16 C
Budapest
2024. május. 22. szerda
HomeÉletmódEgészség - betegségGyakran szárad a szád? Meg sem gondolnád, hogy milyen súlyos betegség lapul...

Gyakran szárad a szád? Meg sem gondolnád, hogy milyen súlyos betegség lapul mögötte!

A száj egyidejűleg érzékelő, hangképző és légzőszerv is. Ugyancsak kiemelt szerepet játszik a táplálkozási folyamatban: az emésztőrendszer kezdeti szakasza, így egészségesen tartása különlegesen fontos.

A száj egyidejűleg érzékelő, hangképző és légzőszerv is. Ugyancsak kiemelt szerepet játszik a táplálkozási folyamatban: az emésztőrendszer kezdeti szakasza.

Az ajkak idült fekélyei

 • Tünetek: Az ajak folyamatosan fáj, cserepes vagy duzzadt lesz. A tünetek legtöbbször az alsó ajkon jelentkeznek. A fekélyesedés hátterében nem áll semmilyen meghatározható indok.
 • Okok: A fekély okának kiderítése csak orvosi vizsgálatokkal lehetséges.
 • Kezelés: A tünetek jelentkezése után nem szabad két hétnél többet várni az orvosi vizsgálattal. Ha bizonyossá válik a daganat diagnózisa, fontos, hogy a kezelést mielőbb megkezdjék, mert ez megnöveli a gyógyulás esélyét. A gyógyuláshoz általában a daganat mélyen, az ép szövetrészekben való kimetszése, majd sugárterápia szükséges.

Száraz ajkak

 • Tünetek:A kiváltó októl függetlenül gyakorlatilag mindig ugyanazok: kiszáradt, cserepes, hámló ajkak.
 • Okok: A láz, az erőteljes testi munka, a sport, a perzselő napsugár, a verítékezés, a rendszeresen elégtelen folyadékbevitel, a hideg egyaránt kiszáríthatja az ajkakat. Hasonló tünetekkel jár a rúzsok, bizonyos ételek, krémek stb. okozta allergiás reakció is.
 • Kezelés: Ha a tünetek oka a kiszáradás, kitűnő kenőcsök, ajakírek kaphatók az ajkak puhítására, nedvesítésére. A szervezet kiszáradása ellen kellő mennyiségű folyadékot kell fogyasztani. Ajánlott mennyiség a napi 1,5-2 liter. Ha allergiás reakcióról van szó, a kiváltó ok megszűntetésével a tünetek is megszűnnek.

Afta

Apró, de nagyon fájdalmas kiütések jelentek meg belül az ajkamon. Mi lehet az oka? Valószínűleg aftája van, a fehéresen elszíneződő, vörös udvarral határolt kiütések oka vírusfertőzés. A vírus a legtöbb ember szervezetében jelen van, de csak az ellenálló képesség csökkenésekor, valamint stresszhelyzetben okoz panaszokat. Forduljon orvoshoz vagy fogorvoshoz!

Rossz szagú lehelet

 • Tünetek: A kellemetlen, rossz szagú lehelet nagyon kínos, és az illető legtöbbször nincs is tudatában “hibájának”.
 • Okok: Az első számú okok között szerepel a hagyma és a fokhagyma, a fűszeres ételek, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, egyes gyógyszerek és drogok szedése. Elég gyakori, hogy a nem megfelelő szájápolás a felelős: az érintettek egyszerűen elhanyagolják fogaik rendszeres tisztítását és gyógyíttatását. A fogprotézist viselőknél a fogpótlók közé került ételmaradék is okozhat kellemetlen szagú leheletet. Bármilyen furcsán hangzik, de a stressz és a lelki problémák is kiválthatják ezt a kellemetlen tünetet. A száj- és fogfertőzések (pl. fogkő, ínygyulladás, a nyálkahártya apró fekélyei), az orr és az orrüreg fertőzése, lázas megbetegedések ugyancsak okozhatják a rossz szagot. A tüdő megbetegedése és a légzőszervi betegségek (hörgőgyulladás, daganat stb.) a beteg leheletét kellemetlenné, sőt kifejezetten elviselhetetlenné teszik. Az emésztőrendszer betegségei, már az egyszerű emésztési zavar is, megváltoztathatják a leheletet. A cukorbetegek lehelete jellegzetesen acetonszagú, a májelégtelenségben szenvedőké egérszagú, míg a veseelégtelenség vizeletszagú leheletet okoz.
 • Kezelés: Ha a rossz lehelet tartósnak bizonyul, egy-két hét múlva érdemes felkeresni az orvost és a fogorvost, akik megállapítják a kellemetlenség okát és biztosítják a szükséges kezelést. Az egyes ételekből, pl. hagymafélékből, származó illóolajok a véráramba jutnak és a tüdőn keresztül kerülnek a külvilágba. Ezeket a szagokat a tökéletes szájápolás sem tünteti el. Ha a jelenség csak átmeneti, nyugodtan folyamodhatunk szájspray-hez és szájöblítőkhöz, cukormentes mentolos rágógumihoz.

Ízlelési zavarok

 • Tünetek: Az ízlelés, az ízek érzékelése többé-kevésbé mindenkinél fejlett. A nyelvet borító nyálkahártya sajátosan kialakult részei, az ízlelőbimbók (papilla) feladata, hogy érzékeljék a szájba kerülő minden anyag ízét. A nyelv hegyén lévő ízlelőbimbók az édes, a tövénél levők a keserű, az oldalán lévők pedig a sós és savanyú ízeket érzékelik. A négy alapíz kombinációjával az ízek széles skálája élvezhető. Mindez nemcsak azt szolgálja, hogy élvezzük az ételek ízét, hanem azt is, hogy felismerjük, ha például az étel romlott és nem szabad elfogyasztani. Az ízlelés és a szaglás szoros kapcsolatban van egymással, a legtöbb zamat és illat megkülönböztetéséhez mind a két érzék működésére szükség van.
 • Okok: Az ízérzékelés romlása annyiféle betegség – leginkább szájbetegség – tünete lehet, hogy aligha készíthető el a teljes jegyzék. Okozhatja fogkő, ínygyulladás, a szájnyálkahártya apró fekélye (afta), herpeszes szájnyálkahártya-gyulladás, a nyelv megégése és gyulladásos megbetegedései, arcidegbénulás, a szájüreg daganatos betegségei. Az orr és az orrmelléküregek betegségei (pl. közönséges nátha, szénanátha) is érzékelhetően csökkentik az ízlelést akárcsak a dohányzás (főleg a pipa), az alkohol, a kábítószer és egyes gyógyszerek. Az ízlelés elváltozásának oka lehet a terhesség is.
 • Kezelés: Az orvos az esettől függően megállapítja vagy elveti a szervi elváltozások lehetőségét, és előírja a megfelelő kezelést. Ami a túlzott dohányzást vagy alkoholfogyasztást illeti, a pácienstől függ, hogy megszabadul-e káros szokásaitól, hogy visszanyerje az ízlelés talán már rég elfeledett élvezetét.

forrás

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem