27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 27. szerda

Folyamatosan vagdossák a déli kerítést

Dátum:

Megosztás:

forrás: Híradó/M1, MTI

Ismét rekordot döntött a Magyarországon elfogott illegális bevándorlók száma. Vasárnap a déli határnál egy nap alatt 237 embert tartóztattak fel a rendőrök. A kerítést drónok, helikopterek és több száz rendőr is folyamatosan vigyázza, a belügyminiszter hatékonynak tartja a határzárat.

Tavaly október óta, amióta áll a déli határon a biztonsági határzár, nem jött olyan sok migráns Magyarországra, mint vasárnap. A rendőrök 237 határsértővel szemben intézkedtek, ami megdöntötte az előző napi csúcsot. A hétvégén, péntektől vasárnapig összesen 501 határsértőt fogtak el. Ez csaknem annyi, mint januárban egész hónapban.

Februárban eddig összesen 1552 migránst tartóztattak fel, ami majdnem háromszor annyit, mint januárban. Az elfogott személyek zöme gazdasági bevándorló, akik új útvonalat keresnek.
Kerítésvágók és csempészek segíthetik őket

A legtöbben átvágják a kerítést, így jutnak be az országba. Egyre többen próbálkoznak újra ezen az útvonalon, minden bizonnyal embercsempészek segítségével jutnak el idáig, hiszen olyan országokból érkeznek, amelyek állampolgárait már hetek óta nem engedik át a görög-macedón határon sem.

Éjszaka számítanak rájuk

Napközben is kisebb nagyobb csoportok jelentek meg a kerítés szerb oldalán. Minden bizonnyal ők is át akartak jönni. A rendőrök, amíg lehetett kísérték őket, de végül mindegyikük visszament Szerbia felé, valószínűleg éjszaka próbálnak majd meg átjönni.

A röszkei tranzitzónánál is várakozott egy marokkói csoport, pihentek egy ideig, de ők végül nem mentek be. Viszont volt, aki másként döntött, és a központban beadta menedékjogi kérelmét.

Mást mond a rendőrség és a BBC a kerítés hatékonyságáról

Folyamatosan vagdossák a déli kerítést
Mórahalom, 2016. február 22. Magyar rendőr figyeli a vajdasági oldalon tartózkodó migránsokat a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzárnál, Mórahalom térségében 2016. február 22-én. A hétvégén 501 határsértőt fogtak el a rendőrök. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A brit közszolgálati műsorszolgáltató, a BBC internetes oldalán budapesti tudósítójuk arról írt, hogy hatástalan a kerítés, mert idén februárban többen érkeztek Szerbiából Magyarországra, mint tavaly ugyanebben az időben, a kerítés megépítése előtt.

A rendőrség adatai azonban mást mutatnak. E szerint, tavaly február elején érte el Magyarországot a migránsok első nagy hulláma. Volt, hogy napi 1000-1700 fővel szemben kellett intézkedni.

A kerítés tavaly október közepi megépítése állította meg a menekültáradatot. A belügyminiszter éppen ezért a technikai határzárat továbbra is hatékonynak tartja. Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, korábban volt olyan nap, amikor egy nap tízezren érkeztek a magyar határokhoz és át is keltek rajta. Manapság pedig van olyan nap, amikor egyetlen egy ember sem próbál átlépni a kerítésnél. „Számomra ez hatékony” – fogalmazott.

Kerítésjavító egység állt fel

Folyamatosan vagdossák a déli kerítést1
Megrongált ideiglenes műszaki határzár a magyar-szerb határ szerbiai oldalán, Hajdújárás közelében 2016. február 22-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd

A belügyminiszter hozzátette, külön egységet állítottak fel, a kerítés helyreállítására. Pintér Sándor szerint a sérülések javításának költségei jelenleg minimálisak, az igazán nagy tételt a megerősített rendőri jelenléttel kapcsolatos kiadások jelentik.

Helikopterrel, drónnal és hőkamerával is folyamatosan figyelik a határszakaszt, és több mint fél ezer rendőr és katona is járőrözik a kerítés mentén.

Drónnal figyelik a migránsokat a szerb határnál

Már nappal is egyre több a migráns a szerb-magyar határ térségében, a vajdasági oldalon folyamatosan bukkannak föl tíz-húsz fős csoportok – tapasztalta az MTI tudósítója hétfőn a helyszínen.

A migránsok mozgását a határt őrző rendőrök és katonák távcsővel, valamint technikai eszközökkel folyamatosan figyelik. Hétfőn kora délután a katasztrófavédelem egy drónja szállt föl Mórahalom közelében, és a járőrök a drónra erősített kamera képén követték nyomon a határ túloldalán tartózkodókat.

drónokkal figyelik a határnél a migránsokatA hétvégén 501 határsértőt fogtak el a rendőrök.

Hétfőn rendőrségi helikopter is járőrözött a térségben, a határ mentén telepített hőkamerák segítségével pedig már több kilométeres mélységben felfedezhető, ha a migránsok a zöldhatár felé tartanak.

Kora délután egy húszfős – magukat pakisztáninak mondó – csoport közelítette meg a zöldhatárt. A fiatal férfiak – akik közül többen is orrukat és szájukat takaró egészségügyi maszkot viseltek – az egyenruhásokat meglátva a kerítéssel párhuzamosan kezdtek el sétálni a vajdasági oldalon.

A rendőrök és katonák a magyar területen kísérték őket. Néhány kilométeres gyaloglás után a csoport visszafordult a vajdasági Horgos irányába.

A migránsok között olyanok is akadnak, akik nemcsak megfigyelik a határzárat és az azt őrző rendőröket, katonákat, hanem meg is próbálnak átjutni. Hétfőn délután négyig Csongrád megyében 44 határsértőt fogtak el, vasárnap az egész országban 237-et.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 4

Térjünk picit vissza a tehenekhez! A metán – laborban kísérleti leg igazolható, az szénmonoxidból és vízből jön létre, és...

NAPÚT – 7: AZ Utolsó vacsora szereplői – Jakab

Jobbról balra haladva az ötödik apostol az idősebb Jakab. Jakab robbanékony természetű volt. Szent Lukácstól tudjuk a következő esetet,...

Felháborítóan kicsi a Hableány-ítélet! – Az ügyészség részletesen elmagyarázza, miért kell nagyobb büntetés (2 db vonatkozó hanganyag a cikkben)

Fellebbezett az ügyészség a Viking Sigyn szállodahajó kapitányát érintő elsőfokú bírósági ítélet ellen a Hableány-perben. Az ügyészség szerint...

Fogyhatunk-e az éjszaka folyamán?

A globális elhízási járvány erőfeszítésre sarkallta a világot, hogy hatékony és elérhető fogyási stratégiákat találjon. Ennek következményeként új étrendi...