35.8 C
Budapest
2022. augusztus. 18. csütörtök

Gerhard Schröder szerint Vlagyimir Putyin tárgyalásos megoldást akar

Dátum:

Megosztás:

Gerhard Schröder nem alkuszik. Egyedül talán Vlagyimir Putyinnal. Noha az orosz államfővel való barátsága szociáldemokrata párttagságába kerülhet, az egykori német kancellár most ismét azzal büszkélkedett, hogy Moszkvában Puytinnal tárgyalt. Ráadásul “jó hírrel” tért haza, mert a Kreml vezetője szerinte az Ukrajna ellen általa indított háború tárgyalásos megoldását akarja.

Gerhard Schröder a Stern című német magazinnak és az RTL televíziónak adott nyilatkozatában számolt be arról, hogy a hazai tiltakozások ellenére a múlt héten ismét ellátogatott az orosz fővárosba.

“A Kreml tárgyalásos megoldást akar” – vonta meg látogatásának mérlegét a volt kancellár, aki 1998 és 2005 között volt Németország vezetője.

Ezúttal is elutasította, hogy megszakítsa kapcsolatait “barátjával, Putyinnal”.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a maga részéről a háborút több alkalommal elutasította.

Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy valójában segítene-e bárkinek is, ha személyesen elhatárolódna az orosz vezetőtől. A barátsággal kapcsolatos döntést annak idején meghozta, és kitart amellett – jelentette ki, hozzátéve, hogy mindez talán egyszer még hasznos is lehet.

“Miért is kellene bocsánatot kérnem”

– fogalmazott a volt kancellár, utalva a Putyinnal való szoros kapcsolatai miatt őt ért bírálatokra.

A több mint öt hónapja tartó háborúban az első sikernek nevezte, hogy létrejött az ukrajnai gabonaszállítási megállapodás. Közvetve Putyint is idézve úgy vélte, hogy mindez lassan talán elvezethet egy fegyverszüneti megállapodáshoz Oroszország és Ukrajna között.

A fennálló problémákat “megoldhatónak” nevezte. Szerinte az

nem segítene, ha Ukrajna katonailag a Krím visszaszerzésére törekedne.

Viszont utalt arra, hogy Kijev esetleges NATO-tagságával kapcsolatban maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette ki, hogy országa számára osztrák mintára egy esetleges fegyveres semlegesség jöhetne szóba. Hangsúlyozta, hogy ehhez mindkét fél részéről engedményekre lenne szükség.

Schröder szerint jogosak Oroszország “bekerítési félelmei”, amelyek – mint fogalmazott – a múltból is fakadnak.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A kialakult gázválság kapcsán Schröder állást foglalt az Oroszországot a Balti-tenger alatt Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezése mellett.

A vezeték elkészült, a háború miatt azonban az Olaf Scholz kancellár vezette német kormány elállt üzembe helyezéstől.

Szavai szerint ez lenne a legegyszerűbb megoldás – hangoztatta Schröder,.

Szerint amennyiben rendkívül súlyos gázellátási válság alakulna ki, a két Északi Áramlat vezeték biztosítaná, hogy ne legyenek problémák sem a német ipar, sem a német háztartások számára.

2005-ös választási veresége után Schröder az üzleti életbe nyergelt át, és elvállalta az elnöki tisztséget az Északi Áramlat -2 földgázvezeték megépítésére létrejött cég, a Nord Stream AG felügyelőbizottságában.

Néhány évvel ezelőtt pedig a Rosznyefty kőolaj- és földgázipari társaság felügyelőbizottsági elnökének választották meg.

Ezekről a tisztségéről a közelmúltban lemondott.

Az elmúlt időszakban számos bírálat érte amiatt, mert nem volt hajlandó elhatárolódni az orosz államfőtől. Sorra vonták meg volt kancellárként élvezett kiváltságait, és pártja eljárást indított kizárására.

Ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy bármi is történjék, ő szociáldemokrata volt, és az is marad.

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Továbbra sincs béke: a hazatérő Harrynek és Meghannak eszük ágában sincs találkozni Vilmosékkal

Harry és Meghan a jövő hónapban az Egyesült Királyságba látogatnak, de nem találkoznak Vilmossal és Katalinnal. Ahogy arról mldiánk...

Egészség: Ezt muszáj kipróbálnod! Szuper méregtelenítő ital, pár összetevőből, 5 perc alatt

Nagyon jó hatással lesz a szervezetedre. A megfelelő emésztés nagyon fontos egészségünk érdekében, ugyanis kiüríti a toxinokat a szervezetből....

ELTŰNT KINCSES GERGŐ GÁBOR A XVII. KERÜLETBŐL

A 14 éves fiút rendőreink jelenleg is keresik. Aki látta vagy látja, hívja bármelyik rendőri számot! A Budapesti Rendőr-főkapitányság...

Eladta hatalmas villáját a Korda házaspár: „A rezsicsökkentés szigorítása előtt is havi 500 000 forint volt a gázszámlánk”

Már tavaly decemberben napvilágot látott a hír, hogy eladó a Korda házaspár hatalmas villája, Balázs Klári pedig lapunknak...
facebook