28.3 C
Budapest
2023. június. 2. péntek

Gyurcsány Ferenc régi embereivel kapaszkodna vissza a hatalomba

Dátum:

Megosztás:

Gyurcsány Ferenc és politikai hátországa a mostani önkormányzati választáson jelentősen megerősödött az öt évvel ezelőtti helyzetéhez képest.

Pártja, a Demokratikus Koalíció ugyanis több kerületet és nagyvárost is megszerzett, javítva korábbi önkormányzati pozícióin. A bukott kormányfő tehát olyan helyzetbe került, hogy a háttérből tudja mozgatni a szálakat, és befolyásolni tudja az ellenzék politikáját.

Az önkormányzati választást megelőzően a Fidesz-KDNP politikusai többek között abban határozták meg az önkormányzati választások tétjét, hogy vissza tud-e kapaszkodni a hatalomba Gyurcsány Ferenc.

Visszakerülhet-e Gyurcsány a hatalomba?

A kormánypárti politikusok több alkalommal is szóba hozták a bukott kormányfő hatalomátmentési kísérletét.

  • Szeptemberben Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy az ellenzék a Gyurcsány-rendszert építené újra. A miniszter arról is beszélt a Bayer Showban, hogy politikai és gazdasági érdekkör próbálja majd meg a nagyvárosokat átvenni.
  • Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője szintén úgy látta, hogy a Gyurcsány-korszak visszatéréséről is szavazni fognak. Állítását azzal támasztotta alá, hogy Karácsony Gergelyt és politikáját erőteljesen a korábbi miniszterelnök, „az ellenzék vezére” irányítja.

A voksolás végeredményének ismeretében érdemes egy pillantást vetni a választási adatokra. Ezekből az látszik, hogy a bukott kormányfő és politikai hátországa jelentősen megerősödött öt évvel ezelőtthöz képest. Pártja, a Demokratikus Koalíció ugyanis több kerületet és nagyvárost is behúzott, javítva ezzel korábbi önkormányzati pozícióin. Gyurcsány Ferenc tehát ismét olyan helyzetbe került, hogy régi, megbízható embereivel a háttérből tudja mozgatni a szálakat, és képes befolyásolni az ellenzék politikáját. 

Budapesten Erszébetvárosban, Újbudán és Rákospalotán, míg a megyei jogú városok közül Tatabányán lett DK-s, vagy a párthoz közel álló politikus a polgármester.

Három kerületi polgármestert adnak Gyurcsányék

Miután az Európai Parlamentból kibukott, a VII. kerületben próbált szerencsét Niedermüller Péter, aki az ellenzéki összefogás (leszámítva a Jobbikot) polgármesterjelöltje lett. A városvezetési tapasztalattal nem rendelkező politikus viszonylag simán, közel hét százalékkal verte meg a kilenc évig a városrészt irányító, fideszes Vattamány Zsoltot, és stabil képviselői többséggel a háta mögött irányíthatja majd a városrészt. Mindez azért is furcsa, mert márciusban a politikus még úgy vélekedett, kizárt, hogy polgármesterjelöltként elinduljon az önkormányzati választáson, mert nem alkalmas rá.

Nem indulok az önkormányzati választásokon, mert nincs ilyen típusú tapasztalatom, nem csinálok magamból bohócot

– fogalmazott Gyurcsány politikusa pár hónappal ezelőtt.

Mint ismert, a DK-s politikust nem kerülték el a botrányok: ő volt az, aki tetemes tartozást maga mögött hagyva az egyik pillanatról a másikra lelépett a berlini Humboldt Egyetemről. Ez onnan derült ki, hogy a német intézmény egy felháborodott hangvételű levelet küldött szét a világ több tudományos intézetének, köztük a Magyar Tudományos Akadémiának is. Ebben az állt, hogy Niedermüller Péter jelentős adósságot hátrahagyva, bejelentés nélkül távozott Berlinből. Mindezt azzal próbálta elsimítani, hogy az egyetem felé olyan információkat juttatott el, amelyek szerint ő súlyos beteg. Mind kiderült, állítása nem volt igaz: a levél azzal folytatódott, hogy Niedermüller az állításával szemben egyáltalán nem súlyos beteg.

