2.4 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Generációváltást szorgalmaznak a háziorvosok körében

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Forrás: hirado

Két-három éven belül már érezni fogják a betegek, hogy több és jobb szolgáltatást kapnak a háziorvosi rendelőkben – mondta az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Magyar Időknek.

Beneda Attila elmondta, bár hamarosan megjelennek az alapellátási törvény első végrehajtási rendeletei, a háziorvoslást jelenleg feszítő problémák, mint az elöregedés vagy az üres praxisok, csak hosszabb idő alatt, generációváltással enyhíthetők.

Generációváltást szorgalmaznak a háziorvosok körében

Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár. MTI Fotó: Soós Lajos

Beneda Attila szerint a háziorvosi rendszer megújítására, hosszú távú működőképességének biztosítására jó alapot ad az idén júniusban elfogadott alapellátási törvény. Ezt kell most a gyakorlatba ültetni, hogy megoldást találjanak a legégetőbb gondokra: az alulfinanszírozottságra, az elöregedésre, az üres praxisokra és az eltérő szakmai minőségre. Az első feladatot részben sikerült teljesíteni azzal, hogy ettől az évtől havonta átlagosan 130 ezer forinttal nőtt a háziorvosi praxisok támogatása, aminek a fedezetére összesen tízmilliárd forintot szavazott meg a parlament, és jövőre újabb tízmilliárddal nő majd a kassza.

A háziorvosok és asszisztenseik jövedelme azonban más módon is növekedhet a jövőben, és ebből a páciensek is profitálhatnak. Mégpedig úgy, hogy amilyen ellátást csak lehet, azt helyben megkapnak. A helyettes államtitkár szavai szerint ehhez egyrészt olyan ösztönzőket terveznek beépíteni a finanszírozásba, amelyek a háziorvos, az iskolaorvos, a védőnő és az otthonápolás minél szélesebb körű együttműködését, úgynevezett praxisközösségek létrejöttét eredményezi, továbbá a csoportpraxis-együttműködések kialakítását szorgalmazzák.

Az asszisztensek feladat- és hatáskörét szintén jelentősen bővítenék, hogy a jelenleginél jóval nagyobb szerepük legyen a gyógyításban. Ehhez megteremtenék a feltételeit annak, hogy emelhessék képzettségi szintjüket, ami értelemszerűen fizetésemeléssel is járhat. Azzal pedig, hogy az egészségügyi kormányzat a mostaninál nagyobb szerepet szán az otthonápolási szolgálatoknak, a kórházi szakdolgozók legális jövedelemkiegészítését segítenék.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is?

A megfelelő fehérjebevitel viszonylag kulcsfontosságú minden ember, különösen az aktív személy életében. Azonban sokaknál a fehérjék csak az izomtömeg...

Ma este egy romantikus dráma arról, hogy hogyan lesz egy kiskatonából EMBER – Újoncok napja.. – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Üzent a BKK: változik a közlekedés az ünnepek alatt – Ez sokakat érinthet!

Az adventi időszakban az utasok színvonalasabb és biztonságosabb kiszolgálása érdekében a hétvégi napokon sűríti egyes járatait, illetve nagyobb...

„Amit Németország csinál, az romboló a békére nézve” – Putyin és Scholz telefonon tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy a német és nyugati irányvonal Ukrajnával...