9.6 C
Budapest
2022. október. 5. szerda

Gyurcsány felszámolta az MSZP-t: mindenki menekül a pártból

Dátum:

Megosztás:

A megszűnés szélére sodródtak az április 3-i választást követően a szocialisták.

A súlyos választási vereséget követően úgy tűnt, hogy Ujhelyi István lehet majd a párt egyik társelnöke, de az EP-képviselő váratlanul visszalépett a jelöltségtől.

Egyelőre senki sincs aki átvenné a lemondott Tóth Bertalan társelnöki posztját. A párt támogatottsága egyébként már csak 1 százalék, tehát szinte mérhetetlen, minden bizonnyal ez is szerepet játszhatott Ujhelyi visszalépésében, nem akar ő a párt “felszámolóbiztosa” lenni. Közben a pártban már gyakorlatilag nem maradt vezetőképes ember, Gyurcsány szinte heti rendszerességgel visz el valakit a pártból. Jellemző, hogy miután Ujhelyi bejelentette, az országosan szinte ismeretlen szombathelyi polgármestert támogatja, Nemény András gyorsan bejelentette, esze ágában sincs az MSZP elnökének lenni.

Ujhelyi István váratlanul bejelentette, hogy nem indul az MSZP társelnöki posztjáért, és erről tájékoztatta a szocialisták választmányát. Tóth Bertalan korábbi társelnök április végén jelentette be, hogy az őszi tisztújításon nem indul újra. Ujhelyi István akkor jelezte, hogy megpályázza a posztot.

Ujhelyi István bedobta a törülközőt. FORRÁS: MTI/KOVÁCS ATTILA

A szocialista EP-képviselő akkor azt mondta: „amennyiben közösségünk többsége egyetért a párt radikális átalakításával, annak megvalósításában kész vagyok vezető szerepet vállalni, és ennek érdekében elindulni a tisztújításon a társelnöki posztért”. Akkor még arról is beszélt, hogy „Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközössége” lenne az MSZP új neve, ha megválasztják.

A visszalépésével pár óráig úgy tűnt, hogy Nemény András szombathelyi polgármester lehet esélyes a társelnöki posztra. A városvezető azonban szerdán jelezte, hogykorábban megígérte Ujhelyinek, hogyha társelnöki ambíciói lesznek, akkor először neki szól majd, de nem szólt az EP-képviselőnek

Ujhelyi visszalépésével tehát tovább mélyült a baloldal egykori vezető erejében a vezetési válság. Azzal pedig, hogy Nemény sem vállalja a posztot azt jelenti, hogy újabb személy után kell nézniük a szociknak. Egyébként nem meglepő, hogy senkinek nem kell a párt társelnöki posztjának a vezetése.

EGY FRISS FELMÉRÉS SZERINT AZ MSZP ÖSSZEMENT 1 SZÁZALÉKOS TÖRPEPÁRTRA AZ LMP ÉS A PÁRBESZÉD MELLÉ.

Mára egy százalékra csökkent az MSZP támogatottsága, a teljes eljelentéktelenedés felé haladnak. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO

A katasztrofális mérési eredmény is hozzájárulhatott Ujhelyi lemondásához, mivel ennek alapján szinte nulla az esélye, hogy a szocialisták önállóan képesek lesznek EP-képviselőt delegálni az Európai Parlamentbe. Mint ismert, a 2024-ben tartandó választáson 5 százalék a bejutási küszöb.

UJHELYI, LÁTVA A PÁRT TELJES ELJELENTÉKTELENEDÉSÉT, MINDEN BIZONNYAL INKÁBB GYURCSÁNYÉKTÓL REMÉL MAJD BEJUTÓ HELYET KÉT ÉV MÚLVA.

Ujhelyi Gyurcsányékhoz való gravitálását erősítheti az is, hogy pár napja otthagyta a pesterzsébeti MSZP-frakciót Csaszny Márton, mert ellentétek alakultak ki közte és frakciótársai között. A Magyar Nemzet információi szerint Csaszny Márton továbbra is a párt tagja marad, azonban nem a frakció tagjaként fogja folytatni a munkát. A pesterzsébeti MSZP bomlásának a hátterében a Demokratikus Koalíció állhat, a kilépett MSZP-s képviselő ugyanis a DK elképzeléseivel szimpatizál, Csaszny külső támogatásával a DK többségbe kerülhet a képviselő-testületben. Szintén Gyurcsányékhoz távozott Molnár Gyula, a szocialisták volt elnöke is.

