6.4 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Fordulat a háborúban vagy orosz csapda Armageddon tábornok kivonulása Herszonból?

Dátum:

Megosztás:

Nehéz elhinni, hogy éppen ez történik, de úgy tűnik igaz: a Herszont márciusban megszálló orosz hadsereg feladja a Krim félsziget szomszédságában álló, stratégiai fontosságú várost és hadseregével és teljes adminisztrációjával átmenekül a Dnyeper folyó túloldalára.

Ez lehet az orosz hadsereg legsúlyosabb veresége az ukrajnai háború kezdete óta. Érdemes emlékezni, hogy a Dnyeper folyó nyugati partján jelenleg mintegy 40 ezer orosz katona él és mozog hivatalosan.

“Folytassátok a csapatok kivonását és tegyetek meg mindent a személyzet és a haditechnika biztonságos kivonása érdekében a Dnyeper folyón”

– idézte Sojgu szavait a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Minden lényeges hír a háborúról!

Az ukrajnai orosz hadművelet vezetője, Szergej Surovikin szerint az új orosz védvonal megszervezése a Dnyeper bal partján, mint természetes határ mentén a lehető legjobb megoldás. Orosz elemzők szerint, a döntés lényege, hogy az orosz Armageddon, Szurovikin tábornok, minél több harcképes katonát meg akar őrizni a téli hónapokra, egy nagyobb offenzívához.

Szurovikin marsall a négy ukrajnai megye elfoglalása után került új posztjára /Fotó: WikipediaSzurovikin tábornok /Fotó: Wikipedia

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Mihail Podoljak arra figyelmeztetett, hogy az oroszok Herszonból való kivonulásával kapcsolatos nyilatkozatból elhamarkodott lenne következtetéseket levonni. Elmondása szerint az orosz erők egy része a térségben marad, és más orosz katonák is áramlanak a térségbe – közölte ukrán forrásokra hivatkozva a Reuters.

Mint korábban megírtuk, az Ukrajna ellen elkövetett orosz katonai agresszió február 24-i megkezdése után néhány nappal az orosz hadsereg megszállta Herszon városát és Herszon megye nagy részét és ott saját közigazgatást alakítottak ki. A kezdetektől fogva szó volt a terület Ukrajnából való kiszakításáról. Először a luhanszki és donyecki orosz bábállamok mintájára akartak önálló egységet kialakítani, majd szeptember végén a szomszédos Zaporozsje megyével együtt Herszon megyét is Oroszországhoz csatolták.

Minden lényeges hír a háborúról!

Hogy az ukrán hadvezetés nem nyugodott bele a herszoni annexióba, mi sem bizonyítja jobban, minthogy november 9-én, szerdán megölték Kirill Stremousovot, kormányzóhelyettest, a megszálló orosz adminisztráció második legmagasabb képviselőjét is.

Milyen lehetséges orosz következményekkel járhat ez az orosz hadvezetés szempontjából logikusnak tűnő lépés – adódik a kérdés.

  • Aggasztó lehet, hogy Putyin korábban nukleáris védelmet ígért az elfoglalt új orosz régióknak, igy Herszonnak is, amelyet orosz területnek minősített. Bár jó esély van arra, hogy ez csak blöff volt, hiszen a napokban Putyin elnök is úgy fogalmazott, hogy „nincs szükség nukleáris fegyverek használatára,” . Ám a nyugati katonai, politikai vezetők és hírszerzők továbbra is rendre az orosz elnök atomfegyver- fenyegetéseit hozzák fel.
  • Jelentős belpolitikai hatása lehet, erősödik a kritika mind az orosz hadvezetéssel, mind Putyin elnökkel szemben, hiszen politikailag ez a megszerzett területek feladását jelenti. Másik lehetséges hatása, hogy kevésbé kiszámíthatóvá teszi az elnöki adminisztráció lépéseit.
  • Herszonban humanitárius katasztrófa fenyeget. Herszon a régió legnagyobb városa, 200 ezer lakossal, ahonnan háborús tűz alatt kellene evakuálni a megmaradt oroszajkú lakosságot.
  • Katonailag sem egyszerű megoldani a visszavonulást, hiszen az ukránok a város térségében minden átkelőt, hidat felrobbantottak. Igy kompokkal, pontonhidakkal, kétéltű járművekkel kell majd elhagyniuk a térséget, ami kifejezetten sérülékennyé teszi az inváziós erőket az ukránok támadásaival szemben.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tragédia! Elhunyt Varga Tímea kutyája, gyertyát is gyújtott érte e temetőben..

Borzalmas ami történt! A temetőben teljesen összetörve fotózták le Vajna Tímeát Vajna Tímea teljesen összetört ugyanis férje Andy Vajna...

Ennyi volt az elektromos rollereknek? Párizsban már fontolgatják, hogy kitiltják őket a városból – Menjenek vagy maradjanak? Szavazz!

Az elektromos rollerek megosztó járművek: sokan imádják, de nem kicsi az a tábor sem, amelynek a tagjai rossz...

„Hazug g*ci vagy!” – óriási veszekedés kerekedett abból, hogy VV Reni hány férfival feküdt le..

Csupán két éjszakát töltöttek a luxus helyszínen a ValóVilág idei versenyzői, akik közül többen már az első éjszaka...

FAO: Nem drágult a globális élelmiszerkosár novemberben

A FAO élelmiszer-alapanyag árindexe csupán 0,3%-kal haladja meg a tavalyi értékét Róma, 2022. december 2. – Jórészt mozdulatlan maradt a...