17.7 C
Budapest
2022. május. 16. hétfő

Friss tanulmány: Cellaadatokból következtethetünk a jövendő járványgócok helyszíneire..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A mobiltelefonok cellaadataiból származó, megnövekedett mozgásra utaló jelek jó indikátorai a jövőben kialakuló járványgócoknak, sugallja egy friss tanulmány.

Három héttel a megugró fertőzésszámok kialakulása előtt következtethetünk már arra, hogy hol alakulhatnak ki járványgócok – számol be róla egy, a Canadian Medical Association Journalben megjelent tanulmány. A mobiladatok megmutatta növekvő mobilitás előrejelzi, hol ugorhatnak meg a fertőzésszámok.

“Az emberi tevékenységet rögzítő mobilitási adatok az okostelefonok anonimizált követésével az otthonon kívüli mobilitás észszerű mérőszámai; időszerűbb és megbízhatóbb információforrásokat nyújthatnak az emberek közt kialakuló kapcsolatokról, mint a rengeteg időt felemésztő kérdőívek vagy kontaktkutatások” – írják a kutatók.

A kutatásban 2020. március 15. és 2021. március 6. közti adatokat elemeztek. Azt találták, hogy

a lakosság mobilitásának 10 százalékos növekedése a fertőzésszámok 25 százalékos növekedésével járt.

A mobilitási küszöböt és a mobilitási rést egyaránt vizsgálták: az előbbi a vírus kontroll alatt tartásához szükséges mobilitási arányt jelenti, míg az utóbbi a valós mobilitás ettől való eltérését.

A két érték közti különbség tanulmányozása véleményük szerint segítséget jelenthet a hatóságoknak abban, hogy hatékonyan becsüljék meg, milyen mértékű korlátozó intézkedések bevezetése tud hatásosan segíteni a járvány visszaszorításában. Valós időben kaphatnak információt arról, mikor milyen intézkedést kell bevezetniük ahhoz, hogy a gócokat sikerüljön kontroll alatt tartaniuk.

Mobilitással kapcsolatosan anonimizált adatokhoz könnyen hozzáférhet bárki a Google-nak köszönhetően: a Közösségi mobilitási jelentéseket közlő oldalukon országokra bontva mutatják meg, hogy egy alapértékhez viszonyítva a korábbi időszakban hogyan változott a lakosság mobilitási bizonyos típusú üzletek, szolgáltatók, illetve lakóövezetek és munkahelyek környékén. Az alapérték pandémia előtti, de annak változásai is utalhatnak arra, hogy mobilitás éppen növekvő vagy csökkenő. A bárki által elérhető adatok azoknak a Google-felhasználóknak a cellaadataiból táplálkoznak, akik engedélyezik a Google számára, hogy ezekhez hozzáférhessen, így teljesen nem tekinthető reprezentatívnak, de jó iránymutató arra nézvést, milyen tendenciák zajlanak egy országban vagy akár egy magyar megyében.

Nyitókép: Pixabay
infostart

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megjelentek Ukrajnában a félelmetes orosz BMPT Terminátorok – videó

Az orosz haderő Szeverodonyeck térségében alkalmazta először a kifejezetten városi hadviselésre fejlesztett katonai járműveket. https://twitter.com/i/status/1525749683334922247 A háború eleje óta több...

Bréking! Megvásárolható a nyugdíjra jogosító, kvázi munkában eltöltött idő, visszamenőlegesen is és előrevetítve is.. – Szólj hozzá!

Számos esetben merül fel a kérdés, hogy a nyugdíjjogosultsághoz még hiányzó szolgálati időt meg lehet-e vásárolni, és ha...

12 éves orosz kislány került fel az ukrán Mitrovorec halállistájára

12 éves orosz kislányt is feltett a halállistájára a szélsőséges ukrán Mitrovorec honlap. Faina Szavenkova bűne az volt, hogy...

Amerika ezeket a “kedvező feltételeket” ajánlotta fel Oroszországnak, hogy megadhassa magát! .. – Szólj hozzá!

Feltételek Oroszország kapitulációjához: A katonai akciók leállítása, a csapatok visszavonása oda, ahol február 24-e előtt voltak, és megbánni...