-1.4 C
Budapest
2023. december. 5. kedd

Gulyás Gergely: Május 1-jéig az oltási igazolványok két oltással érvényesek lesznek..

Dátum:

Megosztás:

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szokatlan időpontban, reggel 7 órától tartotta meg a Kormányinfót. Az eseményről percről percre tudósítottunk.

A sajtótájékoztatón elhangzott leglényegesebb információkat alább pontokban szedtük össze:

 • Felülbírálta korábbi döntését a kormány, így május 1-ig az oltási igazolványok két oltással érvényesek lesznek. Gulyás ezt azzal indokolta, hogy az uniós szabályozás 270 napban állapítja meg a második oltást követően a védettség idejét, ennél pedig nem akartak szigorúbb szabályt hozni.
 • A Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréből, a Paxlovid nevű készítményből ötvenezer kezelésnek megfelelő mennyiség beszerzését tervezi a kormány.
 • 2036-ig biztosított az orosz gázszállítás Magyarországon, de Orbán plusz egymilliárd köbmétert kért Putyintól, erről még nincs végleges döntés, de tárgyalnak.
 • A hétvégi vihar károsult gazdaságainak plusz forrást különítenek el, a kárfelmérés zajlik.
 • Nem lehet szabadon utazni továbbra sem két keleti és egy nyugati vakcinával, hiába állítja ezt Ujhelyi István, mert a franciákhoz például PCR-teszt nélkül a kínai vagy orosz vakcinával oltottak nem mehetnek be továbbra sem.
 • A pedagógussztrájk Gulyás szerint törvénytelen volt.
 • Az üzemanyagár stop esetleges meghosszabbításáról február 15-ig hoz döntést a kormány, aznap lenne vége egyébként a jelenlegi tervek szerint.
 • Elfogadhatatlan a kormány szerint, ahogy Márki-Zay a vidékiekről beszél, Gulyás nem is látja értelmét, hogy Orbán vitatkozzon vele.
 • Orbán nem megy a pekingi téli olimpia megnyitójára.
 • Magyarország marad a NATO tagja, ez vitán felül áll.
 • Schadl-Völner-ügy: a kormányban nem is volt téma, hogy több minisztériumban házkutatás zajlott, hiszen az ügyészség nyomozása minősített adat volt, titoktartásra köteleztek mindenkit.
 • A vagyonnyilatkozatokon valós tényeket kell feltüntetni, jó a mostani rendszer.

Az eseményről percről percre is tudósítottunk, ezt alább olvashatja.

Ennyi volt mára

Gulyás Gergelynek valahova el kellett mennie, ezért kezdődött nagyon korán és ért véget nagyon hamar a csütörtöki Kormányinfó. Rövid volt, de annál dinamikusabb, köszönjük, hogy velünk tartottak.

Nincs értelme Márki-Zay Péterrel vitatkozni

Sok értelmét nem látom annak, hogy valaki Márki-Zay Péterrel vitatkozzon, mert össze-vissza beszél, mondta Gulyás.

A miniszter hozzáfűzte, ez nem azt jelenti, hogy biztosan nem lesz Orbán-Márki-Zay vita, de ő nem látja értelmét.

Vagyonnyilatkozatok

Saját magam ki szoktam tölteni a vagyonnyilatkozatot, ami abszolút a valós helyzetet tükrözi, és remélem, hogy a képviselőtársaim nagyon nagy többsége így jár el, fogalmazott Gulyást.

Nem állítja, hogy ne lehetne jobbá tenni, de Márki-Zay Péternél és Völner Pálnál az a helyzet, hogy nem írnak be valamit. Hogy ezt hogyan kell szankcionálni, arra nincs szabály, tette hozzá.

Mivel a vagyonnyilatkozat közokirat, valós tényeket kell azon feltüntetni.

Varga Judittól és Rogán Antaltól hol kérdezhetünk?

Varga Judit és Rogán Antal nem tört Gulyás székére, hogy megjelenjenek a Kormányinfón, ez nem is reális, mert ezt régóta Gulyás tartja.

Hogy hol kérdezhetünk tőlük, arra a miniszter azt tanácsolta, ők is járnak eseményekre, leginkább ott.

Rogán nem érintett

Egyelőre Völner Páltól nem kérdezne semmit, ez a nyomozóhatóság feladata.

Még mindig jobb az, hogy ha valaki nem jelenik meg egy online vizsgán, mint az, hogy Hajnal Miklós közgazdásznak vallja magát és úgy hazudik diplomát magának.

