16.5 C
Budapest
2023. június. 7. szerda

Fontos változás a Munka Törvénykönyvében: így változik a szabadság, a próbaidő és a felmondási idő

Dátum:

Megosztás:

Ezen kívül az új szabályok szerint a szülőknek gyermekük 4 éves koráig a munkáltató köteles biztosítani a részmunkaidő lehetőségét, amennyiben ezt a munkavállalók igénylik.

Emellett a gyermek nyolcéves koráig kérhetik majd a munkavégzési hely, valamint a munkarend módosítását, továbbá távmunkát is igényelhetnek a szülők, amit csak kellő indoklással utasíthat el a foglalkoztató. Jelentősen bővül a munkáltató munkaviszonnyal kapcsolatos írásbeli kötelessége januártól.

A legfrissebb hírek itt!

Korábban a legfontosabb változásokról több cikkben is beszámoltunk, de videós anyag is elérhető a témával kapcsolatban a Pénzcentrum TikTok csatornáján

A téma azonban annyira friss és aktuális még mindig, és annyi kérdés érkezett kommentek formájában, hogy megkerestünk két, a témában rendkívül járatos munkaügyi szakembert, hogy mindenki számára érthetően elmagyarázzák az új szabályokat. Dr. Sáfrány Írisz jogtanácsos, munkajogi szakjogász és Németh Botond jogi előadó, a D. A. S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. munkatársai válaszolnak a nézőink kérdéseire.

Ha a munkavállaló a próbaidő alatt megy táppénzre, akkor a munkaadó felmondhat neki?

Erre a rövid válasz az, hogy igen. El lehet menni táppénzre a próbaidő alatt is, viszont a próbaidő alatti felmondás azonnali hatályú, és ez esetben nem jelent akadályt, hogy valaki táppénzen van, de tudni kell, hogy ezzel egy időben a táppénzre való jogosultság is megszűnik.

De attól függetlenül, hogy valaki próbaidőn van, attól még az egyenlő bánásmód követelményét be kell tartani, például próbaidő alatt sem lehet azért felmondani valakinek mert várandós, az jogellenes. Indokolni nem kell, de ha a munkáltató ettől függetlenül megindokolja, akkor annak viszont már jogszerűnek és valósnak kell lennie, ha nem, akkor támadható

-fejtette ki Dr. Sáfrány Írisz

A legfrissebb hírek itt!

Mi az a szülői szabadság és meddig jár a munkavállalónak?

A szülői szabadság egy teljesen új intézmény, 2023.január elsejétől került bevezetésre, így viszonylag még csak kevesen tudnak róla. Egy gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gyermek születésétől számított három évig 44 napot kivehet a szülő szülői szabadság címén.

Ám van különbség a hagyományos szabadság és a szülői szabadság között, előbbire ugyanis a teljes bérét megkapja a munkavállaló, utóbbi esetben viszont csak a távolléti díj 10 százaléka jár a munkavállalónak, és ebből még levonásra kerül a GYED vagy az egyéb ellátások – így szinte semmi sem marad

-magyarázza a jogtanácsos. Az apasági szabadság terén is történtek változások, ez ugye nem új intézmény, eddig létezett, csak kevesebb volt. Mostantól 10 nap jár az apáknak, melyet a gyermek születésétől számított 2 hónapig lehet kivenni a munkavállaló kérése szerint legfeljebb két részletben.

Home office vagy távmunka?

A magyar jogban nem volt olyan, hogy home office, ezt a kifejezést nem ismerik a magyar jogszabályok, itt a távmunkára kell gondolni. Az erre vonatkozó szabály szerint pedig a munkavállaló máshol végzi a munkát, eltérő helyen, nem a munkáltató telephelyén. De erről meg kell állapodni a munkaszerződésben. Eltérő megállapodás hiányában pedig a munkáltatói utasítás csak a feladatokra vonatkozik, illetve ez esetben a munkavállaló legfeljebb csak egyharmadrészt jár be a telephelyre, ezen kívül pedig a munkáltató ellenőrzi a munkavállaló számítógépét, hogy mikor kapcsolja be, mikor lép be a rendszerbe – magyarázta a Pénzcentrumnak Németh Botond.

A felmondási idő

Fontos kérdés még a felmondási idő is: rengeteg komment érkezett ezzel kapcsolatban. Definíció szerint a felmondási idő az az időszak, amikor vagy munkavállaló, vagy a munkáltató rendes felmondással felmond a másik félnek. Ekkor megkezdődik egy meghatározott ideig tartó időszak, aminek általában az alapideje 30 nap, de ennél hosszabb időt is kiköthetnek a munkaszerződésben, de ez a ledolgozott évekkel is változhat.

Fontos, hogy amennyiben a munkavállaló mond fel, ezt az időt le kell dolgozni, azonban ha a munkáltató, akkor a felmondási idő fele alól fel kell menteni a munkavállalót a munkavégzés alól.  Azonban nem kell aggódni, a másik felét is kifizetik. Ennek az lenne a lényege, hogy ezalatt az idő alatt a munkavállaló tudjon másik munkát keresni.

Címlapkép: Getty Images

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Gerard Butler, Linda Cardellini, Gary Oldman – A Hunter Killer küldetés – videó

Joe Glass tengeralattjáró-kapitány (Gerard Butler, Támadás a Fehér Ház ellen, 300) épp egy vészhelyzetbe került amerikai tengeralattjárót próbál...

A magyar kislányok lettek a legszebbek Törökországban

A 11 éves Sólyi Réka mindent vitt Sorra hozták el a dobogós helyeket a magyar versenyzők a törökországi Future...

Halálos baleset történt Budapesten tegnap éjjel – videó

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető utat kedd éjszaka. A rendőrség a honlapján tudatta, hogy a karambolban többen megsérültek, egy...

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő - írja a ripost.hu Kedd Gyakran lesz erősen felhős az ég, és két...