2.3 C
Budapest
2023. március. 23. csütörtök

Fontos változás: vasárnaptól a forgalmi mellett egy másik papírt is a kocsikban kell tartani – Jó, ha megjegyzi

Dátum:

Megosztás:

Egy új uniós szabályozás miatt május 20-ától már nem lesz elég a forgalmit magunknál tartani vezetés közben:

Május 20-a után az összes európai országban, így Magyarországon is ott kell lennie a sofőrnél a műszaki vizsgálati bizonyítvány nevű egyoldalas dokumentumnak is, melyet mindenki megkap a vizsgaállomáson, mikor az autóját viszi a lejárt műszakiját megújíttatni. Ezen ugyanis az érvényességi idő, a rendszám és az alvázszám, valamint a kilométerszámláló állása és a vizsga lejárati dátuma is rajta van – írja a Totalcar.hu.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a portál kérdéseire azt válaszolta, hogy az uniós irányelv célja, hogy az Európai Gazdasági Térség (EGT) bármely országában könnyebben meg lehessen állapítani egy autóról, hogy érvényes-e a műszakija vagy sem. A forgalmi engedélyek országonként mások, a műszaki vizsgabizonyítvány rovatai viszont hasonlóak, bár minden ország a saját nyelvén állítja ki őket.

Fontos:

Magyarországon 2015 vége óta minden műszaki vizsga elvégeztével adnak ilyen bizonyítványt, amit amúgy egy csomóan feltehetően félredobnak a többi felesleges dokumentum közé. Azért nem kell megijedni, és kapkodva keresgélni a legutóbb kapott papírt: az előírás csak azokra vonatkozik, akik május 20-a után vizsgáztatják a kocsijaikat. Tehát csak tőlük kérheti a rendőr ezt a papírt. Viszont, ha 2018. május 20-a után viszi vizsgára a kocsiját, már ne dobja ki az ott kapott vizsgabizonyítványt, hanem rakja el, mondjuk a forgalmiba, és tartsa magánál vezetés közben!

Más változások a műszaki vizsgán:

Szintén fontos változás, hogy megszűnik a vizsgákon eddig alkalmazott kettős minősítési rendszer, vagyis ezután nemcsak megbukni és átmenni lehet majd a vizsgán, hanem megfelelt minősítést kapnak, ha hibátlanok és akkor is, ha csak kisebb hibákat találnak a járművön. Ilyen kisebb hiányosság például, ha a fényvisszaverő prizmák rögzítése nem megfelelő vagy rosszak az ablaktörlő lapátok, kifogyott a mosófolyadék.

A komolyabb, de nem életveszélyes hibákkal még két hónap haladékot kapnak az autósok, viszont ez idő alatt ezeket javítani kell, majd visszavinni, és újra vizsgáztatni. ilyen komoly hiba lehet a kopott féktárcsa, porózus fékcső, világít a blokkolásgátló hibajelzése, vagy nem működik a keréknyomás érzékelő.

Súlyos, balesetveszélyes hiba esetén azonban rögtön kitiltják a vizsgán a kocsit a forgalomból, és legfeljebb trélerrel lehet elvinni a vizsgaállomásról.

A szakemberek szerint a papír vizsgabizonyítvány kötelezővé tétele azoknak az autóneppereknek nehezíti a dolgát, akik eddig vizsgapecsétet hamisítottak a kintről származó, sokszor katasztrofális állapotú autóhoz, és azt úgy helyeztették itthon forgalomba, hogy nem kellett átmennie egy rendes műszaki vizsgán. Ráadásul így már nem lesz érdemes visszatekerni a külföldről behozott kocsik kilométeróráját sem, mivel ott lesz a papíron, hogy valójában mennyi volt a legutolsó vizsgán.

Oszdmeg, mert fontos, hogíy mindenki megtudja! Köszönjük szépen! Hirmagazin.eu
Forrás: Blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hegyek között – amerikai romantikus dráma – videó

A fotóriporter Alex és a sebész Ben útja Boise városának repterén keresztezi egymást. Alex az esküvőjére, Ben pedig...

Esti torna – videó

Mozogj többet, élj tovább! Esti torna - videó Hirmagazin.eu

Esti mese – videó

Jó éjszakét gyerekek! Esti Mese A kiskakas gyémánt félkrajcárja - népmese Hirmagazin.eu

Közel a harmadik világháború (reméljük nem lesz (szerk..)): amerikai bombázókat fogtak az orosz határon..

"2023. március 20-án a Nyugati Katonai Körzet légvédelmi erőinek szolgálatban lévő radarjai két, az Orosz Föderáció államhatárának irányába...