A szexuális zaklatással megvádolt László Imre úgy tudott nyerni Újbudán, hogy az elmúlt ciklusban ez volt az egyik leglátványosabban fejlődő kerület. A kormánypárti Hoffmann Tamás vezetése alatt a kerület második fénykorát élte, mégis alulmaradt DK-s kihívójával szemben, az ellenzék egy körzetet leszámítva minden körzetben diadalmaskodott. 50,52% – 43,19% lett a vége.

Bár a Németh Angéla által vezetett rákospalotai képviselő-testület úgy osztogatta a több millió forintos jutalmakat az ellenzéki vezetőknek, mint Mikulás bácsi a cukrot, ez nem mutatkozott meg a választási  eredményen. A DK-közeli polgármester stabilan verte fideszes kihívóját, Pintért Gábort.

Budapest, 2019. május 26. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j2) a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Bruzák NoémiForrás: MTI/Bruzák Noémi

A Fővárosi Közgyűlésbe még egy DK-s bejutott

A hatályos választási szabályok szerint a főpolgármester, a kerületi polgármesterek, valamint a kompenzációs listáról bekerült politikusok alkotják a Fővárosi Közgyűlést. Mivel Budapesten a baloldali összefogás jobban szerepelt a kormánypártoknál, így „mellékágról” a Fidesz-KDNP 6, az ellenzéki tömörülés 3 plusz mandátumhoz jutott. Egészen biztos, hogy a testület tagja lesz a XVII. kerületben súlyos vereséget szenvedő Gy. Németh Erzsébet is. Mint ismert, Karácsony Gergely egy kiszivárgott hangfelvételen esélytelennek nevezte a Gyurcsány-párti politikust a győzelemre. Jóslata bejött, azonban Gy. Németh veresége ellenére nem maradt jól fizető tisztség nélkül. Így összesen

négy képviselője is lesz Gyurcsánynak a Fővárosi Közgyűlésben, komoly erőt képviselve a budapesti ügyekben. 

Az hozzátartozik, hogy a tavalyi parlamenti választáson még Újbudán induló Gy. Németh a legutóbbi önkormányzati választáson hasonló módon szerzett fővárosi mandátumot.

Gy. Németh Erzsébet DK-s aktivisták körében. Forrás: Facebook

Tatabánya élére is Gyurcsány bábja került

Nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városokban is sikerült pozíciót fogniuk Gyurcsányéknak. Tatabányán az a Szücsné Posztovics Ilona nyerte a polgármesteri székért zajló küzdelmet, aki a DK felkérésére indult el a választáson. A politikus korábban nyolc évig egy másik település, Vértesszőlős önkormányzati képviselője volt, most ennél nagyobb célt kitűzve indult el a Komárom-Esztergom megyei székhelyen. Számítása bejött, ha kevéssel is (49,18 százalék – 46,40 százalék), de legyőzte Schmidt Csaba eddigi polgármestert, aki a kormánypártok jelöltje volt. Ezzel

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the U.S. (18+)

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the...

Figyelmeztetést adott ki a Google: ne kattints rá, ha ezt látod a leveleid között

Egy újfajta nyereményjáték terjed a népszerű levelezőrendszerben. Amelyre ha valaki rákattint, adatai rossz kézbe kerülhetnek. A népszerű böngésző levelezőprogramját,...

Összeverték Király Lindát

Én csak védekeztem - magyarázta az énekesnő. Király Linda volt a Szerencsekerék sztárvendége a TV2-n: elmesélte, hogy az Egyesült...

Elrabolták az ufók, földönkívüli lányokkal közösült – ezért ölt a süttői gyilkos

Nincs egyetértés a pszichológus és a beidézett szakértőpáros között, elnapolták a tárgyalást. Nincs könnyű dolga a bíróságnak a süttői kettősgyilkossággal vádolt...