11.1 C
Budapest
2024. február. 23. péntek

Gyorsabb, halkabb, pontosabb és Ukrajnában is pusztíthat – Irán bemutatta új csodafegyverét

Dátum:

Megosztás:

A korábbiaknál sokkal korszerűbb csapásmérő drónokat mutattak be Teheránban.

Az új fegyvereket pár napja mutatták be az ország legfőbb vallási vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak a teheráni egyetemen rendezett kiállításon.

A Shahed-238 jelű drónt az iráni Iszlám Forradalmi Gárda légierejének fejlesztő központjában tervezték, és komoly előrelépés a korábbi öngyilkos robot, a Shahed-136-hoz képest – írja a Militarnyi ukrán portál.

Az új csapásmérő drónnak három változata létezik:

  • az egyik hagyományos, de GPS-navigációs rendszerrel irányított, teljesen önállóan repülő típus
  • a másik elektrooptikai és hőérzékelős változat
  • a harmadikat az ellenséges radarok kisugárzása vezeti célra. Ez utóbbi a légvédelem pusztítására szolgál, hasonlóan a radargyilkos rakétákhoz.

Az infravörös vezérlésű Shahed-238-at a frontvonalak mögött összevont harcjárművek megsemmisítésére tervezték.

De alkalmas olyan kritikus infrastruktúrák rombolására is,

mint a hőközpontok, erőművek, áramelosztók, amelyek ugyancsak jelentős hőt sugároznak ki. Ezt a változatot távolról is lehet irányítani, ami nagymértékben javítja a találati pontosságot, viszont csökkentheti a hatótávolságot.

A Shahed-238 három különböző vezérlő rendszerrel felszerelt változatai. Középen a hagyományos inerciális/GPS navigációs irányítású, jobbra pedig az infravörös érzékelőjű változat. A bal szélen pedig a
A Shahed-238 három különböző változata. Középen a hagyományos inerciális/GPS irányítású, jobbra pedig az infravörös érzékelőjű változat. A bal szélen a „radargyilkos” típus látható. Forrás: mil.in.ua

A Shahed-238-as műszaki adatait nem hozták nyilvánosságra, így azt sem tudni, hogy milyen messze lévő célpontokat támadhat. A korábbi Shahed-136-nál ez nagyjából 2000-2500 kilométer volt. Az új drónt már nem légcsavarral, hanem egy kis méretű gázturbinával hajtják, aminek ugyan nagyobb lehet az üzemanyag-fogyasztása, bár nyilván gyorsabban és halkabban repül.

Az új és a régi közti legfeltűnőbb különbség a korszerűsített drón színe. A régebbi világos festést fekete váltotta fel, amivel az irániak az amerikai lopakodó gépeket akarták utánozni. Arról nincs információ, hogy a drónokhoz használt festék ugyanúgy képes-e elnyelni a radarhullámok egy részét, mint az amerikai repülőkön használt, különleges bevonat.

A régebbi Shahed-136 iráni drón. Az alul látható dudor az elektrooptikai érzékelő kupolája. Ezt az új változatnál már beépítették a drón orrába.   Forrás: sundries.ua
A régebbi Shahed-136 kamikaze robot. Az alul látható dudor az elektrooptikai érzékelő kupolája. Ezt az új változatnál már beépítették a drón orrába. Forrás: sundries.ua

A teheráni bemutató alkalmával egy gyorsuló autóról indították az új drónt. A yahoo.news azonban megjegyzi, hogy a végleges típust minden bizonnyal álló helyzetből is útjára lehet majd bocsájtani.

Egyelőre nem világos, hogy Oroszország rendelt-e az új fejlesztésű öngyilkos gépekből. Kijevi vélemény szerint nagyon is elképzelhető, hogy a Moszkva és Teherán közötti szoros katonai együttműködés keretében az orosz hadsereg fegyverzetében is megjelennek majd a Shahed-238-asok.

Mivel ezek gyorsabbak, jobb a vezérlésük, és bizonyára nehezebben is felderíthetők, az ukrán légvédelemnek alaposan meggyűlhet velük a baja.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este egy romantikus vígjáték – Randiguru – videó

Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta)....

Olcsóbb és teljes körű hozzáférést szeretne az Xbox Game Pass előfizetőknek a Microsoft

Csak azoknak kell a teljes árat fizetniük, akik kitartanak az Xbox-szal rivalizáló játékkonzolok mellett. Folytatódik az Activision Blizzard felvásárlásával...

Brutális állatkínzás Hajdú-Biharban: fejbe lőtt kutyát találtak – 18+

Egy budapesti állatkórházban próbálják megmenteni a püspökladányi kutyát. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület a közösségi oldalán osztott meg egy...

Ahogy drágul az üzemanyag, egyre sűrűbben fordul elő, hogy a benzinkúton fizetés nélkül akarnak távozni..

Fizetés nélkül távozni nem csak a boltokból szokás, a szarkák gyakran a benzinkutakat is úgy hagyják ott, hogy...