16 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Gyerekek százezrei éheznek Szudánban – az ENSZ segítséget kér (18+) – videó

Dátum:

Megosztás:

A kép illusztráció - menekültek Szudánban 2023 őszén

A polgárháborús afrikai országban legalább négymillió gyerek menekül a harcok elől. Közülük 700 ezren olyan súlyosan alultápláltak, hogy meghalnak, ha nem kapnak gyors segítséget. És ez nem az egyetlen veszély, amely fenyegeti őket.

Sok százezer gyerek éhezik a polgárháború sújtotta Szudánban, ahol tavaly április óta folyamatosak az összecsapások a hadsereg és egy félkatonai szervezet irányítása alatt álló milíciák között.

A videót ezen az oldalon tudod megnézni, szomorú videó

Az ENSZ humanitárius vezetőinek tudomása szerint legalább 700 ezer gyerek súlyosan alultáplált, ami kifejezetten életveszélyes állapot. Ezért az ENSZ segélyeket koordináló hivatala azzal fordult a tagállamokhoz a héten, hogy szüksége volna még 2,7 milliárd dollárra, mert enélkül legfeljebb 300 ezer gyerekről képesek gondoskodni. Ennek az összegnek egyelőre mindössze a négy százaléka folyt be a világszervezethez.

Gázára még odafigyel a világ, Szudánt már elfelejtette

Az ENSZ humanitárius tevékenységéért és a sürgősségi segélyezésért felelős főtitkár-helyettes szerint bizonyos értelemben rosszabb a helyzet Szudánban, mint a Gázai övezetben. Gázában ugyanis jelentős erőfeszítéseket tesz a nemzetközi közösség. „Az amerikai külügyminiszter hatodszor vagy hetedszer van a Közel-Keleten, Katar is elképesztő szerepet vállalt a közvetítésben” – sorolta Martin Griffiths. – „Vagyis Gázára legalább odafigyel a világ, és ezt a figyelmet tettek kísérik, hogy mielőbb helyreálljon a béke. Ez nyilvánvaló kontrasztja a szudáni helyzetnek” – tette hozzá.

Jelenleg Szudánban él a legtöbb menekült gyerek a világon: összesen négymillió kiskorú van azok között, akiknek el kellett menekülniük a harcok elől.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa azt magyarázta egy genfi sajtótájékoztatón, hogy Szudánban bonyolult a menekültek támogatása. Egyrészt azokról van szó, akik Szudánban élnek, és most el kellett menekülniük: vannak, akik az országon belül, mások – több mint egymillióan – a határon túl kerestek menedéket. És vannak azok jóval több, mint egymillióan, akik már a mostani polgárháború előtt is menekültként éltek Szudánban. „Közülük most sokan újra menekülnek, jobb híján vissza a hazájukba, valamelyik szomszédos országba, ahol viszont nem tudnak mit kezdeni hirtelen ennyi hazatérővel. Ráadásul olyan államokról van szó, ahol szintén törékeny a béke, Dél-Szudán, Csád, Etiópia. És akkor ott van még Egyiptom beszorulva Szudán és Gáza közé” – vázolta a helyzetet Filippo Grandi.

Korábbi felvétel a szudáni gyorsreagálású erők katonáiról
Korábbi felvétel a szudáni gyorsreagálású erők katonáirólHussein Malla/Copyright 2019 The AP. All rights reserved.

Iszonyú tempóban nő az erőszak áldozatainak száma

A polgárháború kitörése óta ötszörösére nőtt azok száma, akik bizonyíthatóan gyilkosság, szexuális erőszak vagy kényszersorozás áldozataivá váltak Szudánban. Köztük is nagyon sok a gyerek.

Az ENSZ felelősségvállalást és segítséget vár a nemzetközi közösségtől, hogy az Unicef legalább a legsürgetőbb feladatokat el tudja látni, és ezzel megakadályozza a gyerekek tömeges éhhalálát Szudánban.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

15 évvel hamarabb szabadulhat a kisgyermekes kolléganőjét halálra szurkáló játékfüggő férfi

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte a Győri Ítélőtábla azt a 27 éves...

Túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben, lövés is dördült, túsztárgyalóval ment ki a TEK

Túszul ejtette a nőismerősét egy kábítószer hatása alatt álló férfi Budapesten, egy VII. kerületi lakásban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság...

Elhunyt Roberto Messina, a Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek egyik visszatérő mellékszereplője – videó

90 éves korában érte a halál Floridában, Isten nyugosztalja! Videó Hirmagazin.eu