-2 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Globális összefogás szükséges a halálos sertéskór megállításához

Dátum:

Megosztás:

Az afrikai sertéspestis veszélyezteti a világ házisertés- és vaddisznó-állományát, ezért a FAO és az OIE összefogott a betegség globális kezeléséért.

Párizs/Róma, 2020. július 20. – A sertéshús a legnépszerűbb húsféle a világon, a teljes húsfogyasztás 35,6%-át teszi ki. A sertéságazat számára az afrikai sertéspestés – az akár 100%-os halálozási rátájával – hatalmas problémává nőtte ki magát az elmúlt években, komoly veszteséget generálva az állatállományban és gazdaságilag is. Jelenleg is 51 ország érintett Afrikában, a Csendes-óceán térségében és Európában, és mivel oltás nincs ellene, a betegség nem csupán az állatok egészségére és jóllétére káros, hanem a gazdák megélhetésére is.

A koronavírus okozta nehéz helyzet közepette továbbra is terjed az afrikai sertéspestis, felerősítve az egészségügyi és társadalmi-gazdasági válságot.

Számos érintett országban hiányoznak az emberi, anyagi és szakmai erőforrások a gyors felismeréshez, reakcióhoz és a betegség kontroll alatt tartásához.

„Ebben a globalizált világban, amikor a betegségek villámgyorsan lépnek át határokat, a legújabb tudományos információk gyors megosztása, a nemzetközi összefogás és az afrikai sertéspestisről való adatszolgáltatás mind szükségesek a határokon átívelő betegségek terjedésének megállításához és hatásuk csökkentéséhez,” – mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató helyettese, Maria Helena Semedo.

A FAO és az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) felhívást intéz minden ország és partnerei felé, hogy fogjanak össze ezen halálos sertéskór ellen az afrikai sertéspestis globális ellenőrzésére irányuló közös kezdeményezésük égisze alatt.

Építve a FAO és az OIE közös, határokon átnyúló állatbetegségek fokozatos ellenőrzésére kialakított Globális Keretrendszerének (GF-TADs) jelentős tapasztalatára az állategészségügyi veszélyek kapcsán, az ezen belül életre hívott globális kezdeményezés az országos, regionális és globális partnerségek létrejöttét támogatja, erősíti az ellenőrző intézkedéseket és csökkenti ezen komplex és kihívást jelentő betegség hatását.

Az afrikai sertéspestis globális ellenőrzésére irányuló kezdeményezés célja:

Az országok ellenőrzési kapacitásainak növelése (megelőzés, válasz, kiírtás) összhangban az OIE nemzetközi szabványaival és a legújabb tudomány bizonyítékokon alapuló bevált gyakorlatokkal.

 

Hatékony koordinációs mechanizmus és keretrendszer kialakítása.

 

A termelés és kereskedelem folytonosságának és biztonságosságának garantálása, az élelmiszer-ellátási rendszerek megóvása.

Emellett támogatná az országos állategészségügyi hatóságokat a veszély kezelésében nemzeti ellenőrzési programok révén, az állami és privát szektor együttműködésében.

Világviszonylatban az afrikai sertéspestis további terjedése fenyegetést jelent az élelmezésbiztonságra, a gazdaságra és a vidék fejlődésére. A betegség akadályozza a mezőgazdaságot teljes potenciáljának elérésében, munkahelyek létesítésében és a szegénység felszámolásában és a sertéságazat számára további befektetések bevonzásában. Az afrikai sertéspestis globális ellenőrzése hozzájárul a Fenntartható Fejlődési Célok, különösen az egyes (szegénység felszámolása) és a kettes (éhezés felszámolása) számú cél megvalósításához.

Forrás és kapcsolat:

PLÁNTEK LEA                      

Kommunikációs munkatárs

ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Budapest

www.fao.org/europe

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....