Gyurcsányék már nem fognak a szocik alá nyúlni

Fontos azt látni, hogy Gyurcsányék az elmúlt évek során a baloldal vezető erejévé váltak, ezért is dezertáltak sorban a volt MSZP-s politikusok.

AZ ÖSSZEFOGÁS LÉTREJÖTTE ELŐTT SZÁMOS VEZETŐ SZOCIALISTA POLITIKUS GONDOLTA ÚGY, HOGY POLITIKAI KARRIERJÉT A STABILAN NÖVEKEDŐ DK-BAN FOLYTATJA, AZ ÁTLÉPÉSI HULLÁM UGYAN A VÁLASZTÁSOK ELŐTT – VÉLHETŐEN TAKTIKAI MEGFONTOLÁSOK ALAPJÁN – MEGTORPANT, ÁM AZ MSZP MÉLYÜLŐ SZERVEZETI ÉS POLITIKAI VÁLSÁGA MIATT A JÖVŐBEN ÚJRA FELERŐSÖDIK.

Az MSZP tíz év alatt elvesztette szavazóinak 95 százalékát, népszerűsége történelmi mélypontra került, a párt társadalmi beágyazottsága megszűnt, parlamenti és önkormányzati jelenléte ciklusról ciklusra csökkent.

Gyurcsányéknak ma már nem érdekük a szocialisták megmentése. FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

A Gyurcsány Ferenc vezette DK részsikert ért el a választásokon abból a szempontból, hogy az ellenzéki oldalon a legnagyobb frakciója a parlamentben nekik lesz, így minden baloldali pártnál nagyobb költségvetési támogatásra számíthatnak. Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, hogy a párt vezető helyzetéből eredően szeretné újra megerősíteni a baloldali együttműködést. Ami itt már azt jelentené, hogy beolvasztja a többi pártot.

Egy ilyen helyzetben a mostani súlyos vezetési válság az MSZP-ben akár azon hangokat is felerősítheti, akik esetlegesen a két baloldali párt egyesítését szorgalmazzák.

AZ SZINTE BIZTOS, HOGY AZ EGYSZÁZALÉKOS MSZP-NEK GYURCSÁNYÉK NEM FOGNAK HELYEKET JUTTATNI A KÖVETKEZŐ EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSON.

Szocialista politikusoknak csak akkor lesz esélyük képviselői helyeket szerezniük országos és helyi szinten, ha teljesen beolvadnak a Gyurcsány-pártba. Ezt a folyamatot erősítheti, hogy a házszabály változása révén könnyebb lesz átülniük a szocialista képviselőknek azokba a frakciókba, amelyekkel közösen indultak a 2022-es választáson, így a Gyurcsány-pártba is.

Így verte szét Gyurcsány Ferenc az MSZP-t

Mint arról korábban beszámoltunk,az MSZP 2022-re az egyik legjelentéktelenebb párt lett a baloldalon, a szocialisták totális összeomlása azonban sok időbe tellett. A pártot alaposan meggyengítette Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszéde, a rendőrterror és a Gyurcsány-Bajnai kormányok drámai megszorításai. 2010-ben az MSZP még a legerősebb ellenzéki párt volt, Gyurcsány Ferenc azonban fokozatosan bomlasztotta és építette le a szocialistákat, kezdve a Demokratikus Koalíció megalapításával, majd a szocialista képviselők kiléptetésével. Mostanra eljutottunk oda, hogy az MSZP mindössze 10 mandátumot szerzett, a pártot pedig a teljes megsemmisülés fenyegeti, lehet, hogy önállóan indulva be sem jutna a parlamentbe.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A modern ember genetikailag legfeljebb csak 7 százalékban ember..

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a mai emberek genomja, vagyis DNS-ben kódolt teljes örökítőanyaga jelentős átfedést mutat...

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Berki Mazsi: “A tánc egy olyan műfaj, amely kifejezi az érzelmeinket” – videó

Kimondta Berki Krisztián özvegye. A hétvégén indul a TV2 Dancing with the Stars című show-ja. A celebvilág történéseit követők...

Melyik csapatnak van a legnagyobb esélye, hogy megnyerje a 2022-es világbajnokságot a fogadási oldalak szerint?

A 2022-es világbajnokság idén Katar által kerül megrendezésre, mely a helyi szélsőséges időjárás miatt idén télen, november 20-án...