3.4 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom (+Videó)

Dátum:

Megosztás:

Ha Pásztó irányában közelítjük meg a Mátrát, érdemes egy kis kitérőt tenni Gyöngyöspatára, ahol különleges szakrális élményben lehet részünk.

Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom1

A falu közepén, egy kis dombon emelkedik Kisboldog-asszony templom, a Mátra-vidék legszebb temploma és legértékesebb műemléke.

Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom2

Az erődített fallal körülvett, gótikus stílusban épült katolikus templom különleges, egyedi mintázatú tornyával, gyönyörű látvány.

Néhány szó a településről:

Történészek szerint Gyöngyöspata egyike legrégebbi településeinknek. A honfoglalást követően a környéket a kabar törzsek szállták meg, a névadó valószínűleg Pata, kabar nemzetségfő volt.
A falu melletti 260 m magas várhegyen, már a kőkorban is laktak, a vár a X. században épülhetett. A várhegytől mintegy 600 m-re későavar temetőt is találtak.
A földvár az 1241-es tatárjárás során tönkrement. 1460-ban a husziták újból megerősítették a várhegyet, palánkkal vették körül. Később Mátyás király legyőzte ugyan a huszitákat, de a vár az ostrom során rommá vált. Ez volt Mátyás király első győztes csatája, mely egyben a vár végét is jelentette.

A templom története:

A XIV. században épült templom egy korábbi, a tatárjárás idején elpusztult román kori templom helyén épült, oromfalát és alapjait megtalálták a gótikus templomba beépítve. Később jelentősen kibővítették és átépítették, a XV. század végére készült el a ma is látható formája.
A későbbi korokban történt még néhány hozzáépítés, de a templom szinte teljesen gótikus megjelenése nem sokat változott az elmúlt évszázadokban. Magas, négyszintes, nyolcszögletű tornyán faerkély fut körbe.
A tornyon és a hajó oldalain is gótikus ablakokat látunk. A templom és közvetlen környezete is szépen rendben van tartva.
A torony homlokzatán lévő lépcsős díszű kapun jutunk be a templomba, de oldalról, az előcsarnokból is van egy bejárat.

Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom4 Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom5 Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom6

A Jessze-oltár:

A háromhajós templom csodálatos, bordázott hálóboltozata alatt a plébániatemplom szentélyében várja az igazi csoda a látogatókat, ahol a különleges témájú és szépségű faragott, barokk főoltár, a Jézus családfáját ábrázoló Jessze oltár áll.

A hatalmas, nyolc méter magas főoltár Jézus családfáját szemlélteti. A teljes egészében fából faragott, gazdagon aranyozott, színes oltár, hazánkban egyedülálló, lenyűgöző látvány.

Jessze, azaz Dávid király apja, oldalából kinövő fa ágai, a leszármazottakon keresztül elvezetnek Máriához és a gyermek Jézushoz, az ágak által körülölelt festmény pedig Mária születését ábrázolja.

Az oltáron fekvő Jessze törzséből fa sarjad, ágain bibliai királyok próféták, köztük Salamon és Dávid dús aranyozású, festett szobrai fölött koronás Mária trónol, karján a kisdeddel.
A nyolc méter magas, mozgalmas, sokalakos oltár valószínűleg dél-lengyelországi mesterek műve a XVII. század közepéről.
A fa törzsén iratszalagok kígyóznak az Énekek Énekéből vett idézetekkel, az ágakon még két szőlőlevél is díszlik.
A templomban őrzik a falu szülötte, Nekcsei Demeter, Károly Róbert tárnokmestere, szerkesztette biblia másolatát.

Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom8 Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom9 Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom10

A fából készült oltár acélszerkezettel van megerősítve.
A falakon a XIV. századból származó freskótöredékeket is láthatunk, többek közt Mária születését, az Utolsó vacsorát.
Sajnos a műemlékvédelem nem állt a helyzet magaslatán, amikor hozzájárult a régi orgona cseréjéhez, ezzel féloldalassá tették a déli oldalfalat, és megbontották a templom gótikus egységét.

Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom12 Gyöngyöspata Kisboldog-asszony templom13
Nézzünk meg egy videót:

Forrás: vinpet

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Szégyen, ahogy kinéz Berki Krisztián sírja: megszólalt az édesanyja

Közel tizenegy hónapja, hogy Berki Krisztián tragikus hirtelenséggel elhunyt ferencvárosi otthonában, ám végső nyughelyére még mindig nem került...

EU: „2035-től minden eladott új autónak nulla szén-dioxid-kibocsátásúnak kell lennie”..

Az Európai Unió egy új törvény betartatására készül, amely előírja, hogy 2035-től minden eladott új autónak nulla szén-dioxid-kibocsátásúnak...

Háború a budapesti társasházban: „Ezek szárnyas patkányok”

Valóságos harci állapot van abban a XXII. kerületi társasházban, ahol egy bácsi mindennap eteti ablakából a galambokat, ezzel...

„EZ MAGA A POKOL! egy perc alatt tűnt el!” – Százak keresik a viharban eltűnt 6 éves Gergőt!

Százak keresik már közel egy napja azt a 6 éves autista kisfiút, aki otthonról tűnt el a szélviharban....