22.2 C
Budapest
2022. május. 25. szerda

Gyönyörű, de mérgező az ország egyetlen védett gyomnövénye

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A vegyszerezés miatt hazánkban szinte teljesen a kihalás szélére sodródott.

A gyomnövény elnevezés nem tartozik a legbarátságosabb fogalmak közé, és nem korlátozódik a mezőgazdaságra: gyomnövények éppúgy megjelenhetnek a közterületeken és építési területeken, mint a természet lágy ölén. Ami sokak számára közismert, hogy a legádázabb ellenség közöttük a parlagfű.

Él ugyanakkor hazánkban egy olyan gyomnövény, mellyel egykor a népi gyógyászatban bőrbetegségeket kezeltek: ez a konkoly, másik nevén vetési konkoly. A gyomot – melynek minden része mérgező – régen a pipaccsal és a búzavirággal együtt a termőföld virágaként tisztelték, és a föld termékenységének jele volt.

A világszerte elterjedt vetési gyomnövény az 1968-ban kiadott Növényhatározó című könyvben „közönséges” gyomként szerepelt. Mivel a takarmány közé keveredett mérgező magvak veszélyt jelentettek a háziállatokra, és kenyérgabonával keveredve komoly veszélyforrást jelentettek az emberre, a mezőgazdaságban használt vegyszerezés hatására erősen megritkult.

A konkolyhoz több mondás is kapcsolódik:

  • a konkolyos búza rossz minőségű,
  • aki konkolyt hint mások közé, az a veszekedés magjait szórja el,
  • nincsen búza, konkoly nélkül.

A vegyszerezés miatt a hazánkban szinte a kihalás szélére sodródott konkoly ma Magyarország egyetlen védett gyomnövénye. Eszmei értéke 5 ezer forint.

Forrás: 24.hu

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Képek: pixabay

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

“Szeretem az illatát és a fogsorát”: Állítja a 31 éves férfi, aki egy 90 éves nőbe szeretett bele

Van, aki a szőkékre bukik míg mások a barnákra. Valakinek az érettebb nők tetszenek, míg másoknak a fiatalabbak. Mindenkinek...

Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény tizedik módosítását

Az új szabály lehetővé teszi, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy...

Bűnösnek vallotta magát a macskáját megkínzó francia focista – megrázó képek

Súlyos börtönbüntetést is kaphat az a francia focista, akiről kiszivárgott egy videó arról, hogyan kegyetlenkedik a macskájával. Megrázó képek...

Krízisállapot: Megroppantak az ukrán kikötők, egyszerre száz hajó rekedt a Dunán

Torlódnak a hajók a Duna torkolatánál: hajók tucatjai napokig várakoznak a szulinai határátkelő előtt a Fekete-tengeren, mivel a...