6.4 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Földbe süllyesztett üvegház, amiben télen is lehet zöldségeket termelni!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Mindössze 270 euróba kerül, és bárki el tudja készíteni. Olcsó és hatékony zöldségtermesztési módszer, amely lehetővé teszi, hogy télen is hozzájuthassunk a friss, vitamindús élelmiszerekhez. Ezt az üvegháztípust Walipini-nek hívják, amely egy indián eredetű szó, jelentése meleg hely.

Földbe süllyesztett üvegház, amiben télen is lehet zöldségeket termelni

A fenntartható mezőgazdasági fejlesztésekkel foglalkozó Benson Intézet szakemberei, akik a Walipini üvegházat megépítették, egy szakkönyvet is kiadtak a témával kapcsolatban. A 6 méter széles és 23 méter hosszú létesítményt a bolíviai La Paz városában alakították ki, és állításuk szerint ez mindössze 250–300 euróba került.

Egy ilyen üvegház azon az elven működik, hogy a napközben keletkezett meleget képes tárolni, így éjszaka is optimális hőmérséklet uralkodik, így télen is lehetővé válik a saláta, a paradicsom, a káposzta, vagy a brokkoli termesztése.

Hogyan kell megépíteni?

Először is 2,5 méterre le kell ásni, majd ennek függvényében kell a bővíteni a gödröt, hogy a gazda, vagy a termelő mekkora területen szeretne termelni. Fontos az is, hogy olyan helyet válasszunk, amelyet szinte állandóan süt a nap. Hátul érdemes vastagabb falat építeni, míg a bejáratnál pedig egy vékonyabbat, így e két tartórészre, valamint az oldalsó földrészre kell ráhelyezni a fóliát, vagy az üvegtetőt, ahogyan a felvételen is látszik.

Földbe süllyesztett üvegház, amiben télen is lehet zöldségeket termelni 1

Az északi falrészt érdemes magasabbra csinálni, a délit pedig alacsonyabbra, hiszen az üvegház télen csak így tudja a legjobban hasznosítani a napsugarakból származó kevés hőt, nyáron pedig ezáltal kiküszöbölhető a nagy forróság bent rekedése.

A falakat kissé dőlt, \_/-formában kell kialakítani, ami az esetleges beomlással szemben véd. Még mielőtt feltöltenénk az üvegházat termőfölddel, alapozzuk meg tört kaviccsal, kövekkel a talajt, mintegy 30 cm-es vastagságban, ami majd elvezeti az esetleges vízfölösleget.

Érdemes a legvastagabb, legerősebb fóliával befedni az üvegházat, amely tartósan ellenáll a természeti viszontagságoknak. Érdemes árkokat ásni a föld felszínén, hogy az esővizet elvezessük, és ezáltal megakadályozzuk, hogy a víz bejusson a földbe vájt üvegházba.

Földbe süllyesztett üvegház, amiben télen is lehet zöldségeket termelni 2

A földbe ásott üvegházak nemcsak télen praktikusak, hanem nyáron is, hiszen mikor odakint a napon az 50 Celsius fokot is meghaladja a hőmérséklet, az üvegházban körülbelül 30 Celsius fok uralkodik.

Fontos viszont az, hogy levegős legyen az üvegház, tehát érdemes kisebb lyukakat kialakítani a szerkezet két végén, hogy főként nyáron megfelelően áramolni tudjon a levegő.

Forrás: Arany gondolatok

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ennyi volt az elektromos rollereknek? Párizsban már fontolgatják, hogy kitiltják őket a városból – Menjenek vagy maradjanak? Szavazz!

Az elektromos rollerek megosztó járművek: sokan imádják, de nem kicsi az a tábor sem, amelynek a tagjai rossz...

„Hazug g*ci vagy!” – óriási veszekedés kerekedett abból, hogy VV Reni hány férfival feküdt le..

Csupán két éjszakát töltöttek a luxus helyszínen a ValóVilág idei versenyzői, akik közül többen már az első éjszaka...

FAO: Nem drágult a globális élelmiszerkosár novemberben

A FAO élelmiszer-alapanyag árindexe csupán 0,3%-kal haladja meg a tavalyi értékét Róma, 2022. december 2. – Jórészt mozdulatlan maradt a...

Mariupol ostromának túlélője: Ukrajna megtörhetetlen!

Katyerina Poliscsuk anno operaénekesnőnek készült, ám akkor aligha gondolta volna, hogy eljön a napja, amikor egy lebombázott acélműben...