Elismételte, Rogánnak nincs érintettsége a Schadl-Völner-ügyben, de azt javasolta a 24.hu kérdésére, hogy keressük személyesen őt. Azt nem árulta el, hogy ezt miként tehetjük meg úgy, hogy válaszoljon is.

Gyermekvédelmi törvény

A magyar gyermekvédelmi szabályozás helyes, az uniós szerződések alapján tagállami hatáskörbe tartozik, erről írt hosszabban a kormány az EB-nek írt válaszlevelében.

Schadlnek hogy volt diplomata útlevele?

Gulyás úgy tudja, hogy minden kamarai vezetőnek van, és ez szerinte így jól is van.

Minősített adat volt a minisztériumokban tartott házkutatás

A kormányban nem is volt téma, hogy több minisztériumban házkutatás zajlott, hiszen az ügyészség nyomozása minősített adat volt, titoktartásra köteleztek mindenkit, közölte Gulyás.

Az érintett minisztereket, így Süli Jánost is értesítették ezekről, az ő aláírása az idevágó határozatokon is szerepel. Gulyás ugyanakkor nem látta szükségét annak sem, hogy egyeztessen minisztertársaival azután, hogy decemberben tudomást szerzett az igazságügyi államtitkár érintettségéről.

Le Pen banki kölcsöne

Nem problémás, ha egy magyar bank hitelezi a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen elnöki kampányát, mert a francia szabályok szerint ez a pénz általában visszajár.

A miniszter azt nem tudja, melyik magyar bank lehet a hitelező.

Márki-Zay 2.0

Elfogadhatatlan, hogy Márki-Zay közösségeket sért, ismételte el negyed órán belül másodszor Gulyás, most a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva.

Magyarország nem lép ki a NATO-ból, ez nem is kérdés

Magyarországon népszavazáson döntöttünk a NATO-tagságról, ez vitán felül álló, megkérdőjelezhetetlen érték és a lehető legnagyobb biztonságot jelenti a magyar emberek számára

– mondta Gulyás.

Rogánnak nincs köze a Schadl-Völner-ügyhöz

Semmilyen olyan adat nem áll rendelkezésemre, amiből akár csak feltételezni lehetne, hogy Rogán Antalnak köze lehetne az ügyhöz, felelte az RTL Klub kérdésére Gulyás.

A végrehajtói kart a kamara irányítja most, de nem választottak még új elnököt.

Kósa csak az államvizsgákat nem tette le

Kósa Lajos csak az államvizsgákat nem tette le, és bár az sem helyes, ha valaki így tüntet fel diplomát, ő nem hagyta ott az egyetemet, mint Hajnal Miklós.

Értem, hogy valamit elő kell venni, de a kettő nem ugyanaz és előbbi 23 éve történt

– magyarázta.

Márki-Zay esete a vidékiekkel

Elfogadhatatlanok és az emberi méltóságot is durván sértik azok a kijelentések, amiket Márki-Zay Péter tesz a vidékiekre.

Olyat, hogy a vidéki emberek tudatlanok és buták, ezeket jóérzésű ember nem mondhatja, nem is igazak és általánosságban sem javaslom azt, hogy lakóhely, származás vagy egyéb jellegzetesség alapján ítéljünk meg csoportokat. A baloldalon ez egy új jelenség, de jó lenne ezt befejezni

– mondta Gulyás.

Orbán nem lesz ott a téli olimpia megnyitóján

Arra Gulyás nem tért ki, hogy miért nem.

Jöhetnek-e amerikai katonák?

Katonák magyarországi letelepítéséről nem érkezett megkeresés Amerikából, jelentette be Gulyás.

A NATO az más kérdés szerinte, de a lényeg az, hogy ne legyen háború Ukrajnában.

Üzemanyagár stop

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kormány február 15-ig dönt arról, hogy az üzemanyagárak esetében meghosszabbítják-e az árstopot, azaz hogy 480 forint fölé továbbra se nőhessen a benzin és a gázolja ára a benzinkutakon.

Gulyás szerint a sztrájk törvénytelen volt

A pedagógussztrájkkal kapcsolatosan két különálló kérdést érdemes megvitatni, állítja Gulyás.

Az első az, hogy jogos-e az az igény, hogy a pedagógusok is szeretnének többet keresni. Szerintünk jogos. A másik az, hogy politikai sztrájkkal van dolgunk. Az pedig jogi kérdés, hogy ez a sztrájk törvénytelen volt. Az pedig nem jó, hogy akik a jövő generációját oktatják, törvénytelenül lépnek fel

– magyarázta.

