2.7 C
Budapest
2022. november. 28. hétfő

Fogamzásgátló tablettákról röviden

Dátum:

Megosztás:

A napokban egy kétgyermekes barátnőm hozzám fordult segítségért, mivel ismét szeretne visszatérni a fogamzásgátló szedéséhez.

Sok-sok év után bizonytalan a kérdésben, ezért kikérte a véleményemet. Hosszú beszélgetés állt már mögöttünk, amikor megjegyezte, hogy régen ez közel sem volt ennyire komplikált…
Az első gondolatom egyből az volt, hogy jó, hogy nem volt – most sem az. Annyi volt a különbség a mostani helyzet, és az évekkel ezelőtti helyzete között, hogy most mindent elmondtam neki, amit érdemes tudnia a fogamzásgátló tablettákról. Azt azért sokan sejthetjük, hogy a tudnivalóknak csupán egy részére térnek ki részletesen egy nőgyógyászati vizsgálat során, főleg úgy, hogy csak pár perc van egy páciensre.

Mikor kell elkezdeni szedni? (legelőször)

A tájékoztatók arra fektetik a hangsúlyt, hogy a menzesz első napjára időzítsük az első tabletta szedését. Ezzel ellentétben én inkább azt javaslom azoknak, akik kérdeznek, hogy a vérzés – mondjuk – 3. napján. Hogy miért? A vérnek távoznia kell a szervezetből, a tabletta viszont ennek útjába áll. Ha ez a kettőt egyszerre, egy időben történik, akkor „összevesznek”, aminek kiszámítható végkifejlete lesz, hogy egész hónapban görcsölni fogsz, és a vérzésedre leginkább a “maszatolgató” jelzőt tudod majd használni. Ezt megelőzve célszerű pár napos vérzés után elkezdeni szedni a tablettát.

Mikor kell bevenni a tablettákat?

Amire mindenképp különös figyelmet kell szentelni, hogy minden nap, ugyanabban az időben kerüljön beszedésre a tabletta. Nagy általánosságban estére szokás időzíteni, de ez természetesen egyénfüggő. A tapasztalat azt mutatja, hogy a sok teendő hajlamos minket elsodorni, ezért egy emlékeztetőt nem árt időzíteni. Ami továbbá még fontos, hogy pár óra csúszás előre-hátra, még teljesen belefér, nem vesz vissza a fogamzásgátló hatékonyságából.

De mégis mennyit lehet csúszni vele?

A maximum tolerancia a 12 óra. Maradjunk a fenti példánál, alapjáraton este 8-kor veszed be a tablettádat, így a reggel 8 még időben van. Ilyenkor az aznap estit lehetőség szerint minél később kell bevenni, hogy a két gyógyszer beszedése közt elegendő idő teljen el.

És ha teljesen elfelejtettem bevenni?

Viszont mi történik akkor, ha úgy érezzük, összeesküdött ellenünk a világ, eltelt a 12 óra és már nem szabad bevenni? Ilyenkor az elfelejtett tabletta benne marad a tartójában (az ún. levélben). Viszont az aznap estit ugyanúgy be kell már venned, mintha minden a rendes kerékvágásban történne. Azaz nem hagyjuk abba a szedést a hónap közepén! Ilyen esetekben a hónap hátralévő részében szükséges egy “kiegészítő” védekezés, azaz óvszer használata, de minimum megszakításos módszert kell alkalmaznunk.

Mikor kell még védekezni másképp is?

A teljesen elfelejtett tablettán kívül a védekezésre fokozott figyelmet kell szentelni akkor, ha például nem sokkal a tabletta bevétele után hányás történik, vagy gyakori hasmenésed volt. Ilyenkor megeshet, hogy nem szívódik fel elég hatóanyag a szervezetedben, ezért javasolt odafigyelni a kiegészítő védekezésre az érintett hónapban egészen a menstruációig. Hasonló a helyzet akkor, ha antibiotikumot szedtél, ugyanis gyengítheti a hatását.

Az első hónapok…

Minden hormonális készítményre érvényes, hogy kell adni neki 3-4 hónapot, mire „beáll”. Ez idő alatt számíthatsz nem a menzesz időben jelentkező vérzésre. Az ilyet mindig érdemes feljegyezni, azért, hogy ha ez pár hónap múlva is fennáll, mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulnod, hogy írjon egy másik tablettát.

Minden fogamzásgátlónál lehetnek egyéni különbségek, hisz minden test más és más. Ami tökéletesen bevált a nővérednek vagy a barátnődnek, nem biztos, hogy neked is megfelelő lesz. Talán a frontérzékenységgel tudnám a legjobban párhuzamba hozni: hiába fáj valakinek a feje akkor, a ha jön a vihar, másnak ettől függetlenül nem fog ugyanúgy fájni a feje. Akkor érdemes gyógyszerváltáson gondolkodni, ha a tünetek (fejfájás, csökkent szexuális vágy, maszatoló vérzés) tünetek nem múlnak el.

Összegzés a fogamzásgátló tablettákról

A fogamzásgátló tablettákat mindig a kezelőorvos – fiatal kor esetében gyermeknőgyógyász – írja fel! A tabletták két hormont, az ösztrogént és a progeszteront tartalmazzák, amelyek szabályozzák a menstruációs ciklust, ezáltal pedig megakadályozzák az ovulációt. Ezzel magyarázható az, hogy megvédenek a terhesség ellen. Mind az ösztrogén (egy női nemi hormon), mind a progeszteron megtalálható a testben. Vannak csak progeszteront tartalmazó tabletták is, de azokról majd legközelebb írok.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az ORFK-t is elérte a rezsiválság: 129 rendőrségi épületet zárnak be

A fűtési szezon megkezdését követően 129 rendőrségi épületet bezártak, avagy a Belügyminisztérium a használatukat ideiglenesen korlátozta. „A rendőrségi területi...

Januártól megszűnhet a benzinárstop

A benzin árstop további fenntartásának egyre több feltétele lenne. Az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett a százhalombattai finomító folyamatos...

Miért vonattal ment Zelenszkijhez Novák Katalin? – Kulisszatitkok a különleges biztonsági intézkedésekről…

Szűk hálókocsiban zötyögött a belga miniszterelnökkel egy vonaton az ukrán fővárosba Novák Katalin. A TEK fegyveresei egyetlen percre...

Viperával és baseball ütövel agyba főzbe vertek egy miskolci férfit: “Meghalsz!”

A testvérpár kezükben baseball ütővel és teleszkópos bottal bementek haragosuk házába, és a fotelben ülő férfit olyan súlyosan...