lavina vitte el. Az évek óta Kanadában élő magyar férfi családja felkészült a legrosszabbra, ám öccse, Oberfrank Gergő (25) reméli, hogy a testvérét élve találják meg a mentő csapatok.

.

A matematikust pihenés közben sodorta el a lavina

– Péter nagyon képzett, tapasztalt hegymászó volt, legalább 10 éve járta a világot, a Himaláján azonban most volt először. Egy éve készült erre, mind fizikailag, mind mentálisan jó állapotban volt. Nyáron még együtt is edzettünk, extra súlyokkal sétáltunk – emlékezett vissza Gergő, aki szeptember 11-én, az utazás előtt beszélt utoljára a testvérével.

Gergő korábbi fotója a bátyjával – reméli, hogy készülnek majd még közös képek

Wittek Péter kvantumfizikus egy nemzetközi csapattal indult meghódítani a Himaláját. A tervek szerint október 6-ig tartott volna a túra, a cél pedig a 6500 méteren található tábor volt.

Péter nagyon szeret hegyet mászni, nem hitte, hogy baj történhet

– Folyton kereste a kihívásokat, imádta az extrém dolgokat. Soha nem gondoltuk volna, hogy bármikor baj történhet – folytatta Gergő, aki összeomlott, amikor a csapat koordinátora felhívta őt, hogy a bátyja eltűnt.

– Péter a sátrában pihent, amikor egy lavina elvitte őt és egy másik mászót, akinek később sikerült kiásnia magát a hó alól, a testvérem viszont nincs meg. Végigsírtam azt az éjszakát, de utána muszáj volt összeszednem magam. Anyukámat és Péter spanyol kedvesét is támogatnom kell – folytatta Gergő.

A magyar és a szingapúri nagykövetség, valamint a kanadai kormány is dolgozik a mentésen, a földi csapatok elindultak a Himalájára, a helikopterek azonban az rossz időjárási viszonyok miatt csak csütörtökön indultak.

– A legképzettebb emberek keresik a bátyámat. Érzem, hogy visszakapom a testvéremet, úgy reménykedem ebben, mint egy őrült. Édesanyánk is hiszi és reméli, hogy élve láthatja meg Pétert. Ha létezik ember, aki túlél egy ilyet, az ő! – bizakodott Gergő, aki egyelőre igyekszik nem belegondolni abba, hogy bátyja talán mégsem él már, esetleg sosem kerül elő.

Grafikánk azt mutatja, merre tartott a hegymászó a lavina előtt / Grafika : Séra Tamás

Kevés a férfi esélye

Kollár Lajos hegymászó kevés esélyt lát arra, hogy Pétert élve megtalálják.

– Ha a lavina a sátrával együtt vitte el, akkor gyakorlatilag mozgásképtelenné vált, és a sátorban, a hó alatt fulladt meg. Amennyiben valahogy sikerült kiszabadítani magát, akkor is csak pár napja van, hiszen élelem és elég folyadék nélkül nincs sok esélye. Bár drukkolok, hogy ne így legyen, de szerintem már csak a holtteste kerül majd elő – mondta Kollár.

blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Szívszorító: egy háromgyerekes családapával végzett a kidőlt fa Ajkán – A barátai elégtételt követelnek

A hatóságok minden erejükkel próbáltak küzdeni érte, de végül nem tudták megmenteni annak a családapának az életét, akire...

Az ukránok egy európai uniós országot fenyegetnek

Írásban nyilatkozott a Die Weltnek a távozó ukrán nagykövet, Andrij Melnyk. A berlini nagykövet korábban már több botrányt is...

A bírósághoz fordulnak a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott pedagógusai – videó

Törley Katalin és Palya Tamás is azon tanárok közé tartozik, akiket pénteken váratlanul elbocsátottak a fővárosi Kölcsey Ferenc...

Elhunyt a 31 éve elrabolt Farkas Helga édesapja

Hosszas betegség után elhunyt Farkas Imre, az 1991. június 27-én Szeged és Orosháza közötti autóúton elrabolt gimnazista lány...