Nincs kormánydöntés arra vonatkozóan, hogy milyen szankciókat kaphatnak a sztrájkban résztvevő pedagógusok. Gulyás szerint nem erre koncentrálnak, hanem hogy a bérkérdést megoldják.

Gulyás szerint nem oldódott meg a keleti vakcinával oltottak utazása az EU-ban

Ujhelyi István szerdán jelentette be, hogy az a magyar állampolgár, aki egy keleti vakcina után második oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, illetve két keleti vakcina után a harmadik emlékeztető oltását már az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, azok teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes, uniós covid-igazolványnak.

Gulyás szerint a baj az az, hogy egyes államok külön-külön szabályokat állapítanak meg.

Franciaországba PCR-teszt nélkül keleti oltásokkal nem fog bejutni se Ujhelyi István, se más

– jelezte Gulyás.

Az áttörés tehát nem történt meg, mert a tagállamok szuverén joga, hogy egyedi szabályokat hozzanak. A megoldást szerinte az jelentené, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elfogadná azt.

Miért nem kell a három oltás február 15-től?

Az uniós szabályozás 270 napban állapítja meg a második oltást követően a védettség idejét, magyarázza Gulyás. A kormány azt gondolta, ez megváltozik majd uniós szinten, de mostanáig nem történt meg, ezért a kormány írta felül a saját döntését és alkalmazkodik a blokkhoz.

Forrásokat különítenek el a viharkárosult gazdaságoknak

A hétvégi viharkárok főleg a mezőgazdaság, fóliás zöldségtermesztés területén komoly károkat okoztak, ezért az agrártárca megkezdte annak a vizsgálatát, hogy milyen mértékűek ezek a károk, mondta a miniszter.

Közölte, a kormány plusz forrásokat hoz létre és azt a károsultak rendelkezésére bocsátja. Több milliárdos kárigénnyel számolnak.

Az Orbán-Putyin találkozóról

Orbán Viktor a tegnapi kormányülésen beszámolt a Putyinnal történt moszkvai találkozójáról. A kormány ez alapján úgy érzi, hazánk és az EU érdeke is, hogy fenntartsa az ország a dialógust Oroszországgal, de mindezt úgy, hogy minden erőszakot elkerüljenek.

2036-ig biztosított az orosz gázszállítás Magyarországon, de Orbán plusz egymilliárd köbmétert kért Putyintól, erről még nincs végleges döntés, de tárgyalnak.

Gulyás az orosz-ukrán konfliktusról azt mondta, Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajna területi szuverenitását még Oroszország is tartsa tiszteletben.

Covid-gyógyszereket vásárol a kormány

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy a Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréből, a Paxlovid nevű készítményből ötvenezer kezelésnek megfelelő mennyiség beszerzését tervezik. Ez a szám később tovább emelkedhet.

A kormány megváltoztatta korábbi döntését

Azt állapítottuk meg az operatív törzs beszámolóját is meghallgatva, hogy az ötödik hullám csúcsán vagyunk, de ha nem is, akkor ez pár nap múlva bekövetkezik, jelentette be Gulyás.

Mint mondta, az a feltételezés, amit az omikronnal kapcsolatosan korábban jeleztek, az valósággá vált: gyorsabban terjed, többen betegszenek meg, de a kórházi ellátórendszernek nem jelentett ez nagyobb megterhelést.

A korábbi várakozásainkkal szemben sem Brüsszel, sem az EU-tagállamok a védettségi igazolványokkal kapcsolatban nem vezettek be szigorúbb szabályozást, ennek értelmében a második oltástól 270 napig érvényes az EU-s covid-igazolvány. Mivel nem akarjuk, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok legyenek érvényesek, megváltoztattuk a korábbi döntésünket és május 1-ig két oltással az oltási igazolványok érvényesek lesznek.

Azért van ilyen korán, mert

sűrű Gulyás programja, fél 9 előtt 5 perccel vége is lesz a sajtótájékoztatónak.

Hetekig nem volt Kormányinfó

Bőven lesz kérdés, amire válaszolnia kell majd Gulyás Gergelynek a csütörtök reggeli Kormányinfón, mert a sajtótájékoztatót az elmúlt hetekben nem tartották meg. Szóba kerülhet a Schadl-Völner-ügy, a koronavírus-járvány elleni védekezés és az április országgyűlési választás is.

24

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...