21.7 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Ha az alábbi 8 jelet észleled a testeden, azonnal menj el orvoshoz! Vedd komolyan!

Dátum:

Megosztás:

A stroke egy rémisztő egészségügyi vészhelyzet, amely olyan, mintha a semmiből bukkanna elő. A probléma sok embert érinthet. A legfontosabb, hogy ha rá utaló tüneteket veszünk észre, a lehető leggyorsabban cselekedjünk.

Szakértők szerint, ha 3 órán belül észleljük a problémát és hívunk segítséget, akkor jó eséllyel helyre lehet állítani a fellépő károsodást. Különféle, specifikus figyelmeztető tünetek lépnek fel, amelyeket időben észre kell, hogy vegyünk.

Arc bénulás

A közelgő stroke egyik jellegzetes tünete az, hogy az érintett személy arca szó szerint leesik. Az érintett agyfélteke által beidegzett oldalon fogjuk látni a bénulást. Zsibbadás is jelentkezhet az arcon, lábon, karon. Ha nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy stroke-ról lehet szó, kérjük meg a személyt, hogy mosolyogjon vagy nyújtsa ki a nyelvét. Ha nem tudja teljesíteni ezt az egyszerű feladatot, akkor nagy a valószínűsége, hogy stroke-ja van.

Izomfunkció károsodás

Ahogyan az arcnál, úgy a test többi részén is felmerülhet izombénulás. Így az adott egyén lehetséges, hogy a karját sem tudja mozgatni. Próbálj ki egy szintén egyszerű módszert a felderítésre. Kérd meg a személyt, hogy emelje fel mindkét karját. Ha stroke-ja van, akkor gondja lesz a feladattal vagy lehet, hogy egyik karját sem lesz képes felemelni. Vannak olyan esetek, amikor járni sem képes a beteg.

Beszédprobléma

Egy klasszikus tünet. Sokan ebből veszik észre, hogy komoly a probléma. Az érintett személy beszéde ugyanis  egyik pillanatról a másikra teljesen elmosódik és értelmetlen lesz. Kérd meg, hogy mondjon el egy mondatot, például: “Az ég ma nagyon kék.” Ha a másik képtelen megismételni vagy érezhetően nem tiszta a beszéde, akkor stroke gyanúja áll fenn.

Ha a fentebb ismertetett tüneteket tapasztalod bárkinél, akkor azonnal hívd a mentőket, hogy idejében meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket és megelőzhető legyen a komolyabb károsodás.

Egyéb figyelmeztető tünetek lehetnek:

  • Látásromlás
  • Szédülés
  • Zavarodottság
  • Súlyos fejfájás
  • Eszméletvesztés

tudasfaja.com

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 3

További egyszerű tények: A Földön mindenhol van kőolaj, csak a geológiai struktúrák miatt van, ahol sokkal gazdaságosabb kitermelni, mint...

A legnépszerűbb online játékok, amelyeket 2023-ban adták ki

A legnépszerűbb online játékok, amelyeket 2023-ban adták ki Ahogy a világ egyre inkább digitálissá válik, az online játékok iránti...