12.5 C
Budapest
2022. május. 24. kedd

Furcsa levelet kaphatnak Ausztriából a magyar autósok

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: M1/Híradó

Pecsét és aláírás nélküli, postaládába bedobott fizetési felszólítást kapott több magyar autós az elmúlt hetekben Ausztriából. A levélhez se fényképet, se bármilyen más bizonyítékot nem mellékeltek, amiből kiderülne, hogy a sofőr valóban szabálytalankodott. Az osztrák rendőrök júniustól az interneten keresztül hozzáférnek a magyar gépjármű-nyilvántartáshoz, lekérhetik az üzembentartó adatait, és ezt – úgy tűnik – egyre gyakrabban meg is teszik. A Híradónak nyilatkozó ügyvéd azt mondja, jobb fizetni.

Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2010 és 2020 között felére, 30 ezerről 15 ezer alá csökkenjen a halálos balesetek száma, ezért szigorodnak a műszaki előírások és a vizsgakövetelmények, ezért használnak szuper traffipaxokat, és ezért vezették be a szabálytalankodó autósok határokon átnyúló felelősségre vonását is.

 Egyre több magyar autós kap pecsét és aláírás nélküli, postaládába bedobott ilyen fizetési felszólítást Ausztriából. A levélhez se fényképet, se más bizonyítékot nem mellékelnek, mégis tényként közlik, hogy a címzett szabálysértést követett el. A “csomagban” szerepel ugyanakkor a számlaszám, ahová a pénzt kérik.

Borbély Zoltán közlekedési szakjogász a Híradónak azt mondta, ezek a levelek nem azt a fajta jogállamiságot idézik, amit a magyar autósok itthon megszokhattak.

Az értesítést az osztrák hatóságok kicsit úgy kezelik, mint Magyarországon a villanyszámlát, nem határozat formájában, nem tértivevényes küldeményként jön ki, hanem aláírás és pecsét nélkül, így – hívja fel a figyelmet a szakember -, mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy az a szabálysértési hatóság állította-e ki, amelyik erre jogosult. Az ügyvéd ugyanakkor azt javasolja: ha – a formai hiányosságok ellenére – hitelesnek bizonyul a felszólítás, mindenki fizessen, mert így elkerülhető a behajtás.

Furcsa levelet kaphatnak Ausztriából a magyar autósok

A Híradó megkérdezte a burgenlandi rendőrséget, miként érvényesülnek az Európai Unióban megszokott eljárási garanciák ezekben a fizetési felszólításokban, a tartományi rendőr-igazgatóság szóvivője azonban csak annyit mondott: a határozatokat nem a rendőrség, hanem a járási elöljáróság küldi ki, a bírságok behajtásához pedig jogsegélyt kérnek a magyar hatóságoktól.

Az európai országok – Görögország, Horvátország, Írország és Olaszország kivételével – tíz éve állapodtak meg arról, hogy jogsegélyt nyújtanak egymásnak többek között a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott pénzbírságok behajtásához. Az egyezmény a 70 euró, vagyis nagyjából 21 ezer forint feletti bírságokra vonatkozik. Hetven euró alatt minden ország maga próbálja behajtani a pénzt. Az ORFK tájékoztatása szerint a nyolc legsúlyosabb szabálysértés – például a gyorshajtás – esetén a tagállamok automatikusan hozzáférnek a másik ország gépjármű-nyilvántartásához és lekérhetik a szabálytalankodó sofőr adatait.

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner

Kapcsolódó hírek

Zelenszkij olyan utasítást adott ki a világnak, amit eddig még senki nem mert megtenni! Az USA és az EU foglalja le minden olyan országnak...

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy globális tervet szorgalmaz az országa háború utáni újjáépítésének támogatására. Továbbá arra kérte a nemzetközi...

Tóth Gabi szerint az anyukák nyolcvan százaléka nyomkodja a telefonját.. – Szólj hozzá!

Tóth Gabi szerint játszótéri anyukák többsége nem figyel a gyerekére Tóth Gabi elszomorodva tapasztalja, hogy a játszótéren a szülők...

“Megszakadt a szívem, de még fel sem fogtam, hogy a fiam nem jön haza többé”- a mentősöktől tudták meg a fiatal kenus szülei, hogy...

A mentősöktől tudták meg a szülők, hogy 19 éves fiúk az Inárcsnál történt baleset áldozata. Csanki Márk az...

Olyan nagy gond nem lehet az oroszokkal, mint ahogyan azt a világsajtó beállítja – Így mennek a háborúba az orosz katonák (utánpótlás) – videó.....

Énekelnek és dán sört iszogatnak. Az rtl.hu szúrta ki egy orosz katona TikTok-videóját, amelyen a felvételt készítő férfi bajtársaival egy...