22.8 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Földbe csapódott egy tűzoltó repülőgép Görögországban.. – videó

Dátum:

Megosztás:

A legsúlyosabban érintett régió polgármestere nagyobb légi támogatást követelt a tüzek megfékezése érdekében.

Változatlan intenzitással tomboltak az erdőtüzek vasárnap Görögország több térségében. Kora este kényszerleszállást kellett végrehajtania egy tűzoltó repülőgépnek a Jón-tengeri Zákinthosz szigeten, és eközben lezuhant, de a pilóta megmenekült – közölte a rendőrség és a tűzoltóság.

Még több külföldi hír

A tűzoltó repülőgép kényszerleszállásának és lezuhanásának oka egyelőre nem ismert.

A lángok továbbra is az ország több területén pusztítanak. A második legnagyobb szigeten, Évián fekvő Isztiaia kikötővároska polgármestere úgy fogalmazott vasárnap, hogy katasztrofális a helyzetük, „egyedül vannak, és közel a vég”. Már több ezer embert menekítettek ki kompokkal a szigetről, ahol már a hatodik napja tartanak az erdőtüzek, és több falu is porig égett.

A Peloponnészoszi-félszigeten sem sokkal jobb a helyzet: Megalopolisz várostól délre, valamint Olümpia közelében, a félsziget nyugati részén tombolnak és terjednek egyre tovább a lángok.

A legsúlyosabban érintett régió polgármestere nagyobb légi támogatást követelt a tüzek megfékezése érdekében. Szerinte hiba volt a tűzoltó repülőgépeket Athén közelében tartani, mert emiatt az ország más részeiben kontroll nélkül kezdtek terjedni a lángok. A dpa hírügynökség által idézett egyik tűzoltó viszont azt mondta: kénytelenek voltak a fővárostól északra lévő területekre koncentrálni a repülőgépeket, mert nem hagyhatták, hogy a tüzek elérjék a nagy kiterjedésű, sűrűn lakott területeket.

Görögországnak van Európában az egyik legnagyobb flottája tűzoltó repülőgépekből és helikopterekből, igaz, közülük több már sok évtizede szolgálatban van – jegyezte meg a dpa.

Athéntól északra vasárnapra már kezdett stabilizálódni a helyzet, több kisebb tűzfészket sikerült felszámolniuk a tűzoltóknak. Az anyagi kár jelentős a térségben: az első becslések szerint több mint 300 épület égett le, és súlyosan megrongálódott az elektromos hálózat. Az áramszolgáltatás helyreállítása egyes helyeken akár két hétig is eltarthat. Sok helyen az ivóvíz-szolgáltatás sem működik folyamatosan.

Az erdőtüzek nem megfelelő megfékezése miatt a legnagyobb görög lapok szerint Kiriákosz Micotákisz miniszterelnököt két évvel ezelőtti hivatalba lépése óta most először érik súlyos bírálatok, bár sok kritikusa is elismeri, hogy bizonyos szempontokból megfelelő a védekezés: gyorsan és jól működött a tűzjelző rendszer, a kormány időben hívott külföldi segítséget és eddig még senki nem vesztette életét. A miniszterelnök hangsúlyozta is többször, hogy az életmentés a legfontosabb, az erdők vagy az ingatlanok megvédése másodlagos.

Még több külföldi hír

Az oltásban a hadsereg, illetve önkéntes csapatok mellett külföldi tűzoltók is részt vesznek. Az Európai Unió tagországai részéről e pillanatban kilenc repülőgép, csaknem ezer tűzoltó és kétszáz jármű segít Görögországban.

Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Helyszíni felvételek: így nézett ki a brutális baleset az M5-ösön – videó

Csütörtök hajnalban két autó rohant egymásba az M5-ös autópályán. Az ütközésben egy román sofőr és egy 63 éves...

Az eltévedt kisoroszlán a szabadkai országúton kóborolt..

Kisoroszlánra bukkantak a Szabadka-Csantavér úton az arra utazók, a rendőrséget értesítették az eltévedt állat hollétéről – adta hírül a Magyar Szó. Az...

Esztergomi robbantás: A belügyminiszter hősi halottá nyilvánította az elhunyt rendőrt

Magyarország belügyminisztere hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki néhai Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst,...

Váratlan döntést hozott Amerika, Zelenszkij megint őrjöngeni fog

Egy amerikai tisztviselő szerint az ATACMS nem lesz része az Ukrajnának szánt amerikai csomagnak, amelyet a pénteki nap...