Home Életmód Egészség - betegség Fülzúgást, halláskárosodást is okozhat a koronavírus, de egy másik tünetre is van...

Fülzúgást, halláskárosodást is okozhat a koronavírus, de egy másik tünetre is van már példa

0
A koronavírus / Illusztráció: Northfoto

Egyre több jel mutat arra, hogy gyakorlatilag az összes fontos szervünknek árthat a Covid–19-fertőzés. A szaglás és ízérzékelés elvesztése mellett újabban fülzúgásról és hallásvesztésről érkeznek hírek külföldi szakemberektől.

A Timesofindia arról számolt be, hogy egy indiai asszony, Madhavi Shankar még az elmúlt évben kapta el a koronavírust, és egy héttel később hallási problémák jelentkeztek nála.

A családomnak sokkal hangosabban kellett beszélniük hozzám, és a telefont a bal fülemmel nem hallottam – mondta Shankar, akinek korábban semmilyen hallásproblémája nem volt. Az azonnali vizsgálatok szerint hirtelen érzékszervi-idegi halláskárosodás történt a bal fülében.

Milind Navalakhe, egy mumbai kórház fül-orr-gégész szakembere szerint sokan halláskárosodás esetén nem fordulnak orvoshoz.

Ez a vírus befolyásolja a négy érzékszervet, jelentős a növekedés például a halláskárosodásban és a szédülésben a koronavírusos betegek körében

– tette hozzá a szakember.

A hirado.hu megkérdezett egy magyar virológust arról, hogy mi a véleménye az indiai tapasztalatokról.

„A koronavírus számára az elsődleges támadási hely az orr és a száj nyálkahártyája, ez okozza sokaknál az íz- és szagvesztést” – mondta Tóth Sándor.

Sajnos a vírus képes vándorolni, így eljuthat a központi idegrendszerbe is, ahol a hallóideget és az egyensúlyrendszert is károsíthatja

– fogalmazott a virológus, aki egy még alig ismert tünetre is felhívta a figyelmet.

Átmenetileg kialakulhat úgynevezett petyhüdt arc is, ami olyan, mintha enyhe stroke történt volna, ez általában idővel megszűnik, akár csak a halláskárosodás, de ahogy van olyan ember, aki csak két-három napra veszti el a szaglását és olyan is, aki több hónapra, itt sem lehet megjósolni, hogy mindez meddig tart – tette hozzá a szakember.

Tóth Sándor azt is elmondta, hogy tudomása szerint

már Magyarországon is megjelent a hallásvesztéssel járó koronavírus-fertőzés, sőt petyhüdt arcú betegről is van tudomása.

A szaglás és az ízérzékelés elvesztése a fertőzöttek mintegy 40–70 százalékánál jelentkezik, míg a hallásvesztés most jelent meg először hazánkban, melynek a brit vírusmutáns lehet az oka, amely erősebben fertőz – tette hozzá a virológus.

A címlapfotó illusztráció.

hirado

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás