15.6 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

Friss! Több ezer társasházat érint az új szabályozás

Dátum:

Megosztás:

Egy új szabály szerint a társasházi lakások tulajdonosai is csak úgynevezett ErP minősítéssel ellátott kazánt és vízmelegítőt szerelhetnek fel.

Országosan jelenleg 90 ezer olyan kéményt tartanak számon, amelyre nyílt égésterű, hagyományos gázkazán csatlakozik. November elsejétől nem kell engedély, mindenért a tervező fog felelni.

A hagyományos gázkazánt vagy vízmelegítőket mostantól kizárólag alacsony NOx kibocsátású készülékre lehet lecserélni, számos lakásban azonban még mindig nem felelnek meg az új rendszer követelményeinek ezek és a kémények sem. Egy háztartásban a csere meghaladhatja az egymillió forintos költséget.

További újítás, hogy 2018. november 1-jétől az NKM Földgázhálózati Kft. a készülékcserére vonatkozó kiviteli terveket nem fogadja be, azokat nem vizsgálja felül, a készülékcsere kivitelezését követően nem végzi el a műszaki-biztonsági ellenőrzést, a MEO-t.

Amennyiben valaki kazánja lecserélése mellett döntött, fontos tudni, milyen lépéseket kell betartania, mikor kell szakemberhez vagy hivatalos szervhez fordulnia – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Hivatalosan a kéményseprőipari szolgáltatónak a kémény átalakítását követően kell ellenőriznie a jogszabályi előírások szerint – mondta Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprőipari (Főkétüsz) Kft. szóvivője.

Hozzátette: ennek ellenére, ha valaki nem biztos a dolgában, esetleg bonyolult kéményrendszere van a társasháznak, érdeke a kéményseprőipari szolgáltatóhoz fordulni már az átalakítás legelején. A szolgáltató előzetes helyszíni műszaki vizsgálat során megállapítja, hogy milyen műszaki megoldással lehet a problémát orvosolni, és miként lehet a legbiztonságosabbá tenni a kéményeket és kazánokat – mondta a szóvivő.

A biztonság a legfőbb szempont

Hangsúlyozta, a vizsgálatok és a munkavégzés, majd az eredmény során is a legfontosabb a biztonság. Mint mondta, a régi típusú gyűjtőkémények rendkívül labilis működésűek, életveszélyesek is lehetnek. Elmondása szerint nemcsak Budapesten, országosan is számos rendszert kell kicserélni.

Hozzátette: bár ez valóban nagy költséggel járó csere, életeket menthetünk meg azzal, ha korszerű és biztonságos készülékeket telepítünk otthonainkba.

Költséges csere

Gyártói szempontból a készülékeknek megfelelően a gyűjtőkéményeket szét kell választani: az egyik fajta a zárt atmoszferikus készülék, a másik a kéményes atmoszferikus készülék – közölte Váradi Tamás épületgépész. Kifejtette: amennyiben egy társasház egész lakóközösségének beleegyezésével a teljes kéményhosszt zárt égésterű kondenzációs kéményre kívánják cserélni, akkor a kémény méterenként 20-30 ezer forintos költségbe kerülhet.

Hozzátette: fontos arra is gondolni, hogy ha egy készülék miatt az egész kéményt átépítjük, akkor az összes készüléket is át kell cserélni kondenzációs készülékre, így viszont készülékenként 300-500 ezer forintos költségre kell számítani.

Váradi Tamás elmondta, a kémények a mindenkori társasházi alapító okiratban foglaltak szerint vagy lakói tulajdonban vannak, vagy a társasház közös tulajdonában, így a költségek ennek megfelelően oszlanak el.

Mi is az a gyűjtőkémény?

Müller Máté elmondta: az összes lakás kéménye egy gyűjtőkéményen keresztül szellőzik, amit egyébként több épületszint is igénybe vesz. A szabályozás azt teszi lehetővé, hogy egy épületszintről csak egy bekötés valósulhat meg. Budapesten nagyjából húszezer ilyen kémény működik, körülbelül 13 ezer tartalék gyűjtőkémény, ezek összesen 90 ezer lakást szolgálnak ki Budapesten.

A szóvivő szerint üdvözlendő az, hogy egy sokkal jobb hatásfokú, környezetkímélőbb és biztonságosabb készülékeket lehet már csak felszerelni.

Müller Máté összefoglalta: ha valamelyik társasházban tehát gyűjtőkémény van, az mindenkit érint, közösen kell döntetni a cseréről a lakóközösségnek. Amennyiben egyedi kéményekről van szó, akkor egyénileg kell megoldani a cserét. Mint mondta, a területileg illetékes gázszolgáltatóhoz, illetve a területileg illetékes kéményseprőipari szolgáltatóhoz kell fordulni ez ügyben.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...