9.7 C
Budapest
2022. szeptember. 28. szerda

Gumicsere +7 fok felett

Dátum:

Megosztás:

Gumicsere +7 fok felett

Amikor eljön a tavasz, amikor a napsütéses órák száma megnő, eljön a gumicsere ideje. Fontos, hogy ilyenkor előre gondolkodjunk, hogy ne csak az adott időjárásra hagyatkozzunk, hanem nézzük meg, hogy  milyen idő lesz az elkövetkezendő napokban, hetekben. Még mindig jobb egy-két hétig téli gumival közlekedni az enyhe időben, mint a nyári abronccsal a hóban. Az időjárás-előrejelzéseket érdemes megnézni, mielőtt időpontot foglalnánk gumicserére.

Azzal, hogy minden évszakban az évszaknak megfelelő abroncsot használjuk, sokat tehetünk a biztonságos közlekedésért. A jó tapadás, jól fékezhetőség, könnyű kezelhetőség, irányíthatóság mind nagyon fontosak a biztonságos közlekedés szempontjából. Ez pedig akkor működik, ha az évszaknak megfelelő abroncs van az autón. A Gumiszervizem időpontfoglalója az alábbiakban foglalta össze, hogy miért is fontos a gumicsere.

gumicsere fokep

A hőmérséklet az alap

A téli és nyári abroncsok szerkezetükben, mintázatukban és anyagukban is teljesen mások. A téli abroncsok több természetes gumit tartalmaznak, melyek a téli nagy hidegben sem válnak merevvé, rugalmatlanná. A mintázatuk sokkal sűrűbb, és lamellák ezrei vesznek részt a tapadásban, a hóba való kapaszkodásban. A téli abroncsok mélyebb profillal rendelkeznek, pontosan azért, hogy ezek a kis üregek el tudják nyelni, magukba tudják tömöríteni a havat. Így a havas úton is jól tapad az autó – nemhiába, hisz a hó a hóval tapad a legjobban. Amikor viszont a hőmérséklet +7 fok felé emelkedik, a téli gumi már nem tud olyan jól teljesíteni. Eljön a nyári abroncsok ideje.

Ezek mintázata sokkal ritkább, bár itt is vannak vízkivezető csatornák, hisz nyáron és télen egyaránt fennáll az aquaplaning veszélye, amikor a víz az abroncs és az út közé kerül és ilyenkor az autó irányíthatatlanná válhat. Azonban ezek az abroncsok sekélyebb profilmélységgel jobban tapadnak az úton, a nagy melegben is kellőképp lágyak, és sokkal alacsonyabb a gördülési ellenállásuk, mint a téli abroncsoké. Ez az üzemanyag-fogyasztásban látszik is.

Mikor jön el a gumicsere ideje?

A gumicsere +7 fok felett, illetve alatt esedékes. Azonban nem árt előre gondolkodni, már az előző szezon kezdetén megláthatjuk ugyanis, hogy az abroncsok kibírnak-e még egy szezont, kell-e újat venni? Ha igen, érdemes időről időre ránézni a webáruházak kínálatára, hisz ilyenkor sok akcióval találkozhatunk.

gumicsererol

Vásárlás előtt érdemes minden szempontot mérlegelni és rászánni az időt a tökéletes, ideális abroncs kiválasztására. Egy nyári gumit, mint ahogy egy télit sem, nem egy szezonra veszünk, hanem ideális esetben 5-6 évre is, ilyenkor pedig fontos, hogy az abroncs mindvégig biztonságot nyújtson. Ugyanígy fontos, hogy használaton kívül is gondoskodjunk abroncsainkról, tároljuk őket a megfelelő helyen, a megfelelő hőmérsékleten. Álltó helyében is sok károsodás érheti ugyanis, például eldeformálódhat, vagy a tűző napfény is okozhat károkat, ez is mikrorepedéseket okoz a felületén. A gumicsere előtt ellenőrizzük az abroncsok állapotát és csak akkor szereltessük fel, ha jó állapotban vannak.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása A kettős tömegű lendkerék feladata a motor által termelt mozgási energia tárolása...

Jevgenyij Prigozsin állítja, Ő irányítja a Wagner-csoportot..

Jevgenyij Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg az orosz magánhadsereg. Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan...

Putyin: Európának tisztelnie kell Moszkvát és Minszket!

A fehérorosz elnök pedig kijelentette: Európa jövője közös Oroszországéval és Fehéroroszországéval. Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és...

Abonettet hív vissza a Nébih

Határérték feletti aflatoxintartalom miatt az Abonett márkájú gluténmentes extrudált kenyér 24.10.2023 minőségmegőrzési idejű és 5997148703625 EAN kódú tételét...