2.5 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Gyanús körülmények között érkezett Németországba az ansbachi terrorista

Dátum:

Megosztás:

forrás: MTI

Közveszélyes öngyilkosjelölt lehetett szerdai német lapértesülések szerint az ansbachi robbantás szíriai elkövetője, aki egy rejtélyes segítő révén, gyanús körülmények között érkezett 2014-ben Németországba. A Bild című lap egy 2015 elején készített pszichológiai szakvéleményre hivatkozva azt írta, az aleppói származású férfiről megállapították, hogy felesége és hat hónapos gyermeke halála után „látványos öngyilkossággal” vethet véget életének.

A dokumentum szerint elmondta, hogy öngyilkossági gondolatai vannak és tett “előkészületeket” arra az esetre, ha kitoloncolják Bulgáriába. A szakvéleményben azt is rögzítették, hogy az elutasított menedékkérő egyszer egy üveg benzinnel a zsebében indult el a menekültügyi hatósághoz, de egy civil szervezet munkatársának sikerült visszatartania.

Johannes Dimroth, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője szerdán Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy sok más dokumentum mellett a szakvéleményt is vizsgálják, de tartalmáról a személyes adatok kezelésének szabályai alapján nem adhat felvilágosítást.

A Süddeutsche Zeitung című lap szintén a szakvéleményre hivatkozva azt írta, hogy a férfi elmondása szerint Aleppóban egy bombatámadásban súlyos sebesüléseket szenvedett, majd fogságba került és kínozták. Bulgáriában idegenrendészeti őrizetbe került, ahol ismét bántalmazták, sebesüléseit pedig nem látták el, hanem két hónapi fogság után egyszerűen kitették az utcára.

Ekkor azonban “szerencsére találkoztam egy szírrel, aki vett nekem egy repülőjegyet Ausztriába” – tette hozzá. Ez rejtélyes fordulat, mert nemigen vannak Bulgáriában szíriaiak, akik ismeretlen honfitársaiknak repülőjegyet vásárolnak – jegyezte meg a Süddeutsche Zeitung, rámutatva, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet célzottan igyekszik megnyerni labilis lelkiállapotú és szorult helyzetben lévő embereket.

Repeszdarabok által okozott, állandó fájdalommal járó térdsérülését Bécsben operálták meg, A bajorországi Ansbachban pedig pszichiátriai kezelést kapott. Kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, majd július 24-én a bajorországi város centrumában, egy szabadtéri koncert közelében felrobbantotta magát. A robbanásban meghalt, tizenöten megsebesültek.

Gyanús körülmények között érkezett Németországba az ansbachi terrorista
Televíziós forgatócsoport dolgozik a bajorországi Ansbachban, az Eugens Borozó teraszán 2016. július 25-én, miután az előző nap egy elutasított szíriai menedékkérő öngyilkos pokolgépes merényletet követett el a terasz előtt. MTI/EPA Fotó

A Süddeutsche Zeitung szerint a pokolgépet szakismeret nélkül állították össze. A legtöbb sebesülést nem is a robbanószerkezetbe töltött fémdarabok okozták, hanem a nyomáshullám miatt kitört ablakok, kirakatok üvegcserepei. A pokolgép egy “bombácska” volt – mondta a lapnak egy leszerelt amerikai katona, aki turistaként volt a helyszínen.

Az eddig közölt hivatalos adatok alapján a 27 éves elkövetőt 2014-ben Bulgáriában menedékkérőként regisztrálták és oltalmazotti jogállást kapott, és Ausztriában is regisztrálták, mielőtt Németországba érkezett. Menedékjogi kérelmét 2014 végén elutasították és felszólították az ország elhagyására, majd kérelmére egészségi okok miatt felfüggesztették a kitoloncolását elrendelő határozat végrehajtását. A robbantás előtt 11 nappal,  július 13-án ismét távozásra szólították fel és közölték vele, hogy Bulgáriába szállítják, ha 30 napon belül nem hagyja el az országot önként.

A mobiltelefonján találtak egy videofelvételt, amelyen arról beszél, hogy Allah nevében merényletet hajt végre, bosszúból azért, hogy németek az iszlám útjába álltak és muszlimokat öltek, és Abu Bakr al-Bagdadit, az IÁ vezetőjét említi.
Az IÁ Aamák nevű propagandaoldala megjelentetett egy felvételt, amelyen egy arcát fekete sállal takaró férfi a többi között azt mondta, azért van Ansbachban, hogy véghez vihessen egy mártírsággal végződő műveletet. Ez arra utal, hogy a felvétel megegyezik azzal a videóval, amelyet  mobiltelefonján találtak.

A nyomozást magához vonta a súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség. A robbantásról szóló sajtóhíreket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kommentálták.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...