5.4 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

Földi László szerint a háború már elkezdődött, mindenki zsarol, fenyegetőzik

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: M1/Ma Reggel

A fegyverek már az asztal alatt vannak, Európának azt kell elérnie, hogy ott is maradjanak, különben elpusztulhat – mondta az M1-en a titkosszolgálati szakértő.

Líbia migránsokkal zsarolja Európát. Mivel a Nyugat nem ismeri el a tripoli kormányt, az iszlamisták azzal fenyegetőznek, hajókat bérelnek, amelyekkel még nagyobb tömegben utaztatnak majd afrikai bevándorlókat a Földközi- tengeren át Európa felé.

Földi László

“Már egy Líbia is…”

A probléma nem az, mint mond Líbia, hiszen nem is nagyon tudni, ki gyakorolja a hatalmat, hanem, hogy “már egy Líbia is tudja Európát zsarolni”, mindez pedig azt jelzi: a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkező invázió – és nem bevándorlás, migráció! – egyre több ponton ér már össze, miközben a világ legerősebb hadseregével (NATO) rendelkező Európa védtelen – hívta fel a figyelmet az M1 reggeli műsorában a titkosszolgálati szakértő. A helyzetet ráadásul tovább bonyolítja, hogy az USA után a legnagyobb NATO-hadsereggel rendelkező, iszlám Törökország szintén zsarol – tette hozzá Földi László.

A háború elkezdődött

A német kancellár most azt mondja, ha nem sikerül egységes uniós megoldást találni, és Németország lezárni lesz kénytelen határait, a Balkánon háború lehet, Merkel azonban egy nagyon okos nő, aki pontosan tudja, hogy a háború már rég elkezdődött, csak a fegyverek még az asztal alatt vannak, és Európának azt kell elérnie, hogy ott is maradjanak – értékelte a helyzetet a szakértő. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha az ENSZ-határozatra hivatkozva a NATO már Afrika partjainál megállítja a folyamatot, ebben azonban a szövetség legerősebb tagja, irányítója, az USA egyelőre nem érdekelt.

Európa halálát jelentheti

Pedig a most ellenőrizetlenül, illegálisan módon, a határokat átgázolva érkező tömeget Európában kezelni sokkalta több pénzbe kerül, mint ott tartani, ahonnan indul, az áradat pedig Európa halálát jelentheti – figyelmeztetett Földi. Közös európai megoldás híján ugyanis az országok kerítésekkel veszik majd magukat körül, ami gyakorlatilag az EU felbomlását jelentheti, hiszen nem lesz esély közösen védekezni. De – tette hozzá – nem is az EU, hanem Európa védelme a lényeg, amelyhez a balkáni országok is beletartoznak.

Földi László szerint a háború már elkezdődött, mindenki zsarol, fenyegetőzik
MTI/AP/Gregorio Borgia

Régen jobb volt?

Arra a felvetésre, hogy a közel-keleti térség a diktátorok hatalma alatt még szűrőként működhetett, Földi úgy reagált, nem a diktátorok személye itt a fontos, hanem a központosított államigazgatás (diktatúra), amelyben ezek az országok szocializálódtak. Lehet, hogy a demokráciából nézve ez nem tetszett, és sajnáltuk az ott élő szegényeket, jobban kell azonban sajnálni azokat, akiket arra vettek rá, hogy árkon-bokron keresztül vándoroljanak a családjukkal, és nem tudni, mi lesz velük, Európa egy idő után ki fogja lökni őket magából, vagy elpusztul – fogalmazott a szakértő.

