-0.5 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Fontos: hogy ne történjen meg az Ön gyermekével is – Milyen jelei vannak az iskolai zaklatásnak? Mit lehet tenni? – Interjú egy iskolapszichológussal..

Dátum:

Megosztás:

Milyen jelei vannak az iskolai zaklatásnak és mit lehet tenni? – Teveliné Horváth Melinda iskolapszichológust kérdeztük.

Mindenki felkapta a fejét az országban a borzalmas esemény hallatán: a 16 éves Gábor eldobta magától az életet, mert nem bírta elviselni iskolatársai zaklatását.

A gyerekek sokszor nem árulják el, ha probléma van az iskolában, félelem, szégyenérzet gyötri őket belülről. Mégis, hogy ismerhetjük fel, ha baj van, és főleg: hogyan segíthetünk?

Mikor beszélhetünk iskolai zaklatásról?

– Zaklatásról akkor van szó, amikor rendszeresen ismétlődő jelleggel bántják a gyermeket; a cél a fájdalom okozása, az ártani akarás (tehát nincs előzménye a dolognak, nem valamilyen félreértés miatt történik); illetve nem kiegyenlítettek az erőviszonyok, az áldozat képtelen megvédeni magát – mondta a Blikk kérdésére Teveliné Horváth Melinda iskolapszichológus.

Hogyan ismerheti fel a szülő, hogy a gyermekét zaklatják, bántják az iskolában?

– A fizikai zaklatásnak nyoma marad, melyet a gyermek igyekszik elrejteni a külvilág elől, ekkor bezárkózhat a fürdőszobába, nem akar öltözködni a családtagok előtt. Zavarba jön, magyarázkodni kezd, ha megkérdezik tőle, hogyan keletkezett a sérülés, vagy úgy tesz, mintha nem tudná az okát.

– A verbális, érzelmi zaklatás felfedezése sajnos nehezebb, a hangsúly azon van, hogy a gyermek korábbi viselkedési mintái, reakciói megváltoznak. Nem akar iskolába menni, holott korábban ez nem okozott problémát, fejfájással, hasfájással, hányingerrel küzd, ha iskolába kell menni, ha hétvégére sikerül is valamelyest nyugodtabbá válnia, vasárnap este már kezdi rosszul érezni magát, zárkózottá válik, nem akar az iskolában történtekről beszélni.

Hogyan ismerjük fel, ha baj van az iskolában? / Illusztráció: NorthfotoHogyan ismerjük fel, ha baj van az iskolában? / Illusztráció: Northfoto

– Ha rákérdezünk az iskolai történésekre, heves érzelmekkel reagál (dühös lesz, vagy nagyon szomorú) rossz jegyeket kap, leromlik a tanulmányi eredménye, alvás- és koncentrálási problémái lesznek, evészavarok is megjelenhetnek, önbizalma nagyot csökken, önértékelési problémái lesznek, megjelenhetnek depressziós tünetek, öngyilkossági gondolatok.

Mit tegyen a szülő ebben az esetben?

– A gyermek általában azért nem szeretné, hogy a szülő beleavatkozzon, mert egyrészt szégyelli és magát okolja a vele történtekért, másrészt fél a megtorlástól és a további bántalmazásoktól.

– Beszélgessünk sokat gyermekünkkel a napjáról, arról, hogy milyen hatások és élmények érték. Érezze a szülő részéről a bizalmas légkört és a feltétlen elfogadást, hogy könnyebben meg tudjon nyílni. Ha elmondja a vele történteket, hallgassuk végig, biztosítsuk arról, hogy átérezzük a fájdalmát, és hangsúlyozzuk, hogy van megoldás. Vegyük komolyan, ha tudomást szerzünk gyermekünk iskolai bántalmazásáról, és azonnal cselekedjünk. Keressük fel az iskolai közeget, a pedagógusokat, iskolapszichológust.

Mit lehet tenni akkor, ha a gyermek nem akarja megbeszélni a dolgot a szülővel?

– Érdemes egy olyan segítőt, családtagot keresni, akivel kezdetben nyitottabb tud lenni, s aki meg tudja győzni arról, hogy ossza ezt meg szüleivel is.

Mit tehet a pedagógus, ha megtudja, hogy valamelyik diákot zaklatják, bántják a társai?

– A mielőbbi beavatkozás a legfontosabb. A pedagógusoknak osztályszinten beszélni kell a jelenségről. Iskolapszichológust is hasznos lehet ilyenkor bevonni az osztály életébe, de preventív jelleggel, még a baj megjelenése előtt is érdemes kérni a segítségüket.

– A legfontosabb, hogy a következményeket a diákoknak is tudniuk kell, hiszen ezek rendkívül súlyosak lehetnek, sajnos elfajulhat a depresszióig és az öngyilkosságig is. De későbbi jeleket is hagy a bántalmazás a gyermek személyiségfejlődésében, nem tűnik el nyomtalanul.

Mit tehetnek a diáktársak, ha látják, hogy egyikükre rászálltak a többiek?

– Fontos, hogy tudják, hogy ha nem tesznek semmit, ebben a helyzetben az negatív emberi reakciónak számít, ezt a felnőtteknek mindenképpen meg kell értetniük velük. Minél többet tudnak a bántalmazás jelenségéről, annál hamarabb képesek észlelni azt, s tudnak segítséget kérni társuknak, jelezni azt a pedagógusoknak, iskolapszichológusnak, vagy a szülők felé.

Mi a helyzet az internetes zaklatással és ez ellen mit lehet tenni?

– A cyberbullying, az internetes zaklatás kiemelkedően veszélyes típus, hiszen nem csak az iskolában, hanem a nap bármelyik szakaszában és hétvégén is előfordulhat. Fontos, hogy szülő kontroll alatt tartsa gyermeke internetezési szokásait, és a kritikus gondolkodásra nevelje. Legyen tisztában a gyermek azzal, hogy az online térben nem tudhatja, kivel kerül kapcsolatba, nagyon sok az álprofil. Ne tegyen közzé személyes adatokat, ne higgyen el mindent, amit a világhalón olvas. Ha bántó üzeneteket kap, fotózza ki, mutassa meg szüleinek.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...