11.6 C
Budapest
2024. február. 24. szombat

Fontos határidő közeleg az autósoknak, eljött a biztosítóváltás ideje

Dátum:

Megosztás:

Az autójukat 2010 előtt vásárló tulajdonosok december 1-jéig módosíthatják kötelező gépjárműbiztosításukat. A kedvező ajánlat megtalálásában a MABISZ díjnavigátora is segít – mondta az InfoRádióban a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. Lambert Gábor kiemelte: a fedezetlenségi díjak 2024-től tovább emelkednek, vagyis a szerződéskötés elmaradása komoly összegekbe kerülhet.

Azok, akik 2010 előtt vásárolták a gépjárművüket, december elsejéig tudják módosítani a szerződésüket. Lambert Gábor tájékoztatása szerint a biztosító ajánlatát már minden érintettnek meg kellett kapnia a következő szerződéskötési évre. Ha az ügyfél elégedett ezzel a kiajánlással, nincs semmi teendője. Ha viszont talál más, kedvezőbb ajánlatot a piacon, akkor

a december 1-jei határidőig fel kell mondania a meglévő szerződést, majd 30 napon belül kell megkötni az új megállapodást.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyjából minden tizedik érintett vált biztosítót ebben az időszakban.

Azoknak, akik 2010 után vásárolták meg a gépjárművüket, a vásárlás időpontja számít évfordulós időpontnak, ugyanis akkor kellett megkötniük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseket. Az 5 729 947 kgfb-szerződésből (ebből 4 078 232 tartozik személygépjárműhöz) 850 ezer számít érintettnek, köztük 450 ezer magántulajdonban lévő személygépkocsi üzemben tartója.

Nyilvánvalóan valamennyi érintett a legjobb és legkedvezőbb biztosítói ajánlatot keresi, ebben pedig nagy segítséget tud nyújtani a MABISZ díjnavigátora. Lambert Gábor elmondta: ez kereskedelmi érdekektől mentesen összehasonlítja a piacon elérhető összes társaság ajánlatát – valamennyi kedvezménnyel együtt.

Ennek segítségével pedig könnyen ki tudjuk választani, hogy az adott feltételek mellett melyik a legkedvezőbb piaci ajánlat a gépjárművünkre.

A 2010 óta működtetett díjnavigátor etalon abban a tekintetben, hogy a biztosítók a díjkalkulációk helyességét tesztelik és jóváhagyják. Kizárólag fogyasztóvédelmi eszközként funkcionál, az üzleti érdekek nem játszanak szerepet a működtetésében.

A MABISZ-nak nincs beleszólása, rátekintése a társaságok díjazására, így a szervezet is elsősorban a különböző alkuszportálok saját portfóliója alapján végzett becslésekből értesül az árváltozásokról. Lambert Gábor közölte: ezen előrejelzéseket figyelembe véve

átlagosan nagyjából 10-15 százalékos áremelkedésre lehet számítani a piacon.

Ugyanakkor megjegyezte: az érintetteknek a saját társaságuktól érkező ajánlatot érdemes összehasonlítaniuk más ajánlatokkal, mert előfordulhat, hogy sokkal kedvezőbb lehetőségre bukkanhatnak egy másik társaságnál.

Fontos tudni, hogy 2024-től emelkednek a fedezetlenségi díjak is. Ez a változás elsősorban azokat érinti, akiknek nincs érvényes kgfb-szerződésük. A kommunikációs vezető elmondta: a fedezetlenségi díjat azokra a napokra kell kifizetni, amelyekre nem rendelkezik ilyen szerződéssel az ügyfél. Ez a díj jelenleg személygépjárművek esetében kategóriától függően akár több mint 1500 forint is lehet.

Az elmúlt évekhez képest ez körülbelül 15 százalékos emelkedést jelent, de mivel büntető jellegű adóról van szó – hiszen a kgfb-szerződés megkötése mindenki számára kötelező –, ezért Lambert Gábor szerint érthető és indokolt az ilyen mértékű díjemelés.

Senki sem mentesülhet a fedezetlenségi díj kifizetése alól

A mostani kampányban érintettek díjszintje lényegesen alatta marad a teljes állomány díjszintjének, mivel döntő részben 12 évnél is idősebb gépjárművekről van szó. A magántulajdonban lévő személygépkocsik üzemben tartóinak több mint 90 százaléka a legkedvezőbb, vagyis a B10 kategóriában van, a teljes állomány esetében ez csak egyharmadnyi – áll a MABISZ közleményében.

Azoknak, akik nem rendelkeznek kötelező felelősségbiztosítási fedezettel, érdemes tanulmányozni a 2024-re érvényes fedezetlenségi díjtáblázatot. Az összegzésből kiderül, hogy az üzemben tartónak személygépjárművek esetében – kategóriától függően – az idei 650–1400 forinttal szemben jövőre 770–1540 forintot kell fizetni azokra a napokra, amelyeken a gépjármű nem rendelkezett érvényes kgfb-szerződéssel.

A jogszabály nem ad lehetőséget a fedezetlenségi díj elengedésére. Az a tény, hogy a jármű hosszabb ideig nincs használatban, nem mentesít a törvény szerinti biztosítási kötelezettség alól. Azok, akik hosszabb ideig nem használják járművüket, és nem szeretnének erre az időszakra biztosítási díjat fizetni, a forgalomból történő – ideiglenes – kivonás lehetőségével élhetnek. A Belügyminisztérium adatai szerint a hazai gépjárművek közül mintegy 80 ezer nem rendelkezik érvényes kgfb-szerződéssel.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este egy romantikus vígjáték – Randiguru – videó

Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta)....

Olcsóbb és teljes körű hozzáférést szeretne az Xbox Game Pass előfizetőknek a Microsoft

Csak azoknak kell a teljes árat fizetniük, akik kitartanak az Xbox-szal rivalizáló játékkonzolok mellett. Folytatódik az Activision Blizzard felvásárlásával...

Brutális állatkínzás Hajdú-Biharban: fejbe lőtt kutyát találtak – 18+

Egy budapesti állatkórházban próbálják megmenteni a püspökladányi kutyát. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület a közösségi oldalán osztott meg egy...

Ahogy drágul az üzemanyag, egyre sűrűbben fordul elő, hogy a benzinkúton fizetés nélkül akarnak távozni..

Fizetés nélkül távozni nem csak a boltokból szokás, a szarkák gyakran a benzinkutakat is úgy hagyják ott, hogy...