Kadhafi halálával kezdődött

Líbia már évek óta jelentős tranzitország az Afrikából érkező migránsok számára, több ezren vágnak neki embercsempész hajókon a kockázatos útnak, hogy elérjék Európa partjait. A bajok akkor kezdődtek, amikor Moammer Kadhafi elnököt 2011-ben megbuktatták. A líbiai diktátor szigorúan ellenőrizte az ország partjait, cserébe több európai országból, főként Olaszországból komoly támogatások érkeztek. Halála óta azonban teljes a káosz az országban: két kormány küzd egymással a hatalomért, és az embercsempészet ellen semmit sem tudnak, vagy akarnak tenni. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet pedig a helyzetet kihasználva, megvetette lábát az észak-afrikai országban: mintegy 200 kilométeres partszakaszt tart ellenőrzése alatt, védelmi pénz és harcosaik Európába juttatása fejében pedig az embercsempész bandák háborítatlanul tevékenykedhetnek.

„Európa feketébe borul”

A migránsáradatot most a Nyugat által el nem ismert, önmagát szintén az ország valódi kormányának nevező Líbiai Általános Nemzeti Kongresszus is kihasználná: azzal fenyegetőzik, hogy ha az európai országok nem ismerik el valódi líbiai kormányként, migránsokkal árasztják el a kontinenst, a mostani tömeg sokszorosával. Egyik képviselőjük, a brit The Telegraphnak adott interjúban közölte: hajókat bérelnek majd, amelyekkel még nagyobb tömegben utaztatnak afrikai bevándorlókat a Földközi-tengeren át, Európa felé. Egy másik szóvivő azt mondta, Líbia évi több tízmillió dollárt fordít arra, hogy fékezze az áradatot, de akár arra is költheti ezt a pénzt, hogy Európa felé vigye hatalmas tömegben a migránsokat. Fenyegetései Kadhafi 2005-ben tett megjegyzéseire emlékeztetnek, aki „Európa feketébe borításával” fenyegetőzve próbált meg milliárdos támogatásokat kicsikarni Brüsszelből.

Ankara is zsarol

Azonban nemcsak Líbia próbálja zsarolni Európát. Októberben a török elnök is merészen nyilatkozott, az Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélések után. Ha azt mondják, hogy Törökország nélkül nem megy, akkor miért nem vesznek fel minket az unióba? Sok uniós tagállam kevesebbet vett át nálunk az uniós jogból, sok uniós tagállam messze lemaradt tőlünk gazdasági fejlettségben – fogalmazott akkor Recep Tayyip Erdogan török elnök. Európa három milliárd eurót ajánlott fel Törökországnak menekülttáborok támogatására. A török kormányfő üdvözölte az előrelépést, de jelezte, ez kevés, ennél sokkal többet fog kérni azért, hogy megállítsa a menekültáradatot, és nem is csak pénzt.

Athén is fenyegetődzik

Tavasszal, a görög euróválság idején pedig az athéni védelmi miniszter mondta azt, hogy ha további megszorító intézkedésekre kényszerítik az országot, és nem segítik ki a válságból őket, migránsok százezreinek adnak majd uniós útlevelet, és nyugat felé indítják őket. Idén a Törökországon és Görögországon keresztül vezető „Égei-tengeri” útvonalon több mint félmillióan keltek át, hogy elérjék Európát. Líbiából pedig több mint 140 ezren érkeztek Olaszországba.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Megérkezett a legmeghatóbb karácsonyi reklám: sírni fogsz – videó

Minden évre jut legalább egy emlékezetes reklám. A norvég posta karácsonyi reklámja már tavaly is megragadta az emberek figyelmét, amikor az...

Elhunyt a Flashdance dalszerzője, mindössze 63 éves volt

63 éves korában meghalt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője - számolt be róla a BBC...

Karácsonykor hiánycikk lehet a kacsa és a liba a hazai boltokban

Madárinfluenza, elszálló költségek, energiaválság, bizonytalanság - ezekkel a problémákkal kell szembenézniük a termelőknek a baromfiágazatban. Rendkívül nehéz helyzetben vannak...

Egy férfi, egy nő és egy újszülött is meghalt a 4-es úton – videó

Egy férfi, egy nő és újszülött gyermeke életéért küzdöttek a mentők az Ebes és Debrecen közötti balesetnél, de...