13.9 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Folytatódik táncházi sorozat Bonyhádon

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Forrás: MTI

Idén is folytatódik Tolna megye egyetlen rendszeres táncháza Bonyhádon, ahol első alkalommal szombaton többek között bukovinai székely, mezőségi, kalotaszegi táncok szerepelnek a programban.

Folytatódik táncházi sorozat Bonyhádon

A most kezdődő sorozat decemberig tíz alkalomból áll, a közönség a bonyhádi Csurgó zenekar zenéjére táncolhat Kosnás Árpád táncoktató vezetésével.

Az este nyolc órától éjfélig – gyakran hajnalig – tartó táncházakban főleg erdélyi táncrendeket járnak, de mezőföldi és dunántúli táncok is részei a programnak – mondta Juhász Józsa, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ vezetője az MTI-nek.

Általában nem tematizálják a táncházat, éjfél után lehet táncokat “rendelni” is – jegyezte meg. Az intézményvezető szerint ez az egyik titka a bonyhádi rendezvénynek, amelynek 100-150 fős törzsközönsége van. A bonyhádiak mellett sokan jönnek Pécsről, Dombóvárról, Kalocsáról, Hőgyészről és Bátaszékről is.

Kosnás Árpád arról számolt be, hogy egy-egy alkalommal hat-hét táncrend szerepel a programban. Ezúttal is lesznek táncházi slágerek: bukovinai székely, kalotaszegi, mezőségi, magyarbődi, sárközi táncok. A bukovinaiak közül csárdást, silladrit és polgári táncokat is járnak. Az esték csúcspontja bukovinai öves tánc, a szirba szokott lenni – tette hozzá.

A völgységi városban 2006 óta tartanak rendszeresen táncházakat, amelyek kezdetben csekély érdeklődés mellett zajlottak, azóta azonban – a helyi zeneiskola népzenei tagozatának is köszönhetően – felnőtt egy új néptáncos és népzenei nemzedék, amely rendszeresen látogatja az esteket. 2012-ig a Bartina zenekar játszott a programokon, amelynek oktatói között volt Nyemcsok Pál, Vass Oszkár és Radák János is.

Az első két alkalommal a művelődési ház átalakítása miatt a Széchenyi István Általános Iskola aulájában rendezik a táncházat. A nyári szünetben sem maradnak néptánc nélkül a bonyhádiak: augusztusban a hagyományos Bukovinai Fesztivál keretében több bukovinai nemzetiség tánckincsével ismerkedhet a közönség, és idén október 1-én, a zene világnapján rendezik Bonyhádon az országos népzenei találkozót, amelyet nagyszabású táncházzal zárnak – mondta Juhász Józsa.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Indonézia után – a futballtörténet legszörnyűbb stadionkatasztrófái

A hétvégi indonéziai, szurkolók okozta katasztrófa, amely már az eddigi ismeretek szerint is legalább 174 halálos áldozatot követelt,...

Milyen pozitív hatásai lehetnek a kaszinóknak a gazdaságra?

A szerencsejáték egyre nagyobb iparággá válik, és ma már általánosan elfogadott tény, hogy a kaszinók számos szempontot figyelembe...

Kiraboltak egy gyereket Kaposváron

Fiatal felnőtt rabolt ki egy kiskorút Kaposváron. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen tettes szeptember 29-én délután...

Orbán Viktor: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra..

Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva...