13 C
Budapest
2022. október. 1. szombat

Fontos kérdés: mi legyen azzal, .. pontosabban, mi lesz azzal, aki nincs beoltva? ..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Izrael mintaállammá vált az oltás terén, de most olyan kérdéssel kell szembenéznie, amilyenre máshol nincs még példa: milyen jogai vannak annak, aki nem akar oltást?

Izrael lakosságának fele már megkapta az első adagot a Pfizer koronavírus elleni oltásából, eljött hát az ideje annak, hogy az ország újranyisson. Vannak ugyanakkor olyan korlátozások, amelyek az oltatlanok lehetőségeit szűkítik, ezzel pedig kivívják azok ellenszenvét, akik vagy egészségi állapotuk, vagy saját döntésük miatt nem vehetik fel vagy akarják beadatni a vakcinát.

Egyes munkáltatók például nem akarják visszaengedni dolgozni azokat a munkavállalókat, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, ami középtávon állásuk elvesztését jelenti az érintetteknek: a szakszervezetek 72 óránként elvégzendő koronavírustesztet ajánlanak alternatívaként, írja a Reuters.

Következményekkel jár az elutasítás

“Azzal már megbarátkoztam, hogy egyes eseményekre nem hívnak majd meg, vagy el sem mehetek szórakozni akárhová. Nem azért nem fogok támogatni egyes cégeket, mert nem akarok, hanem azért, mert ők nem kérnek belőlem” – fogalmaz egy cégtulajdonos, Hila Bar, aki szkeptikus az orvostudománnyal szemben, így nem akarja beadatni magának a vakcinát.

Yuli Edelstein egészségügyminiszter egyenesen fogalmazott a hozzá hasonlókról:

Színházba, edzeni vagy akár a Holt-Tengerhez pihenni csak oltottakat engednek majd, ezzel is a vakcina felvételére való hajlandóságot igyekeznek erősíteni. Az oltási ütem ugyanis gyors Izraelben, de senki számára nem tették kötelezővé azt, hogy oltassa be magát.

A munkáltatók magukra maradtak

A munkahelyekkel kapcsolatosan semmiféle szabályozást nem léptettek életbe, így a munkaadókat arra kényszerítik, hogy ebben a kényes helyzetben saját maguk alakítsanak ki szabályokat. Az ezekről szóló, korai egyeztetések során annyi tűnik bizonyosnak, hogy a munkaadók, a hatóságok és a bíróságok is a közegészségügyi érdekeket helyezik az egyéniek elé.

Az Intel Mobileye egységében például nem dolgozhatnak irodából az oltatlanok, de ha munkakörük megengedi, otthonukból folytathatják a munkavégzést. A cég számítása szerint 1500 munkavállalójuk mintegy tíz százaléka nem kéri majd a vakcinát: ha nekik be kell menniük valamiért az irodába, akkor 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk. Amnon Shashua vezérigazgató a dolgozóknak küldött levele szerint az Intel feladata a munkavállalók biztonságának megteremtése, erre pedig ezt a módot látják csak működőképesnek.

Az emberek tizedét érintheti

Becslések szerint a tíz százalékos szám országosan is jellemezheti az oltatlannak maradni kívánók arányát: egyes vélemények szerint már az is emberi jogokat sért, ha valakit arra kötelezne munkaadója, hogy nyilatkozzon arról, oltva van-e vagy sem.

Ezt ugyanakkor felülírhatja az, hogy ő nem veszélyeztethet másokat.

Az oltatlan dolgozók távmunkában, ha az esetleg megoldható, akkor oltatlan csoportokban dolgozhatnak, de végső esetben a fizetetlen szabadság vagy a felmondás sem elképzelhetetlen esetükben. Ez alól talán a 72 óránként elvégeztetett PCR-tesztek jelenthetnek kibúvót.

“A kérdés az, hogyan nyissuk meg újra a piacot, a gazdaságot és az életet anélkül, hogy károsítanánk azokat az embereket, akik nem akarnak vagy nem kaphatnak oltást” – mondja Sharon Abraham-Weiss, az Izraeli Polgárjogi Szövetség ügyvezető igazgatója.

Nyitókép: MTI/AP/Oded Balilty

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Putyin az ukránokra küldi a világ legbrutálisabb harcosát: a másfélmázsás legenda beáll a hadseregbe

Igazi politikai nagyágyút, az ökölvívás nehézsúlyú orosz világbajnokát is besorozza Oroszország katonának az Ukrajna ellen vívott háborúban. A boksztörténelem...

Ilyen még nem volt, közvetlen közelről lőtte egymást a harcban álló két fél – videó

21. századi tankcsata: közvetlen közelről lőtték egymást az oroszok és az ukránok https://twitter.com/i/status/1575267764805070848 Twitter, mandiner Hirmagazin.eu

Bagdad bekérette Irán nagykövetét a halálos áldozatokkal járó iráni dróntámadások miatt

Az iraki külügyminisztérium közleménye szerint bűncselekmény történt, mert a halálos áldozatok között polgári személyek is voltak. A legfrissebb hírek...

Kunhalmi: Ha a Fidesz azt hiszi, hogy ettől több gyermek fog születni, akkor téved!

Az MSZP-s politikus a szülészetek rendbetételét követelte a kormánytól. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, szerdán tüntetést szervezett több, az...