7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeFőhírekKülföldGyilkosság, öngyilkosság? Kreml-közeli oligarchák rejtélyes halála

Gyilkosság, öngyilkosság? Kreml-közeli oligarchák rejtélyes halála

A moszkvai kórház ötödik emeletéről lezuhant Ravil Maganov Lukoil-elnök esete már a sokadik rejtélyes ügy az idén. Azt viszont nem lehet mondani, hogy mindegyik áldozat kritikus volt a Kremllel, vagy a háborúval szemben.

Mint arról beszámoltunk, újabb rejtélyes haláleset történt államközeli vezető orosz üzletemberrel: egy moszkvai kórház ötödik emeleti ablakából kizuhant és életét vesztette Ravil Maganov, a Lukoil igazgatótanácsának elnöke. Hivatalos feltételezés szerint a férfi öngyilkosságot követhetett el betegsége miatt.

Nem ez az első ilyen rejtélyes ügy: a háború kezdete óta, de valójában már évekkel ezelőtt is számos olyan eset történt, hogy a Putyinnal korábban bizalmas viszonyt ápoló, illetve vele üzletelő gazdasági vezetők furcsa körülmények között meghalnak. Többen közülük nyilvánosan is kritizálták az elnök politikáját vagy az Ukrajna elleni háborút, de ez nem mindegyikükre áll.

Maganov a Lukoil második vezetője, aki az elmúlt hónapokban furcsa körülmények között halt meg. Alekszandr Szubbotyin májusi halálának ügyében az orosz rendőrség büntetőeljárást indított. Szubbotyin egy vudu okkultistánál próbálta kikúráltatni alkoholfüggőségét, holttestét a sámán pincéjében találták meg. A hírek szerint varangyméreg végzett vele.

Két héttel ezelőtt Maganovhoz hasonló körülmények között halt meg Dan Rapoport ukránbarát orosz üzletember, akit Washingtonban, egy lakóház előtti járdára zuhanva találtak meg. A befektetési bankár többször élesen bírálta Putyint, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani. Felesége szerint férje nem lett öngyilkos.

Júliusban a61 éves Jurij Voronovot saját úszómedencéjében találták meg, fején lőtt sebbel. A férfikastélya ugyanabban a Szentpétervárhoz közeli kisvárosban található, ahol az év elején már meggyilkolták az orosz elit két másik tagját is, Leonyid Sulmant és Alekszandr Tyulakovot. Mindhárman szoros üzleti kapcsolatban álltak a Gazprom orosz gáz- és olajipari óriáscéggel. Tyulakov, a Gazprom pénzügyi és biztonsági vezetője állítólag felakasztotta magát és búcsúlevelet is hagyott, de a holttesten bántalmazás nyomai voltak.

Máig rejtély Andrej Krukovszkij esete is: a 37 éves férfi a Szocsi közelében található Krasznaja Poljana síközpont igazgatója volt. Putyin elnök állítólag többször is meghívta vendégeit oda síelni. A Kommerszant című orosz lap szerint Krukovszkij május 2-án túrázni volt, amikor egy szikláról a halálba zuhant.

Áprilisban két orosz oligarcha és családja halt meg rejtélyes körülmények között 24 órán belülVlagyiszlav Avajevet, a Gazprombank volt alelnökét és Szergej Protoszenját, a Novatek olajipari vállalat volt alelnökét, főkönyvelőjét családtagjaikkal együtt holtan találták meg otthonaikban. Mindkét oligarcha a Kreml egykori bizalmi emberének számított, és mindkét esetben fennáll az idegenkezűség gyanúja.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Március 24-én Vaszilij Melnikov milliárdost, a MedStom nevű óriás orvosi ellátó cég vezetőjét találták meg holtan feleségével, Galinával és két kisfiukkal együtt, több millió dolláros lakásukban, az oroszországi Nyizsni Novgorodban. Esetük kísértetiesen emlékeztet Protoszenja és Avajev halálára.

Február végén az ukrán származású Mihail Watford gáz- és olajmágnást szintén holtan találták a dél-angliai Surreyben lévő vidéki birtokának garázsában, a jelek szerint felakasztotta magát. A hatvanas éveiben járó Watford Ukrajnában született, és az olaj- és gáziparban szerzett vagyont. A 2000-es évek elején költözött az Egyesült Királyságba észt feleségével.

euronews nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem