1.5 C
Budapest
2023. január. 30. hétfő

Gyermeke van? Így készüljön a január 23-i iskolai sztrájkhétre! – részletek

Dátum:

Megosztás:

A január 23-ával kezdődő munkahétre egyhetes sztrájkot hirdetett a PDSZ. Közzétették, hogyan is fogják ezt megszervezni az iskolákban

– írja a Blikk.hu

Akinek iskolás gyermeke van, időben fel kellett készülnie..

A PDSZ szerint a kormányzat lépései azt mutatják, hogy a hatalom ingerküszöbét csak a munkabeszüntetések érik el. Ezért hirdetik meg a sztrájkot ismét, ezúttal a január 23-i hétre. A pedagógusokat arra hívják fel, hogy erre a hétre tegyék le a munkát és csatlakozzanak a sztrájkhoz. Ennek végrehajtására módszertant is kidolgoztak, melyet a Nedolgozzingyen.hu oldalon tettek közzé és jól kiolvasható belőle, mire készüljenek azon a héten a szülők és a diákok is:

 • Az időpont kiválasztásának oka: mert ekkor véget ér a nyolcadikosok középiskolai felvételije, tehát a sztrájk nem veszélyezteti a továbbtanulásukat.
 • Miért egy hét és nem egy nap? Hogy a sztrájk új erőre kapjon.
 • Hogy szervezzék meg a tanárok? Mindenki a saját adottságai alapján, mert a kis sztrájk is több, mintha nincs sztrájk.
 • Legkésőbb 2023. 01. 16-án 16 óráig be kell jelenteni a sztrájkot egy egész hétre, és ami fontos, január 31-ére, a figyelmeztető sztrájk jubileumára is. Erről az intézményvezetőket ajánlott levélben kell tájékoztatni, esetleg e-mailben, hogy legyen nyoma.
 • Ha a szülők visszajelzései alapján kevés lesz a jelenlévő tanuló, a sztrájk ideje alatt (ami lehet naponta egy- vagy többórás) csak felügyeletet szervezzen az intézmény, mivel távol lévő tanulókat nem lehet tanítani.
 • Ha az intézményvezető a sztrájk idejére tanítást rendel el, legyenek olyan időszakok az adott sztrájknapon, amikor nincs tanítás még 50%-ban sem. Például ha egy osztály hétfői órái közül az első hármat érinti a sztrájk, akkor ezek az órák ténylegesen elmaradnak és csak felügyelet van elrendelve.
 • A tanórák 50%-át egy másik sztrájknapon tartják meg az aznapi 50%-kal, azaz ezen a másik napon az órák 100%-ban meg lesznek tartva, de ez az óra is sztrájknak minősül statisztikailag, és még ki is kell fizetni.
 • Aki a héten egész nap sztrájkolni szeretne, de az intézményvezető a sztrájk idejére tanítást rendel el, amelyre sztrájkolókat osztana be, akkor két hétre jelentsék be a sztrájkot az adott intézményben. Így a 23-i héten sztrájkolni fognak, csak a legalapvetőbb felügyeletet elvállalva, majd a rákövetkező héten normál munkarend szerint dolgoznak a sztrájkoló pedagógusok.
 • Aki egész nap is sztrájkol, minden napra könyveljen el legalább egy óra munkavégzést, a jogfolytonos tb-jogviszony fenntartása érdekében.
 • Ha az intézményvezető úgy dönt, hogy mindennap elrendeli a tanórák 50%-ának megtartását (érettségire felkészítés esetén a 100%-ot), a tanórára berendelt kollégák ne tartsanak teljes tanórát, hanem hagyják félbe az órát, és a maradék időben felügyeljenek. Fontos, hogy nem a pedagógusok, hanem a tanulók óraszámának 50%-ára írja elő a törvény, hogy azt meg kell tartani, következésképpen, elsősorban a nem sztrájkolókat kell beosztani ezek megtartására.
 • A sztrájkhét lényege az, hogy a naplóban, a statisztikában mindenképpen legyen nyoma, hogy a hét lehetőleg minden napján munkabeszüntetés volt. Ebben különbözik a sztrájkhét az eddigi tanítási hetektől.
 • Az, hogy milyen markáns lesz a munkabeszüntetés, attól függ, hogy milyen mértékben együttműködőek a szülők és hogy a kollégák közül hányan állnak bele a munkabeszüntetésbe, és nagymértékben múlik minden az intézményvezető hozzáállásán.

Sztrájk kontra polgári engedetlenség

A polgári engedetlenség szándékos jogsértés, amelyet érthetően nem tud mindenki felvállalni – írja oldalán a PDSZ, mely szerint a tavaszi időszakhoz képest a kormány a polgári engedetlenséggel kapcsolatban taktikát váltott, megfélemlítési célból.

A sztrájkot törvényi úton igyekeztek ellehetetleníteni, a PDSZ ezért dolgozta ki azt a „trükkös” megoldást, amivel a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás előírásai oly módon is alkalmazhatóak, hogy a sztrájk ezen a nehezített pályán is látható legyen. A PDSZ figyelmeztet arra is, hogy a korábbiakhoz hasonlóan, mindettől függetlenül a jövőben is várhatóak azonnali hatályú kirúgások a sztrájkolók esetében.

Sztrájk szervezésével kevesebb a kockázat, mint a polgári engedetlenséggel, mert ha a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó részt kreatívan ugyan, de betartják, a sztrájk jogellenességét akkor is csak bíróság mondhatja ki, a tankerület vagy az intézményvezető nem – írja oldalán a PDSZ. A bírósági döntés, esetleg a Kúria eljárása pedig hónapokig is eltarthat.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mire figyeljünk cégalapításkor?

Szigorú és konkrét szabályok vonatkoznak az alapításra. Egy cég létrehozása napjainkban már sokkal egyszerűbb feladat, mint ahogy az elsőre...

Többszínű bubifrizurával lehetsz az idén a legtrendibb

Többszínű bubifrizurával lehetsz az idén a legtrendibb Tavasszal általában az élénkebb hajszín a divat, idén azonban ez szélsőséges mértékben...

Idősotthonra csaptak le a rendőrök Kecskeméten

Illegális idősotthont számolt fel Kecskeméten a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) - írja az infostart.hu A szervezet honlapján vasárnap közzétett közlemény...

Halálos baleset a fővárosban, vasárnap késő este..

Gyalogost gázolt halálra egy gépkocsi Budapest VI. kerületében a Bajcsy-Zsilinszky út és a Zichy Jenő utca kereszteződésében vasárnap...