7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeÉletmódGasztronómia, vegaGasztronómia: Vietnami csemege a patkány! .. Jobb a patkány, mint a disznó?

Gasztronómia: Vietnami csemege a patkány! .. Jobb a patkány, mint a disznó?

Kambodzsában augusztusban a vadászaté a főszerep. Miután júniusban és júliusban betakarították a termést a főleg rizstermesztéssel foglalkozó földművesek, idejük nagy részét a rizsföldeken élő rizsföldi patkányok befogásával töltik.

Chhoeun Chhim a Kambodzsa fővárosától, Phnompentől mintegy 60 kilométerre fekvő Kompong Cham tartományban él. A 37 éves férfi minden éjjel csapdákat helyez a ki rizsföldekre, patkányra vadászik.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

„A vadonban élő patkányok mások mint a városiak. Máshogy táplálkoznak” – magyarázza Chhim a BBC riporterének. Mint mondja, a városi patkányok mocskosak és többnyire rühesek is, ezért azokkal nem is foglalkoznak. A rizsföldi patkányok ellenben a földek termését, magvakat, lágyszárú növényeket esznek. „A betakarítás után nehezebb élelmet találniuk maguknak, ennek köszönhetően pedig könnyebb őket elkapni” – mondja , miközben a motorja hátuljáról több, hatalmas patkánnyal teli ketrecet emel le. Ha szerencséje van, egy este alatt 25 kilogramm patkányt tud szerezni, melynek íze állítólag hasonlít a sertéséhez, bár ő nem kifejezetten kedveli a különleges csemegét.

Az állatokat élve értékesítik a felvásárlónak. „A befolyt pénzből halat veszünk” – ezt már a 36 éves Chin Chon mondja, aki szintén patkányfogással foglalkozik.

Ketten együtt egy este alatt körülbelül 200 kilogramm rágcsálót fogtak, melyeket hamarosan Vietnámba szállítanak, Kambodzsában ugyanis nincs hagyománya a patkány-fogyasztásnak.

A gazdák duplán jól járnak. Védik a termést és pénzt is kapnak a húsért
A gazdák duplán jól járnak. Védik a termést és pénzt is kapnak a húsért
Reuters

 

Rántva, sütve, főzve – mindenhogy jó

Vietnámban grillezve, sütve, főzve, párolva és pástétomként is előszeretettel fogyasztják a  rizsföldi patkányokat, ahol a különleges ínyencség meglehetősen sokba kerül. Igény viszont van rá, így a kereskedők olcsón felvásárolják a kambodzsai állatokat, melyeket aztán Vietnámban jó pénzért értékesítenek.

Augusztusban Saing Sambou minden reggel közel két tonna patkányt exportál Vietnámba. Mint mondja, az utóbbi 15 évben az üzlete a tízszeresére nőtt. Eleinte kevesebb mint 20 centért árulta kilóját, most pedig 2 dollár 50 centet keres kilónként, az állat húsa pedig évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kommunista országban.

Olvasd Facebook oldalunkat, te is szólj hozzá azokhoz a cikkekhez, ami tetszik!

Mint mondja, a patkány 100 százalékig alkalmas emberi fogyasztásra, és azt mondja, a rágcsáló tisztább, mint a porban kapirgáló csirkék vagy kacsák, ennek ellenére ő nem rajong a sokak által oly szeretett húsért. Állítólag egyébként a patkány mája és combjai a legízletesebbek.

Hean Vanhorn, a Mezőgazdasági Mibnisztérium osztályvezetője üdvözli a patkányvadászatot, mint mondja, a mellett, hogy pénzt hoz a konyhára,  segít megvédeni a termést is.

Kambodzsa és Vietnám határán, Koh Thom kerületben nem csak befogják az állatokat, hanem a feldolgozással is foglalkoznak.  A 30 éves, vietnámi Thuong Tuan a háza előtt nyúzza meg és aprítja fel a szürke rágcsálókat. Förtelmes a bűz, de őt, és fiatal segítőjét ez nem zavarja. Már hozzászoktak. A farkuknál ragadják meg az állatokat, majd egy kővel agyonverik, utána jöhet a tisztítás.

A közeli vietnámi városban élő vásárlók a nagy példányokat részesítik előnyben, és már félkész állapotban kérik a rágcsálót, hogy minimális munkájuk legyen vele otthon. Nem csak a közeli településekről érkeznek hozzá vevők, mint mondja, sokan nagyon messziről jönnek, hogy patkányhúshoz jussanak, melynek íze véleménye szerint jobb, mint a sertésé.

Világszerte népszerű csemege

Noha a világ nagy részén tabunak számít a patkányok fogyasztása vallási meggyőződés vagy az állatok által terjesztett betegségektől való félelem miatt, máshol a hagyományos étrend alapvető része.

Így van ez az indiai mishmiknél is például, a mishmi nők csak sertést, halat, vadmadarak húsát és patkányhúst fogyaszthatnak. Kínában, Thaiföld néhány részén és a Fülöp-szigeteken sem vetik meg, de Spanyolországban, Valencia tartományban is szerepel néhány étterem étlapján.

A tradicionális paella ugyanis mocsári patkány, alga, és az itt honos bab, az úgynevezett garrafon felhasználásával készül, de újabban nyúlhússal, csirkével és tenger gyümölcseivel készítik inkább.

Nyitókép: Reuters

nol.hu

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem