Hirmagazin.eu
Főoldal » Fontos: hogy ne történjen meg az Ön gyermekével is – Milyen jelei vannak az iskolai zaklatásnak? Mit lehet tenni? – Interjú egy iskolapszichológussal..
Életmód hírek

Fontos: hogy ne történjen meg az Ön gyermekével is – Milyen jelei vannak az iskolai zaklatásnak? Mit lehet tenni? – Interjú egy iskolapszichológussal..

Milyen jelei vannak az iskolai zaklatásnak és mit lehet tenni? – Teveliné Horváth Melinda iskolapszichológust kérdeztük.

Mindenki felkapta a fejét az országban a borzalmas esemény hallatán: a 16 éves Gábor eldobta magától az életet, mert nem bírta elviselni iskolatársai zaklatását.

A gyerekek sokszor nem árulják el, ha probléma van az iskolában, félelem, szégyenérzet gyötri őket belülről. Mégis, hogy ismerhetjük fel, ha baj van, és főleg: hogyan segíthetünk?

Mikor beszélhetünk iskolai zaklatásról?

– Zaklatásról akkor van szó, amikor rendszeresen ismétlődő jelleggel bántják a gyermeket; a cél a fájdalom okozása, az ártani akarás (tehát nincs előzménye a dolognak, nem valamilyen félreértés miatt történik); illetve nem kiegyenlítettek az erőviszonyok, az áldozat képtelen megvédeni magát – mondta a Blikk kérdésére Teveliné Horváth Melinda iskolapszichológus.

Hogyan ismerheti fel a szülő, hogy a gyermekét zaklatják, bántják az iskolában?

– A fizikai zaklatásnak nyoma marad, melyet a gyermek igyekszik elrejteni a külvilág elől, ekkor bezárkózhat a fürdőszobába, nem akar öltözködni a családtagok előtt. Zavarba jön, magyarázkodni kezd, ha megkérdezik tőle, hogyan keletkezett a sérülés, vagy úgy tesz, mintha nem tudná az okát.

– A verbális, érzelmi zaklatás felfedezése sajnos nehezebb, a hangsúly azon van, hogy a gyermek korábbi viselkedési mintái, reakciói megváltoznak. Nem akar iskolába menni, holott korábban ez nem okozott problémát, fejfájással, hasfájással, hányingerrel küzd, ha iskolába kell menni, ha hétvégére sikerül is valamelyest nyugodtabbá válnia, vasárnap este már kezdi rosszul érezni magát, zárkózottá válik, nem akar az iskolában történtekről beszélni.

Hogyan ismerjük fel, ha baj van az iskolában? / Illusztráció: NorthfotoHogyan ismerjük fel, ha baj van az iskolában? / Illusztráció: Northfoto

– Ha rákérdezünk az iskolai történésekre, heves érzelmekkel reagál (dühös lesz, vagy nagyon szomorú) rossz jegyeket kap, leromlik a tanulmányi eredménye, alvás- és koncentrálási problémái lesznek, evészavarok is megjelenhetnek, önbizalma nagyot csökken, önértékelési problémái lesznek, megjelenhetnek depressziós tünetek, öngyilkossági gondolatok.

Mit tegyen a szülő ebben az esetben?

– A gyermek általában azért nem szeretné, hogy a szülő beleavatkozzon, mert egyrészt szégyelli és magát okolja a vele történtekért, másrészt fél a megtorlástól és a további bántalmazásoktól.

– Beszélgessünk sokat gyermekünkkel a napjáról, arról, hogy milyen hatások és élmények érték. Érezze a szülő részéről a bizalmas légkört és a feltétlen elfogadást, hogy könnyebben meg tudjon nyílni. Ha elmondja a vele történteket, hallgassuk végig, biztosítsuk arról, hogy átérezzük a fájdalmát, és hangsúlyozzuk, hogy van megoldás. Vegyük komolyan, ha tudomást szerzünk gyermekünk iskolai bántalmazásáról, és azonnal cselekedjünk. Keressük fel az iskolai közeget, a pedagógusokat, iskolapszichológust.

Mit lehet tenni akkor, ha a gyermek nem akarja megbeszélni a dolgot a szülővel?

– Érdemes egy olyan segítőt, családtagot keresni, akivel kezdetben nyitottabb tud lenni, s aki meg tudja győzni arról, hogy ossza ezt meg szüleivel is.

Mit tehet a pedagógus, ha megtudja, hogy valamelyik diákot zaklatják, bántják a társai?

– A mielőbbi beavatkozás a legfontosabb. A pedagógusoknak osztályszinten beszélni kell a jelenségről. Iskolapszichológust is hasznos lehet ilyenkor bevonni az osztály életébe, de preventív jelleggel, még a baj megjelenése előtt is érdemes kérni a segítségüket.

– A legfontosabb, hogy a következményeket a diákoknak is tudniuk kell, hiszen ezek rendkívül súlyosak lehetnek, sajnos elfajulhat a depresszióig és az öngyilkosságig is. De későbbi jeleket is hagy a bántalmazás a gyermek személyiségfejlődésében, nem tűnik el nyomtalanul.

Mit tehetnek a diáktársak, ha látják, hogy egyikükre rászálltak a többiek?

– Fontos, hogy tudják, hogy ha nem tesznek semmit, ebben a helyzetben az negatív emberi reakciónak számít, ezt a felnőtteknek mindenképpen meg kell értetniük velük. Minél többet tudnak a bántalmazás jelenségéről, annál hamarabb képesek észlelni azt, s tudnak segítséget kérni társuknak, jelezni azt a pedagógusoknak, iskolapszichológusnak, vagy a szülők felé.

Mi a helyzet az internetes zaklatással és ez ellen mit lehet tenni?

– A cyberbullying, az internetes zaklatás kiemelkedően veszélyes típus, hiszen nem csak az iskolában, hanem a nap bármelyik szakaszában és hétvégén is előfordulhat. Fontos, hogy szülő kontroll alatt tartsa gyermeke internetezési szokásait, és a kritikus gondolkodásra nevelje. Legyen tisztában a gyermek azzal, hogy az online térben nem tudhatja, kivel kerül kapcsolatba, nagyon sok az álprofil. Ne tegyen közzé személyes adatokat, ne higgyen el mindent, amit a világhalón olvas. Ha bántó üzeneteket kap, fotózza ki, mutassa meg szüleinek.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Elbúcsúztatták és eltemették a második világháború hős magyar pilótáját, Vitéz Frankó Endrét.. Miniszterelnökünk is búcsúzott tőle a Facebook-on.. – fotók

Géza

Viziteltek a bohócdokik

info

Névnapok november 18-án

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....