9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Globális problémaként kell kezelni a menekültválságot az Amnesty International szerint

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 16 071613
forrás: MTI

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének 35 oldalas összeállítása szerint a helyzet rohamos súlyosbodását jelzi, hogy az idei év eleje és május vége között 1865 menekülő halt meg a Földközi-tengeren; a tavalyi azonos időszakban 425-en vesztették életüket ugyanott.
A II. világháború óta nem alakult ki a jelenlegivel összemérhető súlyosságú menekültválság, amelynek megoldására csak akkor van remény, ha az egyes kormányok felismerik, hogy globális léptékű válságról van szó – áll az Amnesty International hétfőn Londonban ismertetett jelentésében.

A II. világháború óta most először haladta meg az 50 milliót a lakóhelyükről világszerte elűzöttek száma. Szíria lakosságának több mint a fele jutott erre a sorsra, és közülük mintegy négymillióan menekültek külföldre. Hatalmas többségük – 95 százalékuk – csak a Szíriával szomszédos országokig tudott eljutni; Libanonban a szíriai menekültek teszik ki a lakosság 20 százalékát – áll az Amnesty International jelentésében.

A szervezet szerint a befogadó országok ugyanakkor szinte semmiféle érdemi külföldi segítséget nem kapnak. A szíriai menekültek megsegítésére indított ENSZ-program költségeinek mindössze a 23 százalékára van eddig fedezet, és a szíriai menekültek áttelepítését szorgalmazó ENSZ-felhívás jórészt süket fülekre lelt a nemzetközi közösség részéről.

Az Amnesty International adatai szerint nem éri el a 90 ezret azoknak a szíriaiaknak a száma, akiknek befogadását a külföldi országok eddig felajánlották; ez alig 2,2 százaléka azoknak a menekülteknek, akik jelenleg a Szíriával szomszédos fogadó országokban tartózkodnak.

Ráadásul a szíriai menekültválság – bár jelenleg a világ legnagyobb ilyen jellegű krízishelyzete – korántsem az egyetlen. A Szaharától délre fekvő afrikai térségben is több mint 3 millió a menekültek száma, és közülük nem egészen 15 ezret sikerült más fogadó országokba áttelepíteni – áll az emberi jogi szervezet jelentésében.

Az Amnesty International szerint életfontosságú a fellépés azon embercsempész bűnszervezetek ellen, amelyek ezreket küldenek halálba, ám e fellépés sem menti fel a kormányokat azon kötelem alól, hogy a menekülteknek menedéket kell adni. Nem lehet megengedni, hogy a globális menekültválságot embercsempész-problémaként állítsák be olyan kormányok, amelyek kétségbeesetten igyekeznek elterelni a figyelmet saját kudarcaikról – fogalmaz a jelentés.

Az emberi jogi szervezet szerint sok országban normává vált az idegengyűlölő, rasszista közbeszéd, egyes médiaorgánumok és politikusok pedig a menekülteket és a migránsokat teszik felelőssé a gazdasági és társadalmi problémákért.

Az Amnesty International már februárban kiadott idei éves jelentésében is súlyos szavakkal ostorozta a nemzetközi közösséget a menekültekkel szembeni közöny, illetve elutasítás miatt. Az akkori jelentés megfogalmazása szerint „elborzasztó azt látni”, hogy a gazdag országok fontosabb feladatuknak tartják a menekültek távoltartását, mint életben tartásukat.

Az Amnesty International az éves jelentésben kiemelte, hogy Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország – amelyekben összesen 275 millióan élnek – kétezernél alig több szíriai menekült befogadására volt hajlandó; ez összlakosságuk 0,001 százaléka.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...

Március 4-e az Elhízás elleni világnap: A bélflóra lehet a fogyókúra titkos fegyvere!

Ez lehet a hatékony testcsúlykontroll alapja a gyógyszerész szerint.. Március 4-én az Elhízás elleni világnapon a figyelem középpontjában az...