23.6 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeÉletmódGasztronómia, vegaFoszlós fonott kalács - képek, videók

Foszlós fonott kalács – képek, videók

A legfinomabb foszlós fonott kalács receptje akár féltve őrzött titok is lehetne.

Úgy hírlik ugyanis, hogy kalácsot sütni nagyon nem egyszerű, finom foszlós kalácsot meg még annyira sem. Szerintem ez nem igaz – próbáld ki ezt a receptet, és magad is látni fogod, micsoda csodát tudsz az asztalra varázsolni.

A kalács receptjével kapcsolatban egy dolgot fontos tudni. A mi kalácsunk tésztája tulajdonképpen a francia briós tészta megfelelője (vagy franciásan brioche). Ez egy nagyon puha, nagyon finom, állagát a tejnek, tojásnak és vaj megfelelő beledolgozásnak köszönhető tészta, amely foszlós állagot eredményez.

Foszlós fonott kalács recept

  1. Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet és mérd ki külön a cukrot.
  2. Egy dl langyos tejhez adj egy-egy evőkanállal a lisztből és a cukorból, morzsold bele és futtasd fel az élesztőt.

Foszlós fonott kalács recept

  1. Add a liszthez a cukrot, sót, az egész tojást és a tojássárágájákat, a langyos tejet valamint a felfuttatott élesztőt.

Foszlós fonott kalács recept 2

  1. Gyúrd össze cipóvá, majd nagyon enyhén lisztezett felületen dagaszd 10 percig, amíg egészen sima nem lesz.

Az elején nagyon ragadni fog, de ez a kalácstészta, ne aggódj. Csak dagaszd, amíg szép cipóvá nem kerekedik.

Foszlós fonott kalács recept 3

  1. Most add hozzá a vajat. Ez legyen nagyon puha, és akár egyszerre, akár kisebb adagokban dolgozd bele. Dagaszd egészen addig, amíg ismét homogén és sima tésztát nem kapsz.

Ez lesz a totális káosz először. Minden ragadni és cuppogni fog. De ne aggódj, a kalács- és briós tészta így készül. Csak dolgozd tovább, gyönyötű tésztagolyóvá fog összeállni, ami már egyáltalán nem ragad.

Foszlós fonott kalács recept 4
Foszlós fonott kalács recept 5

  1. Egy enyhén kivajazott tálban, letakarva keleszd 45 percig.

Foszlós fonott kalács recept 6
Foszlós fonott kalács recept 7

  1. Vedd ki a tálból, és egy munkapulton vágd 4 egyenlő részre. Sodorj belőlük 4 egyforma hoszú, kb. 40 cm hosszú rudat. Négyes fonással fonj belőlük kalácsot.

Foszlós fonott kalács recept 8

A négyes fonást a legegyszerűbben és legtökéletesebben ez a videó mutatja be. Ne aggódj ha nem lesz tökéletes.

  1. Tedd a kalácsot óvatosan a kivajazott tepsibe, felvert tojással kend meg a tetejét, és letakarva pihentesd 25 percet.

Foszlós fonott kalács recept 9

  1. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeverés nélkül).
  2. Ismét kend meg a tetejét tojással, tedd be a sütőbe, és kb. 30 perc alatt süsd készre.

Foszlós fonott kalács recept 10
Foszlós fonott kalács tepsiben

A foszlós fonott kalács kész. Fél órát-órát érdemes még hűteni, utána a tepsiből kivéve akár melegen, azonnal fogyasztható.

Ez a tészta nagyon finom, tökéletes akár magában is, vagy bármilyen módon, ahogy kalácsot ennél. Például pirítva, vajjal, lekvárral.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem