-4.4 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Gulyás: Az értelmiség mindig a nemzeti érdek érvényesülésén dolgozik

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az értelmiség mindig egy közösség része, a nemzeti elit alkotója; a nemzet kultúráját műveli, a nemzeti érdek érvényesülésén dolgozik – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten.

Gulyás Gergely a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diplomaosztó ünnepségén mondott köszöntőt, amelyben azt hangoztatta, hogy az értelmiségnek vállalnia kell a vezetést saját területén, értenie kell, merre megy a világ.

A miniszter úgy vélekedett, hogy valaki azért lesz az egyetemi hallgatói státusza mellett egy szakkollégium diákja is, hogy jóból jobbá váljon az általa választott hivatásban, befusson egy pályát, hasznára legyen családjának, szűkebb és tágabb közösségének.

A végzettek ideje most kezdődik igazán; komoly tudást gyűjtöttek, és eljött a pillanat, hogy ezt a gyakorlatban is működni lássák – tette hozzá.

Legyen önálló véleményük

Gulyás Gergely arra biztatta a jelenlévőket, hogy vállalják a lehető legnagyobb szerepet a közéletben, akkor is, ha nem hivatásszerűen vesznek benne részt. Hozzátette: tájékozódjanak, alakítsanak ki önálló véleményt, legyen álláspontjuk a Magyarországon és a világban zajló folyamatokról.

Komoly szükség lesz arra a szellemi elitre, amely összegyűlt a kollégium falai között – nyomatékosította a miniszter, megjegyezve: a jelenlévők arra készültek, hogy részt vegyenek a nemzet életének alakításában, részesei legyenek a gazdasági, jogi, vagy éppen a politikai elitnek.  Ez elsősorban nem előjogokat jelent, sokkal inkább elkötelezettséget és hivatást, felelősséget, amelyet vállalni kell – mondta Gulyás Gergely.

Azt mondta, hogy a Gripenek pilótáit „a lándzsa hegyének” nevezik Kecskeméten.

Ez a tizenvalahány ember semmire nem menne a többi csaknem négyezer nélkül, aki segíti. Sok teljesítménynek, sok különleges szaktudásnak és egyéni képességnek kell összeadódnia egy komolyabb munka elvégzéséhez – vonta le a következtetést.

Az értelmiségnek kell élhetőbbé tennie a világot

Nem elég, hogy az értelmiség felismerje, merre halad a világ, meg kell találnia a módot annak élhetőbbé alakítására. Mintát kell adnia a legszélesebb értelemben vett „jó életről” – fogalmazott Gulyás Gergely. Az értelmiséghez tartozás ugyanakkor bejárandó személyes út is: képzések, elköteleződések sorozata – fűzte hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az értelmiség megszenvedte a 20. századot, a kommunizmus négy évtizedét. „A létező szocializmusban az elit úgy szocializálódott, hogy a döntések nem Magyarországon születnek, itt csak végrehajtják azokat” – jelentette ki.

A diktatúra alatt keveset sikerült elérni, ezzel szemben óriási károkat okoztak. Példaként említette a kontraszelekciót, a kulturális és tudományos értékek lerombolását, valamint a közösségek szétverését.

Az MCC már több mint kétezer fiatallal foglalkozik

Az MCC-nek különös küldetése, hogy ne csupán Budapesten legyen egy olyan, a jövő értelmiségét képző fórum, amely szakkollégiumi rendszerben a legjobbaknak biztosít lehetőséget: az intézmény a határon túli, elszakított nemzetrészeken is megkísérli összefogni a magyarságot – mondta.

Tombor András MCC-alapító kiemelte, hogy a kollégium erősebbé vált a Kárpát-medencében, mint valaha: már több mint 2200 fiatallal foglalkozik. Az öt vidéki és a budapesti központja mellett immár Kárpátalján is működtet egyet – jelezte.

Sok konferencián vannak túl, könyveket adtak ki, és továbbiakat terveznek publikálni, közölte Tombor András.

Az esemény meghívójában azt írták, hogy a 2017-2018-as tanévben több mint százötven egyetemi hallgató vett részt az MCC ötéves képzési programjában. A tavaszi szemeszterben negyven diák fejezte be sikeresen az intézmény szakirányos programját, és huszonnégyen végezték el a vezetőképzőt.

Forrás: MTI

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright; Igaz történet alapján – A beszállító – videó

Tom Cruise új filmje egy elképesztő igaz történetet dolgoz fel. Barry Seal amerikai pilóta volt, aki a Pablo Escobar-féle...

Előkerült a nő, aki elvette Harry herceg szüzességét egy kocsma mögött – fotók

2001-ben történt az eset, hamar végeztek. Nemrég meg Harry herceg könyve, amely több érdekes, eddig nem hallott történetet tartalmaz,...

Ukrajna legitim katonai célpontnak tekinti Moszkvát..

Ha a háború úgy alakul Kijev egy percig sem fog hezitálni, hogy tűz alá vegye az orosz fővárost. Legitim...