15.8 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

Figyelmeztetés Romániának! Ne kövesse Magyarország és Lengyelország példáját! Oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

Sorra vonja felelősségre az Európai Parlament a közép-kelet európai volt szocialista országokat a jogállamiság állítólagos megsértéséért. Lengyelország és Magyarország után, most Románia került a vádlottak padjára.

Mint ismeretes Bukarest a 2007-es csatlakozáskor vállalta az igazságszolgáltatás visszásságainak a felszámolását. A megegyezés értelmében az Európai Bizottság az értékelési mechanizmus (CVM) keretében követi figyelemmel a folyamatot, aminek lezárásától tették a függővé Románia felvételét a schengeni térségbe.

A mai strasbourgi plenáris ülésen az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans foglalta össze az elsősorban az igazságszolgáltatás működését érintő vádakat. Főképp az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbulása, illetve a korrupcióellenes küzdelem lanyhulása miatt aggodalmaskodtak a felszólalók.

A román kormányfő, Viorica Dăncilă felszólalásában – a legjobb, legösszeszedettebb beszédét mondta hivatalba lépése óta – tiszteletet kért az országának. Kijelentette: a kifogásolt igazságügyi reform, a Btk. módosítása és a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének leváltása egyaránt a jogbiztonság megteremtését szolgálja. Nehezményezte az augusztus 10-ei tüntetésen történtek – a csendőri erőszak – értékelésekor az EP részéről tapasztalható kettős mércét, hiszen szerinte hasonlóan jártak el számos nyugat-európai ország rendfenntartói is.

Az elhangzott hozzászólások hallatán újfent meggyőződhettünk arról, hogy az EP-képviselők jelentős hányadának mind tájékozottság, mind elfogulatlanság, mind igazmondás tekintetében komoly hiányosságai vannak. Ezúttal sem hiányzott örök barátunk, Guy Verhofstadt, aki arra figyelmezetetett: Románia ne kövesse a rossz, azaz a magyar és lengyel példát.

Mielőtt félreértenének, sietek rögzíteni: őrizkedem attól, hogy bedőljek valamely román politikai erőnek, főleg azoknak nem, akik a rendszerváltoztatás óta eltelt közel három évtized alatt már több ízben is kormányozták az országot, de egyikük sem bizonyult jobbnak a Deákné vásznánál, beleértve az RMDSZ-t is.

Nemrég lehettünk tanúi, miként, milyen arcátlan módon, az igazsággal még csak köszönő viszonyban sem álló állítások alapján vádolták meg a magyar kormányt.  Ezek után érthető, hogy együttérzéssel, szimpátiával tekintek minden olyan ország kormányára, amelyre hasonlóan galádul próbálnak nyomást gyakorolni, természetesen az úgynevezett európai értékek nevében.

Forrás: PS

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Világsztár hegedűművész Budapesten péntek este

Egy varázslatos nyitókoncert, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, melyet anno Budapest 50. évfordulójára írt, Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész a...

Összefüggést találtak az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák között

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem...

Összeverekedtek a Roma- és Sevilla-szurkolók Zuglóban, több ember kórházban

Hét lengyel férfit állítottak elő a rendőrök azután, hogy két foci szurkolótábor egymásnak esett Zuglóban. Többen meg is sérültek....