20.2 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

Gyalogos aluljáró vezet Erdélybe

Dátum:

Megosztás:

Olyan műtárgyat alkottak meg, amely a kétoldali dombos terepviszonyokhoz illeszkedik, a helyszínen szemlélve nem magyarázza önmagát, hanem annak szerves, magától értetődő, természetes részeként hat.

Gyalogos aluljáró vezet Erdélybe: a FŐMTERV tervezte a Szentendrei Skanzen legújabb műtárgyát
Fotók: magyarepitok.hu

Olyan műtárgyat alkottak meg, amely a kétoldali dombos terepviszonyokhoz illeszkedik, a helyszínen szemlélve nem magyarázza önmagát, hanem annak szerves, magától értetődő, természetes részeként hat.

szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum saját beruházásban építtet gyalogos aluljárót, amely a múzeum új fejlesztési területét, az Erdély tematikájú kiállító teret köti össze a szabadtéri múzeum meglévő területével, melyek az országos közút két oldalán helyezkednek el.

A projekt kivitelezője a METO Építő Zrt., a közlekedési infrastruktúra tervezéséért a FŐMTERV Zrt. felel. Az aluljáró építészeti kialakítását az Avant-Garde Építész Stúdió végzi. A tervezés részleteiről és hátteréről Németh Tamás, a FŐMTERV Zrt. Híd- és Szerkezettervezési iroda vezetője tájékoztatta lapunkat.

Az átjáró kivitelezésének tervezett befejezése 2022. március 1.

Fotók: magyarepitok.hu

Funkcionalitás és esztétikum

Az aluljáró az 11112. jelű Sztaravodai út alatt vezet át, a Skanzen főbejárata előtt, a Budapest felőli oldalán. Az új műtárgy kialakításával a múzeum területének elhagyása nélkül lehet a teljes kiállítást bejárni az aluljárón keresztül. Ugyanakkor azon hátrányból, amelyet az elválasztott területek okoznak mintegy kettévágva a kiállítást az út két oldalán, erényt kovácsoltak:

koncepcionális tartalommal töltik meg az aluljárót, mint beszűkülő közlekedési teret.

Erdélybe, mint külön entitásba lépés, egyben határátlépést is jelent. Ezt jeleníti meg az aluljáró tölcsérszerűen beszűkülő, majd kinyíló alaprajzi geometriája, középpontjában magával a határral, amelyben az egyidejűleg jelenlévő elválasztás és összekötés dinamikája feszül.

Látványtervek: FŐMTERV

A FŐMTERV feladata olyan aluljárószerkezet tervezése volt, amely funkcionalitásán túl (gyalogosok átvezetése a közút alatt a múzeum területeit összekötve) jól illeszkedik a természeti környezetéhez, ugyanakkor esztétikai értelemben is méltó része a kulturális közegnek, azon nem eluralkodik, hanem belesimul, mégis önálló egyéniséggel rendelkezik.

Letisztult formavilággal rendelkező és jelentéshordozó, minden perspektívából új arcát mutató, izgalmas építészeti elem. Műszaki értelemben pedig a gazdaságos szerkezeti kialakítás, kivitelezhetőség és fenntarthatóság volt a fő szempont – foglalta össze az irodavezető a tervezők felé támasztott elvárásokat.

„Úgy véljük, a megvalósuló műtárggyal nem pusztán a lehetőségek összességének optimális ötvözetét alkottuk meg, hanem már megközelíti az egyes részszempontok ideális kompozícióját.”

Nemcsak illeszkedik a környezethez, hanem szerves része annak

Az aluljáró, amely egyben közúti hídként is funkcionál, keresztmetszete középen beszűkül, legkisebb szélessége 5.1 méter, amely a be- és kijárati végén 12, illetve 16 méterre tárul ki. Északi oldalán egy 42 méter hosszú egyenes fal mentén halad, amely átvezeti a látogatókat a határon, déli oldalfala alaprajzilag középen megtört geometriájú.

Belmagassága az előírások szerinti minimum 2,5 méteres gyalogos űrszelvény. Az áthaladás végig a terepet követő, lépcső nélküli, akadálymentes vonalvezetésű, térkőburkolatú gyalogos felületen történik.

Németh Tamás elmondása szerint a tervezés fő kihívása a mérnöki létesítményeknél a megszokottaktól eltérő, azokat meghaladó tervezési szempontok optimalizálása volt. Olyan műtárgyat alkottak meg, amely a kétoldali dombos terepviszonyokhoz illeszkedik, a helyszínen szemlélve nem magyarázza önmagát, hanem annak szerves, magától értetődő, természetes részeként hat. Mindamellett tökéletesen kiszolgálja az őt létrehozó funkcionális igényt.

„A tervezés során a térképzés speciális kialakítása mellett a részletmegoldásoknak is nagy jelentőséget tulajdonítottunk. A felületképzés, az alkalmazott anyagok kiválasztása, a világítás, sőt a megbízói igényeknek megfelelően az egyik fal mentén projektorok beépítésének megtervezése is a feladatok közé tartozott, melyben múlhatatlan érdemei vannak az építésztervező Kertész Andrásnak”

– tette hozzá az irodavezető.

A kivitelezés során az út alatti rész már szerkezetkész állapotban van, pillanatnyilag a burkolat helyreállításon dolgoznak.

Képgaléria:

magyarepitok, Kalácska-Nagy Nóra

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy férfi rohant be a metróalagútba a Blaha Lujza térnél és elvágta a torkát

Hatósági zárás miatt nem jár a 2-es metró a Deák Ferenc tér és az Örs vezér tere között...

Miért van egyre több pajzsmirigybeteg? Az endokrinológus válaszol

A kételkedők joggal vetik fel, hogy ez csupán látszat, hiszen a jobb diagnosztikus módszerek miatt érezzük csak, hogy...

Ukrajna részben leállította a földgáz szállítását Európába

Ukrajna bejelentette, hogy felfüggeszti a földgáz tranzitját egy olyan tranzitponton keresztül, amelyen az Oroszországból Európába szállított gáz közel...

Órák kérdése, és hivatalosan fizetésképtelen lehet Oroszország

Órák választhatják el Oroszországot a fizetésképtelenségtől, amely már a háború kitörése óta fenyegeti Moszkvát – írja a Bloomberg. Vasárnap este...