23.8 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

Finnországnak évi több tízezer bevándorlóra lenne szüksége

Dátum:

Megosztás:

Sokak számára meglepő, hogy mi hiányzik Finnországnak – a migránsok. „Hatalmas mennyiségű embernek kellene jönni hozzánk” – mondta egy finn állásközvetítő. Az ok: el kell tartani az egyre nagyobb idős réteget.

Finnország sorban negyedik éve kapta meg „a világ legboldogabb országa” címet. A kiemelkedő életszínvonal ellenére azonban az országnak nagyon hiányzik valami: a dolgozók. Az északi állam akut munkaerőhiánnyal küzd. És ha nincs elég dolgozó, akkor nincs elég tőlük befolyó járulék, amely el tudja tartani a finn nyugdíjasok egyre népesebb táborát.

Még több külföldi hír

„Mindenki tudja, hogy hatalmas mennyiségű embernek kellene jönni hozzánk” – mondta az AFP-hírügynökségnek Saku Tihverainen, a Talented Solutions állásközvetítő munkatársa.

Más nyugati országoknak is gond, hogy nem bővül a szükséges ütemben a lakossága, de

kevesek számára olyan súlyos a demográfiai probléma, mint Finnországnak.

Náluk minden 100 aktív dolgozóra 39.2 65 évnél idősebb lakos jut. Az elöregedés terén csak a japánok előzik meg a finneket és az ENSZ prognózisa arra utal, hogy 2030-ra az arány 47 és fél lesz a 100-hoz lesz.

A finn kormány ezért figyelmeztetett, hogy az 5 és félmilliós országnak gyakorlatilag a duplájára kell emelni a bevándorlást és évente 20-30 ezerre növelni a bevándorlók számát. Máskülönben nem tudják működtetni a közszolgáltatásokat és elkerülni a nyugdíj-deficit veszélyét – állítja a kormány.

Még több külföldi hír

Bár magas az életszínvonal, biztosítottak a politikai szabadságjogok, alacsony a korrupció és a bűnözés, Finnországot elkerülik a bevándorlók. Részben azért, mert erősek a bevándorlás-ellenes érzelmek.

Ugyan a futball-Eb-szereplő finnek között két fekete játékos is van, (egyikük Glen Kamara tamperei születésű), az övék a leginkább homogén társadalom Nyugat-Európában. Az ellenzéki, jobboldali radikális Finnek Pártja rendszeresen nagy támogatásra tesz szert a választásokon.

A demográfiai helyzet viszont lépésre késztette a vállalkozásokat és a kormányt – mondta az AFP-nek Charles Mathies, a Finn Akadémia kutatója. Ő egyike azoknak a szakértőknek, aki kidolgozták a Talent Boost nevű programot, amely spanyol egészségügyi dolgozókat, szlovák acélmunkásokat, orosz, indiai és dél-ázsiai informatikusokat próbál az országba csábítani.

A korábbi próbálkozások kudarcot vallottak. 2013-ban 8 spanyol nővért sikerült felvenni Vaasa városba, de öten hónapokon belül hazamentek.

Még több külföldi hír

Nem bírták a drágaságot, a hideget és nem tudtak megbirkózni a finn nyelvvel.

Mindezek ellenére, az ország évente 15 ezerrel több embert fogad be, mint ahány távozik. Viszont, akik elmennek, azok a statisztikák szerint felsőfokú végzettségűek.

Ezért van az, hogy az OECD-országok közül Finnországban a legnagyobb a hiány a magasan szakképzett dolgozókból. A finn startupok például nagyon csábítanák a külföldieket, de csak akkor, ha szinglik. A családtagoknak nehéz lehet munkát találniuk – ismerte Jan Vapaavouri, Helsinki polgármestere.

Sok külföldi arra panaszkodik, hogy nem ismerik el a képesítéseit. „Volt olyan munkaközvetítő, aki még kezet rázni sem volt hajlandó velem” – mondta egy 40-es éveiben járó brit digitális termékfejlesztő, aki Helsinkiben próbált szerencsét.

Még több külföldi hír

infostart

hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mozgó autóból zuhant az úttestre az egyéves gyermek, nem élte túl.. – Szerinted kidobták vagy kiesett?

Az orvosok mindent megtettek, de a pici életét már nem tudták megmenteni. Pénteken meghalt a kórházban az a kisgyermek,...

Halálra akarta inni magát az iskolában bántalmazott Korina: a tanárok és az igazgató is eltussolták a bántalmazást

A 16 éves vajai gimnazista tavalyi öngyilkossága óta egymás után kerülnek elő az újabb és újabb megdöbbentő esetek,...

Vlagyimir Putyin külföldre utazik, és Volodimir Zelenszkij is külföldre utazik..

Amíg Putyin Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogat, addig Zelenszkij Angliába utazik. Putyin a tervek szerint Dusanbéban tárgyalásokat folytat majd Emomali...

Fölényesen nyert a Fidesz a budapesti időközi választáson – Karácsony Gergely szerint ezzel üzentek a választók: „Ez az április 3. óta bemutatott ‘melyikünk a...

Jelentős fölénnyel nyertek a Fidesz-KNDP jelöltjei a vasárnapi időközi választáson Budapesten. Az ellenzék közös jelöltjei úgy tűnik hiába állítottak...